Son zamanlarda ülkemizde yaşanan fiyat artışları ayçiçek yağı, mısır yağı ve şeker gibi temel gıda ürünlerinin fiyatlarını adeta uçurdu. Özellikle marketlerde 5 litre ayçiçek yağının fiyatı 120 TL bandına kadar yükseldi. Mısırözü yağında da durum farklı değil. 5 kiloluk şeker fiyatı ise 50 TL civarında satılıyor. Zeytinyağının 5 litrelik fiyatı ise 250 TL civarında alıcı buluyor. Tereyağının kilo fiyatı 100 liraya kadar yükselirken, fiyatların geçen seneye göre yaklaşık 4-5 kat artması vatandaşların cebini yakarken, tedirginliğe de neden oluyor. Bu fiyat artışlarında en büyük etkenin fırsatçılık olduğunu belirten uzmanlar, denetimlerin artırılmasını istiyor.

GIDA VE FİYATLAR DALGALANIYOR

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, gıda sektöründe bir lobi olduğunu ve bunun yapılacak denetimlerle acil çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. Gıda sektöründe yaşanan fiyat dalgalanmalarıyla vatandaşların büyük mağduriyet yaşadığını dile getiren Dinç, “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Burada küçük bir dumandan büyük ateş yakmaya çalışıyorlar. Birçok üründe rekolte kısmen olarak düştü. Bu da stokçuları hemen harekete geçirdi. Bu yüzden gıda sektöründe dalgalanmalar meydana gelebilirken, fiyat artışlarıyla ürünleri piyasaya sürüyorlar” dedi.

REKOLTE DÜŞSEDE ÜRETİM DEVAM ETTİ

Konya’nın ayçiçeği, mısır ve şeker pancarı üretiminde görevini yerine getirdiği ve tarımın başkenti olduğunu hatırlatan Dinç, “Ayçiçek ve mısırda gerek kuraklık gerekse yağışlar yüzünden rekolte kısmen olarak düştü ama buna rağmen üretimler devam etti. Bugün şeker pancarı fabrikasına baktığımız zaman harıl harıl çalıştığını görüyoruz. Mısır ve Ayçiçek’te rekoltenin düşmesi fiyatları 4-5’e katladı. Burada yapılması gereken en önemli husus aracı dediğimiz lobilerin devlet tarafından tespit edilmesi. Çünkü ürünlerin nerede, nasıl ne şartlarda üretildiğini biliyoruz. Devlet istese anında bulabilir. Misal küçük bir şey bile olsa hiç kimse 3-5 liraya temin ettiği bir şeyi 15-20 liraya satamaz” diye konuştu.

ZAMLAR VATANDAŞA YÜZDE YÜZ YANSIYOR

Konya Tüketiciler Birliği Başkanı Mustafa Dinç, ayçiçeği yağı, mısır yağı ve şekerde haksız fiyat artışı olduğuna dikkat çekti. Vatandaşların aldığı ürünü fiyat noktasında kontrol etmesi gerektiğini kaydeden Dinç, “Eğer fiyatta bir usulsüzlük varsa, burada devlet çok ciddi yaptırımlar uygulayabilir. Bunlar yüksek miktarda para cezası ve bir süre market kapatma gibi ağır yaptırımlar olabilir. Evet gıdada bir takım geriye gitmeler oldu ama, fiyat olarak vatandaşa bu kadar yansıtılmaması lazım. Bir ürün yüzde on civarı olumsuz yönde etkilendiyse, bu ürünü marketler vatandaşa yüzde yüz olarak yansıtabiliyor. Şu unutulmamalıdır ki, hiçbir üründe yüzde yüz dalgalanma olmamalı” şeklinde konuştu.

STOKÇULARIN ÖNÜNE GEÇMEK LAZIM

Gıda sektöründe ki lobilerin tek tek tespit edilmesi ve tüm siyasilerin bu konuda uğraşması gerektiğini aktaran Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü. Dinç, “Maalesef bugün Ayçiçeği, Mısır, şeker gibi ürünlerde marketler ya da diğer satıcılar stok yapıyor. Tüm malı sahaya sürmek istemiyorlar. Vatandaşlarda zam geleceği endişesiyle ürünlere talep gösteriyor. Yani burada market ya da diğer başka AVM’lerin vatandaşları mağdur etmek için, fırsatçılık yaptığını rahatlıkla ifade edebiliriz. Haksız fiyat artışını tespit eden, raf fiyatları ile kasa fiyatlarının birbirinden farklı olduğunu fark eden vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Ellerinde ki fişleri kontrol ederek, şikayetlerini yetkili birimlere mutlaka iletsinler. Aksi takdirde haksız fiyat artışını engellemek çok zor. Bunun için devlet yetkilileri, siyasiler ve vatandaşların birlik beraberlik içerisinde bu olayın üstüne gitmesi lazım. Lobilere fırsat vermeyelim”

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim