Konya Yenigün Gazetesi Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 24. Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılmak üzere Konya’ya gelen cemiyet başkanlarını konuk etmeye devam ediyor. Cemiyet Başkanlarının çalışmalarını dinleyen Yenigün ailesi cemiyet başkanlarının medya sektörünün geleceği ile ilgili fikirlerini de dinledi.

‘YEREL BASIN DESTEKLER İLE DESTEKLENMELİ’

Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Basın İlan Kurumu (BİK) Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Şevket Erzen, Yerel basının ayakta kalabilmesi için teşvikler ile desteklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Basının genel problemlerinin yanı sıra bugün en büyük ve acil problemi ekonomik sorunlar. Yerel basının ilanlar konusunda sıkıntılar var. Basın İlan Kurumunun gazeteler için belirlediği ilan fiyatları iyi olsa da gazetelerin girdi maliyetlerinde artış sürekli devam ediyor. Basın sektöründe kullanılan malzemelerin çoğunluğu dövize bağlı. Girdi maliyetlerinde artışlar basın sektörünü zor duruma sokuyor. Yerel basının ayakta kalabilmesi için teşvikler ile desteklenmesi lazım. Yerel medya şehirlerimiz ve ülkemiz için oldukça önemli. Yerel medya başta olmak üzere medya sektörünün hükümet tarafından korunması gerekiyor. Aksi halde medya sektöründe yaşanan boşluklar bazı sorunları beraberinde getirebilir” diye konuştu.

‘EN BÜYÜK SORUNUMUZ BASIN MESLEK KANUNUMUZUN OLMAMASI’

Karamanoğlu Mehmetbey Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüseyin Oğuz, Basın Meslek Yasası’nın olmaması sebebiyle yaşanan boşluklar sebebiyle işini hakkıyla yapan meslektaşlarımız sahada problemler ile karşılaştığını belirterek, “Cemiyetimiz 2005 yılında kuruldu. Karaman’da 6 gazetemiz mevcut. Basının en büyük sorunu ekonomik sorunların yanında Basın Meslek Yasası’nın olmaması. Basın Meslek Yasası’nın olmaması sebebiyle yaşanan boşluklar sebebiyle işini hakkıyla yapan meslektaşlarımız sahada problemler ile karşılaşıyor. Eline fotoğraf makinesi ve cep telefonu olan kendisini gazeteci olarak görüyor. Bizler basın mensupları olarak mesleğimizi en iyi şekilde yapmayı daha sürdürmek ve mesleğimizin kalitesinin daha da artması adına Basın Meslek Kanunu ile İnternet Yasası’nın bir an önce çıkarılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘YEREL BASINA VERİLEN DESTEKLER ARTIRILMALI’

Akdeniz Gazete Sahipleri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Turan da hükümetin yerel gazetelere bakışın değişmesi ve yerel gazetelere verdiği desteklerin artırmasını dikkat çekerek, “Dernek olarak Akdeniz bölgesinde yer alan meslektaşlarımız ile bir araya gelerek meslektaşlarımızın sorununun çözümü için gayret ediyoruz. Dernek olarak meslektaşlarımızın haklarını korunması adına yoğun gayret gösteriyoruz. Bizler hükümetin yerel gazetelere bakışın değişmesi ve yerel gazetelere verdiği desteklerin artırmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ’

Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri İhsan Özdemir, meslektaşların sorunu çözümü adına çalıştıklarını ifade ederek, “Derneğimiz bölgemizde aktif olarak meslektaşlarımızın sorunlarını ve problemlerini çözmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Amacımız gazeteleri, gazete sahiplerini ve gazetede çalışan meslektaşlarımızın haklarını korumak. Diyarbakır’da merkezde 9 gazetemiz var. İlçelerle beraber gazete sayısı 28. 1 tane de televizyon bulunmakta. Pandemi ile birlikte basının sorunları arttı. Ancak Basin İlan Kurumunun olması basının ve özellikle yerel gazetelerin ayakta kalması için önemli. Basın İlan Kurumu yerel gazetelerin ayakta kalması için bir teminattır” diye konuştu.

‘FEDARASYON OLARAK BİRLEŞTİRİCİ ORTAMLAR HAZIRLIYORUZ’

Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mehmet Çelik, “Federasyonumuz Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 9 ilde bulunan cemiyetlerin bir araya gelmesi ile kuruldu. Federasyonumuz Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 9 ilde meslektaşlarımıza yönelik çalışmalarını sürdürüyor.  Federasyonumuzun 300’e yakın üyesi bulunmakta.  Federasyon olarak birleştirici ortamlar hazırlıyoruz. Sorunlarımızı bölgemizde bulunan ilimizin birinde bir araya gelerek masaya yatırarak çözüm önerilerini ilgili mecralar ile paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

‘YEREL BASIN KAN KAYBEDİYOR’

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Başkandanışmanı ve Gazeteci  Tevfik Fikret Sönmez, Yerel basının gün geçtikçe kan kaybettiğine dikkat çekerek, “ İnternet yasasının olmayışı sektörde büyük bir boşluk yaratıyor. İnternet yasası kısa süre içerisinde çıkarttırarak asılsız ve yalan haberlin önüne geçilmiş olunacak. Yine meslektaşlarımız Basın Kanunu ile birlikte cemiyetlerin de oda statüsüne kavuşmak istiyorlar.  Basın sektörünün bir odaya ve statüye kavuşması lazım” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim