Koronavirüse karşı tıbbi malzeme ihtiyacının karşılanmasında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liseleri ile bilim ve sanat merkezleri önemli rol oynadı. Meslek liseleri ile bilim ve sanat merkezleri, koronavirüs salgınının başlamasıyla maskeden dezenfektana, siperlikten koruyucu önlüklere, hatta solunum cihazlarına varan bir ürün yelpazesi ile üretim gerçekleştirdi. Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de koronavirüsle mücadelesine büyük katkı sağladı. Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri Türkiye’nin Kovid-19 mücadelesine, yüz koruyucu siperlik, izole numune alma ünitesi, entübe kabini, sensörlü ve pedallı dezenfektan stantları üretimleri ile katkı sağladı. Son günlerde Türkiye genelinde artan Koronovirüs salgınına karşı sosyal mesafe kurallarına dikkat çekmek amacıyla sensörlü, sesli ve uyarı Işıklı ‘Sosyal Mesafe Koruyucu’ ürününü geliştirdiler.

‘FARKINDALIK OLUŞTURUYOR’

Geliştiren ürün hakkında bilgi veren Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tayyip Sarı, “Konya Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, idarecileri, öğretmen ve öğrencileri ilk olarak sağlık çalışanları için yüz koruyucu siperlik, izole numune alma kabini ve entübe kabini ve dezenfektan stantlarının seri üretimini gerçekleştirdik. Hızlı Ar-Ge çalışmaları neticesinde projeleri ve üretim aşamalarını tamamı öğretmen ve öğrencilerin yaptığı ‘Sosyal Mesafe Koruyucu’ ürününün seri üretimine devam ediyoruz. Şu anda öncelikle sağlık çalışanlarımız olmak üzere, banka, restoran, Kurum ve kuruluşların taleplerini karşılamaya çalışılıyoruz. Tasarımından elektronik devresine, plastik aksamında montajına tüm aşamaları okulumuzda öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilen sosyal mesafe koruyucu büyük ilgi görmekte olup, pandemi sürecinde sosyal mesafenin korunmasında büyük rol oynayacağı benziyor. Bilgisayardan USB olarak beslenebilen, ayrıca batarya ile kablosuzda da kullanılabilen masaüstü kullanımına uygun ve modern dizaynıyla şimdiden büyük bir talep görmeye başladı. Sosyal mesafenin korunduğu alanlarda yeşil renkle aydınlatma veren, ürün sosyal mesafenin ihlal edilmesinde öncelikle uyarı ikaz sesi ve yanıp sönen yeşil ışık daha sonra kırmızı ışık ve şiddetlenen uyarı sesi ile insanların sosyal mesafesinin korumasına yardımcı olmaktadır. Yoğun iş temposunda insanların farkında olmadan sosyal mesafeyi ihlal durumlarında devreye giren elektronik sistem şimdiden büyük bir farkındalık oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

‘KONYA PROTOKOLÜNE DESTEKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ’

Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin çalışmalarına desteklerinden dolayı Konya Protokolüne teşekkür eden Sarı, “Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge çalışmalarını her yönüyle desteklediği okulumuzda İl Milli Eğitim Müdürümüz Seyit Ali Büyük, okulumuzda yapılan çalışmaları yakından takip etmekte ve büyük önem göstermektedir. Ayrıca Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Yılmaz’a, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Turan Kayacılar okulda yapılan üretim ve Ar-Ge çalışmalarına yakından takip edip, desteklemektedir. Okulda gerçekleştirilen her çalışmaya ve gelişimine büyük katkı sağlayan yönetimini protokol kapsamında MEB ile birlikte gerçekleştirilen Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne başta Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü Bey ve işadamlarımıza öğrencilerim ve velilerim adına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim