Son zamanlarda sıklıkla meydana gelen ve çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiği trafik kazalarıyla ilgili uzmanlar uyardı. Uzun yolculuklarda mola verilmediği takdirde sürücülerin etkisine maruz kaldığı yol hipnozu, en önemli kaza sebeplerinden biri. Sürücünün kaza yapmadan önce son dakikalarını hatırlamamasıyla birlikte gerçekleşen vakalar incelendiğinde perde arkasından yol hipnozu çıkıyor. Konuyla ilgili sürücülere uyarılarda bulunan Okyanus Sürücü Kursları Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Şenol, bu tip vakalarda can kayıplarının önüne geçmek için TIR ve kamyonlarda bulunan dorselerde darbe emici tamponun zorunlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

‘SON 15 DAKİKAYI HATIRLAMIYORLAR’

Şenol, şoförün dinlenmemesine bağlı olarak gözler açık olduğu halde bilincin uyuması olarak bilinen yol hipnozunun sürücüler için tehlike oluşturduğunu vurguladı. Genelde 2 buçuk saatin sonunda kendini göstermeye başlayan hipnozun belirtilerinden bahseden Şenol, “Sürücü göz açık bir şekilde gidiyor ancak gittiği hızın ve yolun farkında olmuyor, ta ki öndeki tıra veya araca çarpana kadar. Genellikle hipnoz olup kaza yapan sürücüler, son 10-15 dakikayı hatırlamazlar. Özellikle duran araca çarpma ya da önde giden araçla aradaki takip mesafesini koruyamamadan kaynaklı kazalarda sebep, yol hipnozudur. Göz açık fakat zihin kapalıdır. Yola baktığınızda gözünüz dalıyor ve seyahate ara vermeden 2-3 saati doldurmuşsanız, yol sizi de hipnoz altına alabilir.” ifadelerini kullandı.

‘AYNI YERE BAKILDIĞI İÇİN HİPNOZ OLUNUYOR’

Hipnozunun önüne geçebilmenin tek yolunun sürücüden geçtiğini belirten Şenol, yol hipnozuna karşı neler yapılması gerektiği hakkında sürücüleri bilgilendirdi. Şenol, “Yol hipnozu uzun yolda, 4’üncü saatten itibaren zirve yapıyor. Son 15 dakika hiçbir şey hatırlamıyorsan, ölüme gidiyorsun demek. Yol hipnozunun önüne geçebilmek için şoförün yola dinlenmiş olarak çıkması gerekiyor. Zaten kazaların en önemli sebeplerinden biri de uykusuzluk. Bu yüzden uyku alınmış olarak yola çıkmak çok önemli. Ancak uykunuzu almış olarak yola çıksanız bile, sürekli aynı yere bakıldığı için hipnoz olunabiliyor. Özellikle gece seyahatlerinde çok dikkat edilmesi gerekiyor. Yolda giderken belli yer ve araçları not edip hatırlama yapmak gerekir. Bunun için yolculuk boyunca 2-3 saatte bir, 10-15 dakika boyunca mola verilmesini, temiz hava alınmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca bu kazaların en çok 140 kilometrenin üstündeyken gerçekleştiğini unutmamak ve hızımızı da kontrol etmek gerekiyor.” diye konuştu.

‘DARBE EMİCİ TAMPON ZORUNLU OLMALI’

Şenol, trafik kazalarında can kayıplarının önüne geçmek için TIR ya da kamyonlarda bulunan dorselerde darbe emici tamponun zorunlu hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Şenol, “Yol hipnozu yüzünden kaza yapmış sürücüler, genelde hız hakimiyetini kaybettikleri için fren izi bile olmadan önde bulunan aracın arkasından vurarak aracın atına giriyor. Yük taşıyan araçlar yavaş oldukları için genelde bu tip araçların altında kalma olasılığı doğuyor. TIR ve kamyonların dorsesinde küçük bir tadilat yapılarak darbe emici tampon takılabilir. Darbe emici tamponla birlikte bu tip vakalarda yüzde 70-80 oranında can kayıplarının önüne geçilmiş olur.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim