Her yıl olduğu gibi bu yıl da piyango bileti alan vatandaşlar, önceki yıllarda büyük ikramiye çıkan bayilerin önlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Yeni yıl yaklaşırken milli piyango bileti ve yılbaşı eğlenceleri konusunda uyarılarda bulunan İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Avni Böge, birinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunlarının ‘kumar’ olduğuna ve yılbaşı eğlencelerinin kültürel bir yozlaşma olduğuna dikkat çekti.

PİYANGO HELAL DEĞİL!

Yılbaşı yaklaştıkça insanların araştırma içerisinde bulunduğu konulardan olan piyango, noel kutlamaları ve yılbaşı eğlenceleri hakkında tartışmalara açıklık getiren Böge, “Hemen her yılbaşı öncesinde, piyango çekilişine katılmanın caiz mi yoksa haram mı olduğu tartışılır. Diyanet İşleri Başkanlığımızın her yılbaşında açıkladığı piyango fetvasına göre; piyango bileti almak ve piyangodan çıkan parayı almak ve harcamak net bir şekilde haramdır, caiz değildir.” dedi.

BÜTÜN ŞANS OYUNLARI HARAM

Taraflardan birinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunlarının ‘kumar’ olarak değerlendirildiğini söyleyen Böge, bu kapsamda şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek, ganyan gibi tertip edilen oyunların da kumar olduğunu belirtti. İslam’da emredilenin açık ve net bir şekilde Kur’an-ı Kerim’de geçtiğini ifade eden Böge, “Maide Suresinin 90’ıncı ayetinde, ‘İçki, kumar, putlar, fal, şeytanın pislikleridir, uzak durasınız ki kurtuluşa eresiniz.’ buyurulur. Buna göre piyango haramdır. Alımı asla caiz değildir. Taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır. Eğer ki bir kardeşimiz yanlış yapmış, bileti alıp kendisine ikramiye çıkmışsa hemen bir fakire fukaraya sevap gözetmeksizin dağıtmak zorundadır.” diye konuştu. Geniş kitlelerin şans oyunlarına rağbet göstermesiyle birlikte bu tür oyunların zararının da yaygın olduğunu söyleyen Böge, şans oyunlarının devlete getirdiği hasılatın hayır kurumları tarafından yararlanılmasının, onları meşru hale getirmeyeceği ve haramlık hükmünün değişmeyeceği de ifade etti.

KÜLTÜREL YOZLAŞMA ‘YILBAŞI’

Yılbaşı kutlamaların da kültürel yozlaşmalardan biri haline geldiğini aktaran Böge, yılbaşı kutlamaları hakkında şu ifadeleri kullandı: “Ahlaki değerlerin, örf ve adetlerin bozulmaya başladığı, kültürel yabancılaşmanın hızla arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu kültürel yozlaşmalardan birisi de yılbaşı kutlamalarıdır. Oysaki yılbaşı adı altında yapılan eğlencelerin, bu eğlencelerde yer alan sembolik figürlerin, çam ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle bir alakası yoktur. Yüce dinimiz İslam, bütün kötülüklerin anası olan alkolü de ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumar gibi haram kılmıştır. Bu zaman dilimlerinde ömrümüzden bir yılın daha geçtiği şuuruyla hareket ederek geçmişin muhasebesini yapmak ve birbirimize hayır dua ile sağlık afiyetler dilemek tavsiye edilmektedir.”

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim