Konya’nın otomotiv sektöründeki önemli üreticilerinden olan MUBAŞ Metal Kalıp ve Alüminyum Döküm, TÜYAP Automechanika İstanbul Fuarı’na katılarak, yeni pazar arayışında boy gösteren firmalar arasındaki yerini aldı. Fuar ve sektöre dair açıklamalarda bulunan firmanın Kurumsal İletişim ve Pazarlama Sorumlusu Kemal Başarı, MUBAŞ olarak otomotiv yedek parça imalatı yaptıklarını söyledi. Süspansiyon körükleri ve fren grubunda da üretim yaptıklarına değinen Başarı, ürünlerini fuarda sergileme fırsatı yakaladıklarını söyledi.

TEDARİKÇİ BİR FİRMAYIZ

MUBAŞ olarak direkt ihracat yapan firma olmadıklarını ancak tedarikçi görevi üstlendiklerini söyleyen Başarı, “Ürünlerimiz dolaylı yoldan yurt dışı pazarına gidiyor. Dolayısı ile yurtdışı pazarında ürünleri olan bir firmayız. Biz tedarikçi konumundayız. Dolayısı ile, bizim hitap ettiğimiz müşteri son kullanıcı değil, fuarda stant açan firmalar. Bu anlamda fuarlarda yoğun bir ziyaretçi akını olmaz bize. Biz gezdiğimiz zaman müşterilere ulaşırız. Bu anlamda fuar oldukça güzel geçti. Bundan sonraki fuarlara da katılım sağlayacağız. Fuarların her zaman için faydası vardır. Özellikle TÜYAP Automechanika İstanbul Fuarı gibi fuarlar büyük katkı sağlıyor” dedi.

PANDEMİ YARADI

Genel hatlarıyla sanayi üretimi ve ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Başarı, şunları kaydetti, “Pandemi Çin merkezliydi. Bu anlamda Çin bu noktada çok etkiledi. Bu anlamda Avrupa, Türkiye’ye yönelmiş durumda. Türkiye, Avrupa için her zaman mantıklı bir pazardı. Ancak Türkiye’nin bir özgüvene ihtiyacı vardı. Bu özgüveni de bu dönemde kazandık. Türkiye lojistik ve kalite avantajını kullanarak, Avrupa için daha cazip hale geldi. Avrupa’nın Türkiye’yi tercih etmek için birçok mantıklı neden var. Bu anlamda pandemi dönemi Türkiye’ye olumlu yansıdı. Türkiye’deki üreticiler çarkları hiç durdurmadı ve ihracat yapmayan firmalar bile ihracat yapan bir duruma geldi. Bu durum hem üreticilerin kapasitesini artırmaya dönük yeni yatırımlar yapmaya itiyor hem de ürünlerini daha kaliteli hale getirmek için Ar-Ge ve inovasyona teşvik ediyor. Açıkçası Türkiye sanayisi, bundan sonra daha iyi olacaktır diye düşünüyorum. Özelinde Konya ise önemli bir sanayi altyapısına sahip. Konya’da çeşitlilik çok fazla. Bu durum Konya’ya büyük avantaj sağlıyor. Bu yılki ihracat rakamlarına baktığımız zaman da bu avantajın meyvelerini aldığımızı görebiliyoruz. İnşallah Konya, hem iç pazarda hem de dış pazarda kendini daha iyi gösteren bir şehir olacak.”

FAHRİ ALTINOK

Editör: TE Bilişim