1984 yılında kurulan HİLALSAN, manuel sac makasları ile başladığı üretime, bugün Hidrolik Kombine Makaslar, Hidrolik Presler, Redüktörlü Giyotin Makaslar, CNC Hidrolik Giyotin Makaslar ve CNC Hidrolik Abkant Presler ile devam ediyor. Sektör ve HİLALSAN hakkında önemli bilgiler veren Mustafa Coplan, “Kuruluşumuzun temelinde yer alan en önemli varlığımız olan hayal gücü ve bu hayallere hayat veren yüksek özgüvenimiz ile Türkiye için çalışıyor, katma değer üretiyor, global bir şirket olma hedefiyle ilerliyoruz” diye konuştu.

EN BÜYÜK PAZARIMIZ AVRUPA

Üretime vizyoner bir yaklaşım getirdiğini anlatan Mustafa Coplan, “HİLALSAN 1984 yılında babam Seyit Ali Coplan tarafından kuruldu. Demir kesme makaslarıyla başlayan üretim serüvenimiz bugün bizi bir dünya firması olma yoluna getirdi. Babam sanat okulu mezunu olduğu için teknik anlamda çok iyiydi. Bunun sayesinde de ürün alanımız çok hızlı genişledi. İnşaat makaslarından boru bükme makinelerine hidrolik preslere de yöneldik. Firmamız 20 bin metrekarelik alan içerisinde 10 bin metrekarelik aktif açık alanına sahip bir fabrika alanına sahip. Şu anda 40’ı aşkın ülkede aktif bayilik şeklinde çalışıyoruz. Yurtiçine yüzde 2-3’lük bir satış potansiyelimiz var. Onun haricinde hep yurtdışı çalışıyoruz. Firmamız Konya’nın ilk ihracatçılarından birisidir. Avrupa Amerika kıtası, doğu ülkeleri Güney Kore, Tayland, Rusça konuşan ülkeler ve Afrika ülkelerine ihracat yapıyoruz. En büyük pazarımız da Avrupa” diye konuştu.

DÖVİZ ARTIŞI ÜRETİMİMİZİ ETKİLİYOR

Doların yükselişinin üretime etkisini de anlatan Coplan, “Döviz anlık değiştiği için bizim üretimimizi etkileyebiliyor zira üretimimiz süreç gerektiren bir iş. Maalesef enflasyon çok yüksek. Biz üretim anlaşması yaptıktan sonra ürün teslimi arasında 3 aylık zamanda yükselen fiyatlar bizi zora sokuyor. Artık dövizle ilgisi olmayan ürünlere bile döviz bazında zam gelmeye başladı. Biz üretim yapıp makineyi teslim etmeye başladığımızda bırakın kar etmeyi bazı ürünlerden zarar bile etmiş oluyoruz” dedi.

İHRACATÇI FARKLI KRİZLERLE MÜCADELE EDİYOR

“Sektörümüzde güçlü bir ismi temsil ediyoruz” diyen HİLALSAN’ın genç yöneticisi Mustafa Coplan, “Hiçbir zaman rakiplerimizle kendimizi yurtiçinde değerlendirmiyoruz. Dolayısıyla yurtdışında nerede olduğumuza bakıyoruz. Durum böyle olunca HİLALSAN, Avrupa’da değişimlere en hızlı adapte olan firma görünüyor. Çünkü Avrupa’da hem güçlüyüz hem de servis ağımız da çok geniş. İnanılmaz bir tercih var lakin günden güne de farklı krizlerle uğraşıyoruz. Zira günümüzde çip krizi büyüyerek devam ediyor. 2018’de bana birisi ‘siparişleriniz artacak ama malzeme bulamadığınız için üretimde zorlanacaksınız’ deseydi ben gülerdim. Maalesef şu an o durumdayız. Malzeme azlığından dolayı üretimimizi azaltmak durumunda kalıyoruz. Bizim makinelerimiz kullanıcıya göre değiştiği için aylık zaten 18-20 makine üretebiliyoruz. Yani üretim süreci uzun dolayısıyla döviz, çip derken farklı krizler bizleri önemli oranda etkiliyor. İhracatçı, birçok krizle de yüz yüze geliyor. Döviz krizi var. Pandemi krizi yaşandı, çip krizi ortaya çıktı. Elektronik malzemelerin beyni olan çip şu üretimi sadece bizi değil birçok alanda üretim yapan firmaları çok büyük oranda etkiliyor. Çin üretimi azalttı dolayısıyla piyasaya da satmıyor. Araç fabrikaları, elektronik üretim yapanlar ve endüstriyel anlamda üretim yapanlar çipe bağımlı olduğu için üretimini azalttılar. Yani ihracat yapan firmalar sürekli bir mücadele içindeler. Yine mücadele ettiğimiz başka bir başlık da konteyner kriziydi ama şükür ki bu kalıcı olmadı lakin fiyatlarımızı da etkiledi” ifadesini kullandı.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÖNCELİĞİMİZ

Müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarını ifade eden Mustafa Coplan, ihracat yapacak firmalara da önemli tavsiyelerde bulundu. Coplan, “biz hiçbir zaman hızlı büyüyelim, ciromuzu artıralım amacı gütmedik. Hedefimiz az yapalım, öz yapalım ama müşterimizi memnun edelim. Müşteri memnuniyeti bizim önceliğimiz. Üretici firma olarak kuralları pek sevmeyiz. Devletimizden beklentilerimiz çok ama ihracat yapacak firmalara dış ticaret istihbaratını genişletmesini tavsiye ediyorum. İnanılmaz bir rekabet ortamındayız. Artık bir dünya piyasası var. Buna dünya piyasası olarak bakmak lazım” diye konuştu.

MUSTAFA COPLAN KİMDİR?

24 Haziran 1994 Konya doğumluyum, ailemin dördüncü çocuğuyum. İlk ve orta öğrenimimi Konya’da tamamladım. Lise öğrenimimi Adil Karaağaç Anadolu Teknik Lisesi’nde Endüstriyel Otomasyon bölümünde tamamladım. Üniversiteyi ise KTO Karatay Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nde okudum. Okul hayatımda sürekli bir hareketlilik vardı, lisede sürekli robot yarışmalarına katılırdım. Bu anlamda okul hayatımda hiçbir zaman, evden okula okuldan eve bir yaşamım olmadı. ODTÜ, İTÜ, MEB Uluslararası Robot yarışmalarında önemli dereceler kazandım. Bu yüzden Üniversitede okurken, Gaziantep’te yapılan uluslararası robot yarışmasına hakem olarak çağırıldım ve mühendislik dışında oraya hakem olarak çağırılan ilk ve tek kişiydim. Yine üniversitede okurken başkanlığını yaptığım Karatay Üniversitesi Akademik Kültür Topluluğu olarak 123 adet çalışma gerçekleştirdik. Çalışmalarımız içine Türkiye de Gençlik ve Spor Bakanlığı onaylı ilk 4 projeden birisi olan ‘’Elimden Tutar Mısın?’’ projesinde eklemeyi başarmıştık. Üniversiteden 2019 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra şuan Konya Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren fabrikamızın 2. Nesil yöneticiliğini yapmaktayım. Makine imalatı haricinde kendi köyümüz olan Sarayönü/Karabıyık ta aktif olarak çiftçilik yapıyoruz. Tabi çiftçiliğimiz profesyonel değil, ama biz toprağa çok önem veririz. Toprağı işlersen ekmeği dişlersin düşüncesi ile babamdan bana kalan topraklarımızı işlemeye devam ediyorum. Bunun yanı sıra aktif olarak başkanlığını yaptığım Şükrü COPLAN Camii ve Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma adında bir derneğimiz var. Bu dernek altında bir camii ve camii den bağımsız bir Kur’an kursumuz bulunuyor. Geçen dönem kursumuzdan sadece 4-6 yaş aralığında 114 öğrencimizi mezun ettik.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim