Çatalhöyük’ten Hititlere, Lidyalılar’dan Persler’e, Grekler’den Büyük İskender’e, Roma’dan Selçuklular’a, Osmanlılar’a ve Cumhuriyet’e kadar birçok toplumun, milletin ve medeniyetin merkezi olan Konya 9-18 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirecek 5.İslami Dayanışma Oyunlarına ev sahipliği yapacak. Oyunlara Türkiye dahil 56 ülkeden 4 bini aşkın sporcunun katılım sağlayacak.   İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) tarafından 4 yılda bir düzenlenen ‘İslami Dayanışma Oyunları’, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeler arasında spor yoluyla dostluğu, kardeşliği, barışı, huzuru, yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. 5. İslami Dayanışma Oyunları çerçevesinde sporcular Atıcılık, atletizm, basketbol 3x3, bisiklet, bocce, cimnastik (artistik, aerobik, ritmik), eskrim, futbol, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kick boks, masa tenisi, okçuluk, taekwondo, voleybol, yüzme, geleneksel okçuluk, para-atletizm, para-masa tenisi, para-okçuluk, para-yüzme) branşlarında yazılacak. Oyunlar kapsamında aylar öncesinde Konya’ya yeni  tesisler kazandırırken şehirde hazırlıklar tamamlandı. Konya genelinde ise özellikle esnafla büyük heyecan içerisinde sporcuları ve oyunlar kapsamında Konya’ya gelecek misafirleri ağırlamayı bekliyor. 5.İslami Dayanışma Oyunların açılış ve kapanış programı Konya Büyükşehir Belediye Stadyumunda gerçekleşecek. Oyunların açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok sayıda devlet adamı da katılacak.

İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI İKİ KEZ ERTELENDİ

2017’de önce İstanbul’a verilen oyunların yeri, Türkiye’nin isteğiyle değişti. 2019 Nisan ayında Cidde’de düzenlenen ISSF Kurul Toplantısı’nda 2021 yılında, Konya’da düzenlenmesi kararlaştırılan 5. İslami Dayanışma Oyunları, bu kez dünyayı sarsan pandemi nedeniyle iki kez ertelendi. Önce 10-19 Eylül 2021’e alınan oyunlar, salgının devam etmesi üzerine 9-18 Ağustos 2022’ye ötelendi. İslami Dayanışma Oyunları'nın ilki ise Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde, 8 - 20 Nisan 2005 tarihlerinde 54 ülkeden 4248 sporcunun katılımıyla düzenlendi. 15 spor dalının yer aldığı Oyunlarda, ülkemiz karate, taekwondo, tenis, yüzme ve goalball dallarında mücadele etti. 1 altın, 3 gümüş, 3 bronz olmak üzere toplam 7 madalya kazandığımız organizasonu Türkiye 15. sırada tamamladı. İslami Dayanışma Oyunları’nın ikincisi  2009 yılında İran’da yapılması planlanmış, ikinci oyunlar ise Basra Körfezi’nin adlandırılması konusunda çıkan anlaşmazlık nedeniyle iptal edildi. İran’ın, madalyaların üzerine ‘İran Körfezi’ ibaresini basmak istemesi ve buna bazı Arap ülkelerinin karşı çıkması üzerine oyunlar önce bir yıl ertelenmiş ancak sonrasında yapılamamıştı. Üçüncü İslami Dayanışma Oyunları, Endonezya Cumhuriyeti’nin Sumatera adasının Palembang kentinde 22 Eylül – 1 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlendi. Atletizm, okçuluk, yüzme, badminton, basketbol, futbol, karate, taekwondo, tenis, voleybol, plaj voleybolu, halter ve wushu dallarında düzenlenen organizasyonda Türkiye 157 sporcu ile yer aldı ve 23 altın, 31 gümüş, 49 bronz madalya ile genel klasmanda beşinci oldu. İslami Dayanışma Oyunları’nın dördüncüsü 12-22 Mayıs 2017 tarihinde Azerbaycan’da gerçekleştirildi. Milli sporcularımız 71 altın, 67 gümüş, 57 bronz olmak üzere toplam 195 madalya ile Oyunları Azerbaycan’ın ardından ikinci olarak tamamladı.

KONYA BAYRAKLARLA DONATILDI

5. İslami Dayanışma Oyunları öncesinde şehrin ana caddeleri ile büyük kavşaklar bayraklar ile donatıldı. Otobüs, tramvay ve dolmuşlara ise İslami Dayanışma Oyunları ile ilgili araç giydirmeleri gerçekleştirildi. Konya genelinde bulunan billboardlarda Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay tarafında Türkçe başta olmak üzere çeşitli dillerde hoş geldin mesajı ile Konya’ya gelen sporcular ve yabancı medya temsilcilere mesajlar yer aldı. Öte yandan Konya’nın tarihi ve turistlik mekanları da şehir genelinde billboardlar ile tanıtılıyor.

TURİZMCİLERİN YÜZÜ GÜLDÜ

5. İslami Dayanışma Oyunları çerçevesinde Konya’da bulunan otellerde doluluk oranı artarken yaşanan hareketlilik turizmcileri sevindirdi. Yaşanan bu hareketlilik Konya genelinde bulunan tüm esnaflara da yansıdı. Esnaflar zorlu pandemi sürecinin ardından yerli ve yabancı turistler ile İslam Oyunlarının başlaması ile yaşanan hareketlilikten ötürü memnuniyetlerini dile getirdiler. 5. İslami Dayanışma Oyunları çerçevesinde Konya’ya çok sayıda sporcu ve gazeteci geldi. Sporcular ve gazetecilerin yaptığı yayınlar ile Konya’nın tanıtımına katkı sağlanacak.

İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI, ZİYARETÇİ AKININI DA BERABERİNDE GETİRDİ

İslami Dayanışma Oyunlarında görev alan çok sayıda yerli yabancı görevli ve sporcular, Mevlânâ Müzesini ziyaret etmeyi de unutmuyor. Konya’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin birinci ziyaret yerleri arasında görülen Mevlâna Müzesi’ne, İslami Dayanışma Oyunları’nın yoğunluğu da eklenince ziyaretçi sayısında gözle görülür bir artış yaşandı. Her yıl Konya’yı ziyarette bulunan Hollanda’daki gurbetçi Ümmü Akbaba ise  ‘’Pandemi dolayısıyla 3 yıldır Konya’ya gelememiştim, bu yıl tekrar görmek nasip oldu. Ziyaretimizi, Konya’mızın ev sahipliği yapmış olduğu İslami Dayanışma Oyunlarına da denk getirmiş olduk. Ülkemin sporcularını destelemek, izlemek isterim tabi ki. Böyle büyük bir organizasyona Konya’nın ev sahipliği yapması gurur verici’’ dedi.  

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA-HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim