Özel Medicana Konya Hastanesi, organ bağışına dikkat çekmek için etkinlik düzenledi. Hastane içinde yapılan etkinlikte hastalara organ bağışı hakkında bilgi verilerek bağış yapmanın önemi anlatıldı. Etkinliği, organ bağışına dikkat çekmek için düzenlediklerini söyleyen Dr. Mustafa Argındoğan, “Ülkemizde her yıl organa ihtiyaç duyan hasta sayısı oluşmakta ve bağışçı sayısı az olduğu için bu sayı giderek artmakta. Bizler de insanları organ bağışına teşvik etmek ve bağışçı olabilmek adına neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi vermek için böyle bir etkinlik yaptık.” dedi.

‘BAĞIŞ, SİSTEMDEN DEĞİŞTİRİLEBİLİYOR’

Argındoğan, küçükten büyüğe her yaştan hastanın organ nakline ihtiyacı olduğunu belirtti. Nasıl bağışçı olunacağı konusunda bilgi veren Argındoğan, “Bebeklik çağından yetişkinlik çağına kadar değişik hastalık gruplarında organ nakli için sıra bekleyen hastalarımız var. Sağlık Bakanlığının vermiş olduğu formu, bağışçı olmak isteyen vatandaşlarımıza 2 şahitle birlikte dolduruyoruz. Canlı donörden alınan ve kadavra dediğimiz vefat eden insanlardan alınan iki tip bağış mevcut. Bunlar hakkında, organ hangi hallerde alınıyor gibi merak edilen diğer konularda insanlara bilgi veriyoruz. Yapılan bağış, ilerleyen zamanlarda e-devlet üzerinden görüntülenerek bağış yapılan organlarda değişikliğe ya da iptale gidilebiliyor. Bağışçının beyin ölümü olduğu zaman, bu formlar online ortamda kayıtlı olduğu için bize uyarı veriliyor. Bağışçının vefatından sonra hasta yakınlarından tekrar bir onay alıyoruz. Yakınlarının da görüşü olumlu ise, organ bağış süreci gerçekleştiriliyor.” ifadelerine yer verdi.

ÖNCELİKLE KENDİMİZ İÇİN ‘SAĞLIK’

Sağlığa dikkat etmenin, öncelikle insanın kendi yaşamında önemli olduğuna vurgu yapan Argındoğan, “Organlarımıza iyi bakmak, öncelikle kendi yaşamımızda bizim sağlığımız için önemli bir faktör. Bu kapsamda kötü alışkanlıklar dediğimiz varsa alkol, sigara gibi maddelerin bırakılması, bulaşıcı hastalıklardan kendini koruması halinde sağlıklı organın alınarak ihtiyacı olan hastalar tarafından kullanılmasını sağlar.” dedi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim