Konya’da ve ülkemizde faaliyet gösteren yardım kuruluşları, 2020 yılında da pandemiye rağmen ihtiyaç sahipleri başta olmak üzere yetimleri sevindirmeye ve onların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaya devam etti. Bu kapsamda, geçen sene boyunca dünyanın dört bir yanında ve ülkemizde ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçları karşılandı.

DOST ELİ DERNEĞİ 2020’DE DURMADI

44 ülkede faaliyet gerçekleştiren Dost Eli Derneği 2020’de tüm çalışmalara destek veren bağışçı ve gönüllüleri ile birlikte adım adım iyilik için yürümeye devam etti. Dost Eli Derneği 2020 yılında Yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Dost Eli Derneğinden yapılan açıklamada, “2020 yılında Dost Eli ile adım adım yurt dışı projeleri kapsamında Çad’ta sağlık hizmetlerinden yoksun ve ağrılarının dinmesini umut ve sabırla bekleyen binlerce kardeşimizin duasını aldık. 4262 Sünnet. 1062 anne çocuk genel sağlık taraması. 754Diş muayene ve müdahale. K.B.B muayene ve müdahale yapıldı. Yine2020 yılı içerisinde hayırseverlerin desteği ile Çad’ın farklı köylerinde 199 adet su kuyusu açılarak halka hizmet vermeye başladı. Yıllardır yaşadıkları susuzluk ve beraberinde gelen zorluklarla mücadele eden yoksul halk içecek suya kavuşmanın mutluluğunu yaşadı. Ülkede açılan toplam su kuyusu sayısı 329’a ulaştı. Dost Eli Derneği Yemen’in Mağrip bölgesinde çöl üzerine kurulmuş kamplarda yaşayan 10 binlerce kişiye yardım elini uzattı. Ülkede temel ihtiyaç olan su ve gıda dağıtımları gerçekleştirdi. Benin’de yeni Müslüman olmuş kardeşlerimizin mescit isteğine hayırsever kardeşlerimiz kayıtsız kalmadı. Hayırseverler tarafından ülkede yaptırılan 3 mescidin açılışını gerçekleştirdi. Afrika ülkelerinde yaşayan yoksul ailelere süt keçisi verildi. Dost Eli Derneği Nijer’de yaşanan sel felaketinin ardından selden etkilenen yoksul halka yardım ulaştırdı. Yetimlere kol kanat geren duyarlı halkımızın desteği ile Burkina Faso, Nijer, Mali ve Moro’da bulunan yetimlerimizin eğitim, gıda – giyim, sağlık ve meslek edindirmeye yönelik çalışmalarımıza devam ettik. Burkina Faso’da meslek edindirmeye yönelik ve üretime yönelik yapılan çalışmalarda tarım sahası olarak belirlenen alanlarda ekilen tohumlar yeşerdi. Derneğimizin yetim evlerinin bulunduğu bölgelerde bayanlar için dikiş atölyesi erkekler için demir atölyesi ve marangozhane açıldı. Bangladeş’te yıllardır Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplarda acil insani yardım çalışmaları gerçekleştiren Dost Eli Derneği yoksul Bangladeş halkının yaşadığı köylerde 6 adet su kuyusu açtı. Son açılan kuyular ile birlikte ülkede açılan su kuyusu sayısı 189 ulaştı” denildi.

SU KUYULARI İLE DUAYA VESİLE OLUNDU

Dost Eli Derneği hayırseverlerin desteği ile Nijer ve Afganistan’da açtığı su kuyuları ile insanlığın en temel ihtiyacı olan temiz ve içilebilir su bölgedeki insanlara ulaştırıldı. Dost Eli Derneği’nden yapılan açıklamada, “Su; kıyamete kadar bitmeyecek duanın adıdır” yaklaşımıyla insanlığın en temel ihtiyacı olan temiz ve içilebilir su için Afrika’da su kuyuları açmaya devam ettik Su hayattır diyen hayırseverlerin desteği Nijer’de 164 su kuyusu daha açtık. Açılan bu kuyularla birlikte Nijer’de açılan toplam su kuyusu sayısı 657 ye ulaştı. Afganistan’da yaşadıkları topraklar ellerinden alınan ve sığındıkları yerlerde soğuğa ve açlığa direnmeye çalışan mazlum halka gıda, giyim ve çadır dağıttık. Yıl içerisinde 5 su kuyusu daha açarak güvenli bölgelerde açılan su kuyusu sayısını 11 e ulaştırdı” ifadelerine yer verildi.

SINIR ÖTESİ ACİL YARDIMLARI DEVAM ETTİ

Dernekten yapılan açıklamanın devamında “Dost Eli Derneği, Suriye’de yıllardır devam eden iç savaş nedeni ile yaşadıkları topraklar bombalanan, evleri yıkılan ve bu sebeple güvenli bölge olarak tayin edilen yerleşim noktalarında yaşam mücadelesi veren mazlum kardeşlerimiz için gönderdiğimiz acil insani yardımlar devam etti. Sınırlarımızın ötesinde perişan bir halde açlıkla sel ve dondurucu soğukla mücadele eden mazlumlar için un başta olmak üzere yakacak, çadır, gıda, giyim, battaniye, sünger ve hijyen paketi yardımları yapıldı. 2020 yılı içerisinde yardımlar devam etti. Bölgeye gönderilen 252 Acil Yardım tırı ile mazlum halka acil ihtiyaç malzemesi taşıdı.

DÜĞÜN YEMEKLERİ AFRİKA’DA İKRAM EDİLDİ

Dost Eli Derneği 2020 yılı içerisinde tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Pandemi beraberinde birçok kısıtlamayı getirdi. Bu kısıtlamalardan biri de yapılacak evlilik ve sünnet düğünlerinde yaşandı. Hayatlarının bu önemli gününe dostların davet edemeyen kardeşlerimiz hayırlı bir başlangıç için düğün yemeklerini Afrika’da bulunan yetimlere ikram ve yoksul halka ikram edilmesinde vatandaşlara yardımcı oldu.

RAMAZAN AYI BEREKETİNİ YAŞATTI

Dost Eli Derneği, Ramazan ayının rahmet ve bereketi ile gelen yardımlar Dost Eli yurt içinde ve dünyanın farklı coğrafyalarında yaşayan binlerce yoksulun bayramı oldu. 2020 Ramazan ayında Yurt içinde 2.000 aileye gıda paketi ulaştırıldı; zekât, fitre, fidyelerle ailelere nakit desteği verildi. Hastanelerin acil servislerinde iftarlık kumanya dağıtımı yapıldı. Filistin, Yemen, Suriye, Benin, Togo, Zimbabve, Burkina Faso, Fildişi Sahilleri, Gürcistan, Afganistan ve Moğolistan’da ihtiyaç sahiplerine ulaşıp gıda paketleri iftarlık kumanyalar dağıttık. Zekât, fitre, fidyelerle nakit yardımları gerçekleştirdi. Çeşitli hediyeler ve bayramlık kıyafetlerle çocukların bayram sevincine ortak oldu. İdlib ve Afrin’de yaşam mücadelesi veren savaş mağduru 3.000 aile için günlük iftar ve sahur yemeği ulaştırdı.

KURBAN BEREKETİ 19 ÜLKEDE YAŞANDI

Kurban Bayramı sürecinde kesilecek kurbanların hidayete, rahmete ve şifaya vesile olması duasıyla yurt içi ve yurt dışında yoksul halkın bayram sevinci olmaya niyet eden dernek, Konya başta olmak üzere 19 ülkede kesilen kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Dost Eli ayrıca, Soğuk havaların her geçen gün şiddetini artırdığı Afganistan’da derneğimiz tarafından dağıtılan kışlık kıyafetler çocukların ve annelerin yüzünü güldürdü. Afganistan’da mont ve çizme dağıtıldı.

YURT İÇİ ÇALIŞMLARI DA ARALIKSIZ SÜRDÜ

2020 yılında Dost Eli Derneği Yurt içinde de çalışmalarını aralıksız sürdürdü. 2019 / 2020 Eğitim Öğretim dönemi ilk yarısını tamamlayarak karnelerini alan öğrenciler Dernekten destek alan ailelerin çocuklarına yönelik düzenlenen yarıyıl tatili “Karne Hatırası” programı genç gönüllülerin desteği ile renklendi.Dost Eli Derneği deprem felaketi yaşayan Elazığ ve Malatya'daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere temel ihtiyaç malzemeleri taşıyan ilk yardım tırını yola çıkardı. Deprem bölgesinde acil ihtiyaç duyulan battaniye, kahvaltılık, çocuk ve yetişkin bezi, ısıtıcı, temizlik malzemelerini bölge halkına ulaştırıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından alınan Koronavirüs tedbir kararlarına destek olmak için yardım çalışmalarımızı yeniden şekillendirdik. Tüm dünyada yaşanan ve ülkemizi de etkileyen pandemi’den dolayı vatandaşlarımızın evde kalması ve kalabalık ortamlarda bulunmamaları uyarılarını dikkate aldık. Bu sebeple Konya merkezde yaşayan ihtiyaç sahibi ailelerine Dost Eli Derneği gönüllülerinden oluşan Vefa Gurubu ile birlikte ihtiyaç sahibi ailelerin yardımlarını paket sistemiyle kendilerine ulaştırdı. Dost Eli Derneği gönüllülerinden oluşan Vefa Gurubu Konya’nın farklı mahallelerinde yaşayan 2600 çocuğun bayram sevinci oldu. Vefa gurubunda yer alan gönüllüler çocuklara çeşitli oyuncaklar hediye etti. Dernek ihtiyaç sahibi ailelerin öncelikli olarak gıda, giyim, temel ihtiyaçları karşılarken, havaların soğuması ile birlikte ‘’Kış gelmeden kapıları siz çalın!’’ sloganıyla kömür, soba ve kışlık kıyafet yardımları gerçekleştirmeye devam etti” ifadelerine yer verildi.

İHH 2020 YILINDA 106 BİN 924 YETİME DESTEK OLDU

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Yetim Sponsorluk Sistemi kapsamında, 2020 yılı boyunca dünyanın dört bir yanındaki 106 bin 924 yetimin ihtiyacını karşıladı. İHH 2020 yılında 106 bin 924 yetime destek oldu .İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfından yapılan açıklamaya göre, İHH onlarca ülkedeki yüz binlerce yetime, hayırseverlerin destekleriyle sahip çıkmaya gayret ediyor. İHH, büyüyüp kendi ayakları üzerinde duruncaya kadar yetimlere destek olmak, barınmadan sağlığa, eğitimden gıdaya her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Böylelikle yetimlerin kendi topraklarında, kültürlerinden kopmadan, yakınlarının yanında kimseye muhtaç olmadan yaşamaları hedefleniyor. Ayrıca İHH, ebeveynlerini kaybetmiş ve akrabalarının yanında yaşamaları mümkün olmayan yetimler için kendilerini aile ortamında hissedecekleri yetimhaneler de inşa ediyor.

İHH, 39 YETİMHANEDE YETİMLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

İHH, 2020 yılında da pandemiye rağmen yetimleri sevindirmeye ve onların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamaya devam etti. Bu kapsamda vakıf, yıl boyunca 51 farklı ülkedeki 106 bin 924 yetime sponsor olarak aylık ihtiyaçlarını karşıladı. İHH'nın yurt içinde 77 ilde desteklediği yetim sayısı ise 14 bin 851 olurken, yıl boyunca 10 ülkede barınma ve eğitim ihtiyaçları karşılanan yetimhane sayısı ise 39'a ulaştı.

213 BİNİ AŞKIN YETİME BAYRAMLIK KIYAFET

Vakıf, Ramazan ve Kurban bayramlarında, 213 bin 499 yetimi bayramlık kıyafetle mutlu etti. Yıl boyunca 299 yetime eğitim bursu desteği sağlayan İHH, 242 yetime eğitim seti dağıtımı, 1 yetime sağlık desteği projesi, 251 yetime göz muayenesi ve gözlük alımı, 1623 yetim aileye geçimlerini sağlamak için kalkınma projeleri yardımı, 2 yetim ailesinin ev tadilatını, 14 yetim ailesine ev inşası ve ek oda projesi, 23 aileye sosyal nakdi yardım ile 511 yetime bayram harçlığı ve 210 aileye oyuncak dağıtımı gerçekleştirdi. İHH'nın, Yetim Sponsorluk Sistemi aracılığıyla dünyanın dört bir yanındaki ve Türkiye'deki yetimlere yardımda bulunmak isteyenler, YETIM yazıp 3072'ye SMS göndererek 5 TL bağışlayabiliyor. Ayrıca İHH'nın internet sitesi ve banka hesapları yoluyla da yine YETIM koduyla projeye destek olunabiliyor.

RİBAT İYİLİKLERLE KITALAR AŞIYOR

Ribat İnsani Yardım Derneği 3 Kıta 39 ülkede yardım faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Faaliyet gösterdiği coğrafyaların taşıdığı kendine özgü sorunları ve problemlerin çözümü ile ilgili kalıcı projeler üretmeye devam eden vakıf, İyilikle sevindir sloganı ile İyiliğin Tüm İnsanlık İçin Olmasını İstiyor. Ribat Eğitim Vakfı Uzak kıtalarda su kuyularını dualarla açmaya devam ediyor. Yaşanan pandemi sürecinde de kesintisiz yardım organizasyonları gerçekleştirerek, Su kuyuları açılışları ile bağışçıların isimlerini uzak diyarlarda yaşatıyor. Susuzluğunun kol gezdiği ve ölümlerin yaşandığı ülkelerde bölge halkının temiz su ihtiyacını karşılıyor.

SU KUYULARI BÖLGE HALKINA UMUT OLUYOR

Sudan başta olmak üzere Sri Lanka, Fildişi, Moro, Bangladeş’te su kuyuları açılışlarını bu süreçte de bir bir gerçekleştiriyor.3 Kıtada ve 39 ülkede yardım faaliyetleri gerçekleştiren Ribat Eğitim Vakfı, Sudan’da Kur’an kursu, aşevi, mescit, külliye inşa ederek, 2019 yılında altyapısını hayırseverlerin destekleri ile tamamlayarak günlük 25 bin kapasiteli sıcak ekmek fırınını açtı. Ribat Eğitim Vakfı Sudan ekmek fırınında "Yetimlerle Ekmeğimizi Paylaşıyoruz" sloganı ile yetimlere, ailelerine sıcak ekmek dağıtıyor.

ETİYOPYALI MÜLTECİLERİ UNUTMADI

Ribat, Sudan'ın doğusunda yer alan Kadarif Bölgesinde, Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki çatışmalardan kaçan mültecilere insani yardım malzemeleri ulaştırdı. Ribat Sudan’ın farklı bölgelerinde süt keçisi dağıtımları, yemek ikramları, nakdi dağıtımlar, kurmuş olduğu aşevi ile Kur’an Kurslarında adak akika, şükür kurbanlarının kesimlerini gerçekleştirerek hafızları sevindirdi.

SUDAN SEL BÖLGESİNDE İYİLİKLE SEVİNDİRDİ

Sudan'ın başkenti Hartum'da şiddetli yağış hayatı olumsuz etkilerken 102 kişinin hayatını kaybettiği ülkede gerçekleştirilen insani yardım organizasyonları ile Sel felaketinden etkilenen Sudan halkına, hayırseverlerin emanetleri ulaştırıldı. Gıda kolilerinden oluşan yardım paketleri, selden en çok etkilenen bölgelerde zor şartlarda teslim edildi.

AFRİKA’DA BİNLERCE YETİME ULAŞTI

Ribat İnsani Yardım Derneği, Afrika’da binlerce yetime ulaşıp, her Kurban Bayramı’nda binlerce hisse Kurbanlar kesiyor video ve görselleriyle hayır sahiplerine teslim ediyor. Temiz suya ulaşamayan ve sahip oldukları su kaynaklarına ulaşmak için saatlerce yol giden bölge halkı için su kuyuları açıyor. Her Ramazan Mazlum coğrafyalarda iftar sofraları kurarak ümmet buluşmaları gerçekleştiriyor. Dernek aynı zamanda tarımla uğraşan ve imkânsızlıklarla mücadele eden bölge halkı için süt keçileri dağıtıyor.

RİBAT MORO’YU UNUTMADI

Ribat İnsani Yardım Derneği, yardım faaliyetlerine sadece Afrika’da değil Güney Doğu Asya’da da devam ediyor. 46 yıldır devam eden savaşın etkisi ile toprakları ellerinden alınan ve tenekeden evlere mahkûm edilen Moro’lu Müslümanlar için gıda dağıtımları yapılıyor, Kurban organizasyonları gerçekleştiriliyor. Muson yağmurları nedeniyle temiz suya ulaşamayan Morolu Müslümanlara aynı zamanda su kuyuları da açılıyor. Ribat, 46 yıldır devam eden ve özerkliğine kavuşan Moro halkının yetimleri için ‘’Şentürk Ailesi Yetimhanesi’’ yaparak, 35 yetime eğitim ve barınma imkânı sağladı. Uzak şehirlerden gelerek lisans eğitimini tamamlamaya çalışan ancak barınma imkânı olmayan kız öğrenciler için Pişkin Ailesi Kız Öğrenci Yurdu’nu yaparak, 55 öğrencinin barınmasına imkân veriyor.

YEMEN HEP KALBİMİZDE VE AKLIMIZDA

Ribat, gönüllüleri ile insani felaketin son noktası olan ve 10 dakikada bir çocuğun öldüğü Yemen’de Acil İnsani Yardım Programı ile bölgeye ulaşan ilk sivil toplum kuruluşu oldu. Gıda yardım kolilerinin yanında, temiz suya tankerlerle ulaşan Yemenli Müslümanlara tankerlerle su temini sağlandı. Yemenli yetkililerle görüşme imkânı sağlandı. Yemen’in yarınlarında rol alacak üniversite öğrencilerine de nakdi yardımlar yapıldı.

RİBAT GİRESUN SEL BÖLGESİNDE İDİ

Giresun'da yaşanan şiddetli yağışlar sonrasında selden en fazla etkilenen bölge olan Dereli ilçesinde yardım organizasyonu gerçekleştiren vakıf; sel mağduru bölge halkına insani yardım malzemelerini ulaştırdı. Yardım heyeti ''Dereli'' İlçesi başta olmak üzere köylerine de ulaşarak yerinde incelemeler yaptı. Gıda kolisi, ayakkabı,5 kiloluk teneke kavurma, su, meyveden oluşan malzemeleri bölge halkına ulaştırdı.

RİBAT İDLİB’İ UNUTMADI

Ribat Eğitim Vakfı, Suriye'nin İdlib şehrinde yaşanan bombardımanlar nedeniyle evlerini terk edip derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veren savaş mağduru ailelere yönelik acil gıda, kışlık giysi ve battaniye kampanyası başlattı. Savaşın ilk günlerinden bu yana ülkemizin merhamet elini Suriyeli mazlumlara ulaştıran Ribat Eğitim Vakfı, bağışçılarının desteği ile İdlib'te yaşanan acil durum karşısında bir şeyler yapmak adına acil gıda, kışlık giysi, Un ve battaniye olmak üzere yardım kampanya başlatarak yardım tırlarını bölgeye ulaştırıyor.

TÜRK KIZILAY SELÇUKLU’DA 2020 DOLU DOLU GEÇTİ

Türk Kızılay Selçuklu Şubesi 2020 yılında yardım faaliyetlerine devam ediyor. 2019 yılının Şubat ayında kurulan Selçuklu Şubesi ilk kurulduğu günden bu yana kısa süre geçmesine rağmen yurt içinde ve yurt dışında faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Türk Kızlay Selçuklu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Köksal 2020 yılı içerisinde ihtiyaç sahibi ailelere 40 Bin TL değerinde alışveriş çeki, 4000 adet gıda kolisi, 500 adet hijyen kolisi, 34 ton kömür, 10 ton odun dağıtımı gerçekleştirildiğini söylerken, rahmet ve bereketin paylaştıkça çoğaldığı Ramazan Ayında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid 19 Pandemi tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasaklarında Emniyet Mensuplarımıza 1000 kişilik iftar yemeği dağıtımı, Selçuklu Ailelerine 2500 adet Gıda Kolisi, 350 adet Hijyen Kolisi, 10 Bin adet kıyafet, 2 Bin adet Konserve Et, 22 Bin adet Ramazan Pidesi dağıtımı gerçekleştirildiğini bunun yanı sıra Kurban bayramı vesilesiyle 201 adet kurban bağışı topladıklarını ifade etti. Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle evlerinden uzak kalan, kamplarda yaşam mücadelesini sürdüren savaş mağduru aileler için İdlib’de 20 adet ev yaptırdıklarını belirten Köksal, ayrıca İdlib Şehrine 500’er adet Battaniye, Sünger Minder, Çocuk Botu, Çocuk Montu ve 150 Adet Puf Yelek gönderilirken, yine İdlib’e 25 Ton Kömür, 100 Adet Gıda Kolisi, 1000 Paket Bebe Bisküvisi, 350 Adet Çocuk Çizmesi, 1700 Adet Çocuk Kazak, 791 Adet Alt Eşofman gönderdiklerini belirten Köksal, ayrıca 1250 Adet Battaniye 1200 Paket bebe bisküvisi 200 Adet çorap 410 Paket şekerleme gönderdiklerini dikkat çekti.

DEPREM BÖLGESİ UNUTULMADI

Türk Kızılay Selçuklu Şubesi 2020 yılı içerisinde gerçekleşen Elazığ, Malatya ve İzmir depremlerinde ekiplerimizle birlikte enkaz kaldırma çalışmalarında ve sıcak yemek dağıtımında sahada aktif görev aldı. Aynı zamanda hem Elazığ, Malatya hem de İzmir’e yardım tırları ile 1200 adet Elektrikli Isıtıcı, 3000 adet Battaniye, 2117 adet Islak Mendil, 3407 adet Kadın Hijyen seti, 1465 adet Çocuk Bezi gönderdi. Elazığ Malatya Deprem Bölgesine 2500 Adet Gıda Kolisi, 1000’er Kg Pirinç, Bulgur, Makarna, Kırmızı Mercimek Ve 1250 Kg Nohut gönderildi.

2 BİN 500 ÜNİTE KAN BAĞIŞI TOPLANDI

Türk Kızılay Selçuklu Şubesi Covid 19 döneminde artan kan ve plazma ihtiyacı nedeniyle sahada kan bağışı etkinlikleri de düzenledi. Kızılay Kan Merkezi işbirliği ile gerçekleştiren “Konya Hayat Veriyor” ve “Kanımızda Vefa Var” KANpanya’ları ile toplamda 2500 ünite kan bağışı toplandı.

SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ DE GERÇEKLEŞTİRİYOR

Türk Kızılay Selçuklu Şube Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Köksal, şubenin sosyal sorumluluk projeleri hakkında da bilgi verdi. Köksal, “ Bağışların dışında yıl içerisinde gerçekleşen önemli gün ve haftalarda Kızılay Selçuklu üye ve gönüllülerimiz ile birlikte birçok önemli etkinlik gerçekleştirdik. “Sağlıklı Yaşam” etkinlikleri dahilinde dört haftasonu 20 km’lik bisiklet turu gerçekleştirdik. Sille Barajında Selçuklu ailelerimiz ile keyifli bir yürüyüş organizasyonu düzenledik. Ayrıca Cumhuriyet Bayramı ve Mevlid-i Nebi Kupası kapsamında gerçekleşen Bisiklet Yarışına katılarak sporcularımıza ve ailelerine ikramda bulunduk. Geleceğe bir nefes de “Kızılay Selçuklu” olsun dedik 1000 adet fidanımızı toprak ile buluşturduk. Tüm bu faaliyetlerimizi gerçekleştirirken çocuklar bizim için en kıymet grubu oluşturmaktadır. İhtiyaç sahibi ailelerimizin çocuklarını gülümsetebilmek, onların her alanda yanlarında olabilmek ve kendilerini geliştirebilmeleri adına imkan sağlayabilmek amacıyla düzenli olarak faaliyetlerde bulunmaya gayret gösteriyoruz. Selçuklu Ailelerimizin çocuklarını Rafadan Tayfa Göbekli Tepe sinema filmine götürdük. Şubemiz hem yönetim kurulu üyelerimiz hem de gönüllülerimiz ile gayretle hizmet etmektedir. Bizleri her alanda destekleyen Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet Pekyatırmacı ve Selçuklu Kaymakamımız Sayın Ömer Hilmi Yamlı başta olmak üzere bizleri bu yolculukta yalnız bırakmayan tüm bağışçılarımıza ve gönüllülerimize de teşekkürü bir borç biliriz.Hedefimiz her yıl paylaştıkça çoğalan ve bereketlenen hizmetler yapmaya devam etmektir. Tüm hayırsever vatandaşlarımızı şubemizi ziyaret etmeye bizlere destek vermeye davet ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

CANSUYU YARALARI SARMAYA DEVAM ETTİ

‘Sizi gerçek muhtaçlara ulaştırır’ sloganı ile Asya’dan Afrika’ya dünyanın birçok bölgesinde muhtaçlar ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Cansuyu Derneği, 2020 yılında da dünyanın dört bir köşesindeki mazlumların, hastaların, yetimlerin, muhtaçların yaralarını sarmaya devam etti. Cansuyu Derneği 2020 yılında açtığı yüzlerce su kuyusu ile beşyüz binin üzerinde insanın içecek temiz su hasretinin giderilmesine vesile oldu. Ülkemiz başta olmak üzere, farklı kıtalarda, onlarca ülke, yüzlerce bölgede on binlerce vekalet kurban hissesi sayıları milyonu aşan mazlumlara ulaştırdı. Cansuyu, açılışını gerçekleştirdiği Cami- Külliye – Okul projeleri ile mazlum ve mahzun insanların manen-madden yetişmelerine vesile olmaya devam etti. Afrika kıtasında insanların Kur’an-ı Kerim’i daha iyi anlamaları ve öğrenebilmeleri için kendi dillerinde hazırlanan on binlerce Kur’an-ı Kerim meali dağıtıldı. Bu proje 2020 yılında da Kur'an-ı Kerim'e ulaşamayan insanlara umut olmaya devam etti. Cansuyu, Yetimler emanetimiz düsturu ile farklı ülke ve bölgelerde binlerce yetime, sponsorluk yoluyla sahip çıkmaya devam etti. Yurtiçi ve yurtdışında meydana gelen deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerde, ilgili komisyonlarının çalışması sonucu tespit edilen acil insani yardımları sahiplerine ulaştıran dernek, yaşanan sıkıntıları gidermek için çalışmalarına devam etti.2020'de Türkiye'de ve farklı ülkelerde dağıtılan yüzbinlerce gıda kolisi ile milyonlarca mazlum ve muhtacın sofralarında sevinç oluştu. Derneğin Afrika kıtası için geliştirdiği canlı hayvan dağıtımı projesi ile, hem hayvanlardan elde edilen ürünlerle bir ticari imkan gelişmesine, hem de açlık sorununun çözümüne katkı sunuldu. Bu sene de yüzlerce canlı hayvan dağıtıldı. Cansuyu, ameliyatlarını gerçekleştiremedikleri için görme yeteneklerini kaybetmek üzere olan insanların gözleri görsün, yüzleri gülsün diye, uzman doktorların da gayretleriyle yüzlerce kişinin katarakt ameliyatlarını gerçekleştirdi.Kara kıta Afrika'nın aydınlık yüzlü çocuklarının sağlıkları için, yüzlercesinin sünnetlerini gerçekleştiren Cansuyu ekipleri, bu projeyi de doktorların gayretleri ile farklı bölgelerde adeta düğün havasında gerçekleştirdi.

RİDA YETİM VE MAZLUMA UMUT OLDU

RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği 3 Kıtada 24 ülkede çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Yetim merkezli yürütülen çalışmalarda, yetim aileleri ve muhtaçlara düzenli olarak yardımlar, eğitim çalışmaları ile acil insani yardımlar ön planda yer alıyor. Tüm dünyanın etkisi altında bulunduğu Pandemi döneminde de çok önemli çalışmalara imza atan dernek, 2020 yılında binlerce yetim ve mazluma umut oldu. Derneğin 2020 yılında gerçekleştirdiği hizmetler hakkında bir açıklama yapan RİDA Derneği Başkanı Tamer Kalender şunları söyledi: “RİDA Derneği olarak 2008 yılında Sudan Darfur da 33 yetimle başlayan çalışmalarımız bugün itibariyle 24 ülkeye ve binlerce insana ulaşmıştır. Bağışçılarımızın desteğiyle geçtiğimiz yıl Sudan Darfur’da her ay düzenli olarak 550 yetim ailesine 25 dolarlık gıda paketi dağıttık. Yine bölgede bulunan yetimhanemizde 4er aylık dilimler halinde kamplardan gelen 80 ‘er yetim çocuk toplamda 242 yetim çocuğun tüm bakımları ve masrafları derneğimizce karşılanmıştır. Bu 242 yetim çocuk, Yetim Eğitim merkezimizde Osmanlı Ahilik sistemi gereği hem okul eğitimlerini almış hem de 10 ayrı dalda meslek öğrenmiş bulunuyorlar. Sudan’a ayrıca 2 ayda bir Kur’an Kursları ve Medreselere gıda desteğinde bulunmaktayız. Bölgede geçtiğimiz yıl 11 Su Kuyusu açtık ve yenilerinin açılması için çalışmaları yürütmekteyiz. Yine yaşadığımız pandemi sebebiyle Konyalı bir kardeşimizin düğün yemeğini bölgede 3000 kişiye ikramda bulunduk. Yine Ramazan ve Kurban bayramlarında yüzlerce yetim çocuğumuzu bayramlıklarla sevindirdik. Yine çalışma yaptığımız ülkelerden Somali ve Kenya’da bulunan mescit ve medreselerimizde eğitim gören yetimler, engelliler ve ihtiyaç sahiplerine bir yılda yaklaşık 1700 gıda kolisi dağıttık. Ayrıca 125 çocuğumuzu da elbise ve ayakkabı yardımında bulunduk. Afganistan Takhar’da bulunan Yetimhanemizdeki 80 çocuğumuzun tüm bakımlarını karşıladık. Yine bu yetimlerin ailelerine aylık düzenli olarak gıda yardımında bulunduk. Yine bölgede temiz suya ulaşımın sıkıntı olduğu bölgelerde 7 adet su kuyusu açtık. Ayrıca bölgedeki Kuran Kursları ve medreselere yardımlar gerçekleştirdik. Bağışçılarımızın desteğiyle 45 yetim annesine dikiş makinası hediye ettik. Rida Yetim Meslek Kursları sayesinde de bu ailelerimize Terzilik kursu eğitimleri verdik. Bölgenin en iyi okulu olan RİDA Özel Okulu ve Lisesinde ise yaklaşık 110 yetim çocuğumuzun ücretsiz bir şekilde eğitimlerini karşılamaktayız. Savaşın ve acının dinmediği Suriye’de ise çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Afrin ve İdlib kırsalında kurulan çadır kentlere düzenli olarak yardımlara devam etmekteyiz. Çadır kentlerde zor bir yaşam mücadelesi veren kardeşlerimize bir yılda toplamda 890 bin Türk lirası değerinde yardımda bulunduk. Bölgeye düzenlediğimiz 7 yardım seferinde toplam 12 tır malzeme ulaştırdık. 5 tır Un, 2 tır Su, 1 Tır Kışlık giyecek, ayakkabı ve soba yardımı, 1 tır sünger yatak, battaniye ve uyku tulumu ile 4 tır gıda, temizlik ve oyuncak malzemelerinin bulunduğu yardım tırları bölgelere ulaştırılmış ve RİDA ekipleri tarafından bizzat ailelere ulaştırılmıştır. Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılar, pandemi sebebiyle yaşanan işsizlik ve şehrimizde bulunan mülteciler ile yeni gelen ve her türlü yardıma muhtaç aileler ülkemizde daha çok çalışma yapmamız gerekliliğini ortaya koymuştur. Bu sebeple hem karantina dönemlerinde hem de yıl içerisinde aylık düzenli olarak 110 aileye, toplamda ise 1320 aileye gıda yardımı, ev eşyası, giyim, eğitim yardımı, nakit yardımı, elbise ve ayakkabı yardımında bulunduk. 1 yılda toplam 76 adak akika şükür vb. kurbanları keserek etlerini ihtiyaç sahibi ailelerimize ulaştırdık. Yine kış aylarında 46 ailemize soba, kömür kışlık giyecek yardımlarında bulunduk. Yaptığımız kampanya ile 550 yetim ve fakir yavrumuzun kışlık mont ve ayakkabı ihtiyacını giderdik.Kurban bayramındaki çalışmayla 8 ülkede 1990 adet vacip kurbanı keserek yetim ve mazlumlara ulaştırdık. Yine yıl içerisinde Sudan, Kenya, Afganistan ve Suriye’de adak, akika, şükür ve benzeri 462 kurbanı keserek etlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. İnsani yardımların yanında diğer çalışma yaptığımız 9 ülkede de İrşat ve eğitim çalışmaları devam ediyor. Bu ülkelerde de pandemi nedeniyle bazı kurslarımız çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştır. 2021 yılında da inşallah bağışçılarımızın desteğiyle bu çalışmalara ara vermeden gücümüzün yettiğince çalışmaya, ümmetin yetimlerinin yüzlerini güldürmeye devam edeceğiz. Çalışmalarımıza ve bu hizmetlerin devam etmesine katkıda bulunan tüm gönüllü ve bağışçılarımıza yetimler ve mazlumlar adına şükranlarımızı sunuyoruz.”

BEŞİR DERNEĞİ 2020 YILINDA BAĞIŞÇI İLE İHTİYAÇ

SAHİPLERİ ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİNİ ÜSTLENDİ

Konya Beşir Derneği Şube Başkanı Adnan Kıcık, derneklerinin 2020 yılı faaliyetlerini değerlendirdi. Zor bir yılı geride bırakmamıza rağmen çok güzel işlere imza attık. İhtiyaç sahibi kişilere verdiğimiz hizmetlerimizi söyle sıralayabiliriz. Aşevleri ve fırınlarımızda 9.342.585 Tablot yemek ve ekmek üretimi yaptık

224 su kuyusu açıp 341.115 kişi temiz içme suyuna kavuşmasına vesile olduk. 543 ton kurban etini pay edip 598.667 kişiye dağıttık. Yurt içinde 1.145.000 kişilik gıda giyim yakacak temizlik gibi temel ihtiyaç malzemelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Yurt dışında ise 877.765 kişinin temel ihtiyacı karşılandı. 7.500 kişilik Briket ev projesinin 1. Etabını teslim ettik. 2. Etabına gectik.

Biz Besir Derneği olarak bağışçı ve ihtiyaç sahipleri arasında köprü olmaya tüm enerjimizle devam ediyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında Suriye İdlip başta olmak üzere Türkmen kardeşlerimiz ve zulme uğramış ve evsiz kalmış savaş mağduru tüm Suriye halklarına Briket ev yapımımız tüm hızıyla devam ediyor. Ayrıca 7/24 hizmet veren Ekmek fırınımız ve aş evimiz tam kapasite ile savaş mağduru Mahsun ve mahcup gönüllere hizmet vermeye devam ediyor.

Ayrıca Diğer tüm Müslüman coğrafyalarda'da zulme uğramış tüm insanlığa da yetişme gayretimiz tüm enerjimizle devam ediyor. Afrikalı kardeşlerimizin bir damla suya muhtaç bırakılıp sonuna kadar sömürüldüğü coğrafyada 224 su kuyusu açıp 341.115 kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Özellikle Afrika’daki Müslüman halka bir lokma ekmek verip dinini değiştirsin diye dayatmalar yapılan gönül coğrafyamızın güzel gönüllü insanlarına 102.000 adet musafı şerif gönderdik. Sayamadığımız birçok hizmete vesile olduk. Bağışçıyken ihtiyaç sahibi olan esnaf ve bu süreçte işinden olmuş kardeşlerimize Konyalı hemşerilerimize nefes aldırma adına gayret ediyoruz ve bu süreci tez atlatmayı Cenab-ı Mevla’dan niyaz ediyoruz “dedi. Kurban bayramındaki çalışmayla 8 ülkede 1990 adet vacip kurbanı keserek yetim ve mazlumlara ulaştırdık. Yine yıl içerisinde Sudan, Kenya, Afganistan ve Suriye’de adak, akika, şükür ve benzeri 462 kurbanı keserek etlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. İnsani yardımların yanında diğer çalışma yaptığımız 9 ülkede de İrşat ve eğitim çalışmaları devam ediyor. Bu ülkelerde de pandemi nedeniyle bazı kurslarımız çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştır. 2021 yılında da inşallah bağışçılarımızın desteğiyle bu çalışmalara ara vermeden gücümüzün yettiğince çalışmaya, ümmetin yetimlerinin yüzlerini güldürmeye devam edeceğiz. Çalışmalarımıza ve bu hizmetlerin devam etmesine katkıda bulunan tüm gönüllü ve bağışçılarımıza yetimler ve mazlumlar adına şükranlarımızı sunuyoruz.”

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim