Eşine ve çocuklarına severek yaptığı hamur işinin kermeste çok beğenilmesiyle iş hayatına atılmayı düşünerek oğlunun okulunun karşısında pastane açan Feride Özkan, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan (KOSGEB) aldığı destekle işlerini büyüterek 10 kadına istihdam sağlıyor. Hamur işine olan tutkusunu azim ve gayretiyle birleştirerek iş hayatına atılan Balım Lezzet Evi İşletmecisi Feride Özkan, ‘’Artık kadınların her alanda girişimci olması kolaylaştı. Devletimizin verdiği desteklerle ve belediyelerimizin açmış olduğu girişimcilik kursları sayesinde kadınlar artık her yerde.’’ diyerek kadınların istihdam alanının genişlediğine ve küçük işletmelerin kurumlarca desteklendiğine dikkat çekti.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Adım Feride Özkan. 2 çocuk annesiyim. 6 yıl önce ev hanımlığından iş kadınlığına terfi ettim. Kızım da mutfağı ve hamur işini çok seviyor. O da Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Gastronomi okuyor, o da bu sektörde kendini yetiştiriyor.

Böyle bir iş yeri açmaya nasıl karar verdiniz?

Her zaman hamur işine bir tutkum vardı. Bir gün oğlumun okuldaki kermesinde yaptığım pasta börekler çok beğenildi. Çocuklarım da artık büyüyünce evde boş durmak istemedim. Oğlumun okuluna yakın olduğu için bir de satılık ilanını görünce ilk olarak böyle bir yerle başladım. İş yerim, okul çevresinde olduğu için bana büyük bir kolaylık sağladı. Okuldan gelen veliler, öğretmenler sayesinde ayakta kaldım ve sektöre tutundum. Temizliğe ve kaliteye dikkat ettim. Bunu görenler zaten birbirine söyleyerek ismimi duyurmama yardımcı oldular. Sonra iş çok olunca bir yıl sonra dükkânın yanındaki yeri ve diğer kısmı alarak 2 üretim hane ve 1 pastane olarak yan yana hizmet veriyoruz. Kendi çabalarım ve eşimin desteğiyle bugün ikinci dükkanımın açılışını planlıyorum. Asıl amacım şimdi yapım aşamasında olan bir organizasyon eviydi. Şimdi inşallah onun da açılışını yapacağız.

İş yerinizde kaç kişi çalışıyorsunuz ve günlük nasıl bir mesai harcıyorsunuz?

Bu iş yerinde 10 kadın olarak çalışıyoruz. Çalıştığım kişiler de ev kadını, onlara destek olmak bana gurur veriyor hem de kadın kadına çalışmak rahat oluyor. Sabahın çok erken saatlerinde geliyoruz ve üretim hanelerimizde kendi kurabiye, pasta, böreğimizi günlük olarak yapıyoruz. Sıcak ve taze olarak servis ediyoruz.

Herhangi bir maddi birikiminiz var mıydı, nasıl üstesinden geldiniz?

Eşim ve annem hiçbir zaman benden desteğini esirgemedi. Hiç çalışmamış, esnaflık bilmeyen bir kadın olarak onlar çok yardımcı oldu. İş yeri açmak için maddi olarak yetersizdim, onu da KOSGEB’den gelen hibe desteği ile çözdük.

KOSGEB desteği nedir, nasıl yararlandınız biraz anlatır mısınız?

Herkes hemen iş kurarak gelir elde edecek sermayeye sahip değil, bunun için de ticarete atılmak ve kendi işini kurmak isteyen herkesin bu planlarını hayata geçirmek için sermaye ve desteğe duyduğu ihtiyacı devlettin yaptığı bu proje sayesinde hayata geçirmesine fırsat sağlanır. Bende öncelikle kayıt olup 1 haftalık bir eğitimden sonra mülakattan geçtim. Böylelikle KOSGEB’den gelen destekle böyle bir iş yeri açma imkânı buldum.

KOSGEB’in size ne gibi yardımları oldu?

Öncelikle 50 bin lira nakdî yardım aldım ama sadece malî olarak bir yardım olmadı. KOSGEB’e gittik, görüştük. İlk başlarken her konuda yardımcı oluyorlar. Eleman ihtiyacımızda, sigorta, maaş ve aldığımız ürünlerde, faturalı olarak yaptığımız işlerde yardımcı oldular.

SELÇUKLU’DAN KADINLARA TAM DESTEK

Selçuklu Belediyesi’nin kadınlara destek verdiğini düşünüyor musunuz?

Selçuklu Belediyesi gelişmekte ve kendini geliştirmekte olan bir belediye. Başkanımız da bu konuda elinden geleni yapıyor. Belediyemiz, kadın çalışanların daha da fazlalaşması amacıyla ‘bize tekliflerle gelin’ gibi bildiriler yayınlıyor. Bu konuda ben de neler yapabilirim diye bazen düşünüyorum ama gerçekten küçük esnafın desteklendiğini düşünüyorum.

Peki Selçuklu Belediyesi’nin kadınlara yönelik ne gibi destekleri oldu?

Selçuklu Belediyesi’nin gençlik meclislerinin yanı sıra açmış olduğu kadın meclisleri de aslında kadınlara verilen desteğin bir göstergesi. Bu meclislerle de aslında hem kadın istihdamı hem de küçük işletmeler destekleniyor, bunun gibi meclisler kadınların sesi oluyor. Bizim de görüşlerimiz alınarak yeni işler için fırsat doğmuş oluyor. Bu konuda benim önerim; her mahalleden bir kadın temsilci seçilip meclise gelemeyen, işi olan mahalleli kadınların görüşlerine başvurularak çok güzel işler ortaya çıkabilir.

Selçuklu Belediyesi’nin kadınlara yönelik olan çalışmalarından katıldığınız oldu mu?

Belediye sayesinde okullarla iletişim kuruyoruz. Okullardan stajyer öğrencilerimiz geliyor, onlara eğitim veriyoruz. Avrupa Birliği destekli sosyal medya gruplarımız var, oradan iletişime geçip hayata geçirdiğimiz projelerimiz var.

Başka Selçuklu Belediyesi’nin hangi alanlardaki faaliyetlerini görüyorsunuz?

Desteklendiği zaman çok güzel işler yapacak gençlerimiz var. Benim de ümidim gençlikte ve gençlerimiz, geleceğimizdir demek istiyorum. Selçuklu Belediye’mizi de çok takdir ediyorum, bu konuda gençlere yönelik güzel işler yapıyorlar. Zaten Selçuklu Belediye’mizin başlatmış olduğu ‘’Selçuklu ’da Pek Güzel Şeyler’’ isimli projeyle de yine 7’den 70’e herkes için başarılı etkinliklere yer veriliyor.

Ayırmış olduğunuz vakit ve vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.

Böyle bir proje için Yenigün Gazetesi’ne ben teşekkür ederim.

HACER CEYLAN 

Editör: TE Bilişim