Beyt'ül Hikmet Kur'an Kursu ve Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından  Çatalhüyük Mahallesi'ne kazandırıldığı Beyt'ül Hikmet Kur'an Kursu açıldığı  günden bu yana önemli çalışmalara imza atıyor. Konya’da bir ilk olarak uluslararası hafız öğrenci yetiştiren Beytü’l Hikmet Kur’an Kursu, hafızlığın dünyaya yayılma noktasına çalışmalar yapıyor. Beytü’l Hikmet Kur’an Kursu Yöneticisi Hüseyin Arpacı, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?  Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Kur’an Kursumuz 2017 yılında temelleri atılarak 2020 gibi kısa bir süre içerisinde eğitim öğretim faaliyetlerine hazır hale getirildi. Kursumuz 3 binadan oluşmaktadır. Bin kişilik camimiz, Erkek Kur’an Kursumuz ve 4-6 yaş grubu Kur’an Kursumuz. Toplam öğrenci kapasitemiz 350’dir. 250 tanesi Erkek Kur’an Kursu bölümü, 100 tanesi de 4-6 yaş grubudur. Erkek Kur’an Kursundaki öğrencilerin 120 tanesi yatılı 130 tanesi ise evci öğrencidir. Kursumuzda 20 dersliğimiz, 4’er kişilik 30 tane yatakhanemiz, 150 kişilik yemekhanemiz ile 200 kişilik de konferans salonumuz vardır. Bunun yanında kütüphanemiz, spor salonumuz, bilgisayar laboratuvarımız da mevcuttur. Ayrıca 4 bin 800 metre karelik bahçe alanımızda peyzaj çalışmalarımız devam etmektedir. Gerek Karatay Belediyemiz gerekse Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle çocuklarımızın dinlenerek eğlenecekleri ve sportif faaliyetlerini yapabilecekleri futbol, basketbol ve voleybol sahamız yapılacaktır. Bunun yanında süs havuzumuz, kamelyalar, spor ve kondisyon aletlerimiz ile bir de 4-6 yaş grubundaki çocuklarımız için oyun parkımız da bahçemizde olacaktır. Amacımız Ata yurdumuzdan gelen misafir öğrencilerimize en iyi hizmeti sunarak, onların kendi ülkelerinin geleceğine dini anlamda ışık tutmalarını sağlamaktır. Ayrıca Kursumuzda Konya merkezden kaydettiğimiz 40 öğrencilerimiz de eğitim görmektedir. Bu öğrencilerimize okulla beraber hafızlık programı eğitimi veriyoruz. Öğrencilerimiz Kur’an Kursumuzda hafızlık eğitimi alırken aynı zamanda ortaokul derslerini de almış oluyorlar. Ata yurdumuzdan gelen soydaş ve dindaş öğrencilerimiz ile Konyalı öğrencilerimizin uyum içerisinde eğitim görmeleri aynı zamanda talebelerimizin karşılıklı kültürel ve tarihsel olarak da yakınlaşmalarını sağlamış oluyor. 70 öğrencimizin tamamı kursumuzda yatılı olarak hizmet görmektedir. Öğrencilerimizin yeme/içme, barınma sosyal ve mesleki masraflarının tamamı Beytü’l Hikmet Kur’an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneğimiz tarafından karşılanmaktadır. Dernek Başkanımız Adem Karataş hocamızın önderliğinde yönetim kurulumuz ve hayırsever vatandaşlarımızın desteğiyle kursumuzun ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmaktadır. Ata yurdumuz Orta Asya’dan gelerek Beytül Hikmet Kuran Kursumuzda eğitim gören misafir öğrencilerimizin dini, ahlaki, akademik ve mesleki eğitimleri süresince eğitimlerinin desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu hususta Konyalı hayırsever hemşerilerimizin kursumuzu ziyaret ederek talebelerimizle sohbet etmeleri hem de onların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yardımlarını bekliyoruz. Son olarak; Diyanet İşleri Başkanlığımızın ve Beytü’l Hikmet Kur’an Kursumuzun yaptığı çalışmanın ne kadar önemli ve büyük bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Diyanet İşleri Başkanlığımız Uluslararası Hafızlık Kuran Kursu programını Türkiye genelinde üç ilde sürdürüyor. Bunlardan bir tanesi Bolu’da diğeri Manisa’da üçüncüsü de Konya’dadır. Yurt dışından gelen misafir öğrencilerimize program kapsamında öncelikle Türkçe dil dersi ile Kuran-ı Kerim ve temel dini bilgiler dersi verilmektedir. Bunun yanında Diyanet İşleri Başkanlığımızın eğitim ilkeleri çerçevesinde eğitim görmek için ülkemize gelen misafir öğrencilerimizin dinî, millî ve kültürel kimliklerini de koruyarak sağlıklı bir din eğitimi almaları, kendi ülkelerindeki toplumlarına hizmet etmeleri, Anadolu’muz ile Ata yurdumuz arasında gönül köprülerinin kurulmasını sağlamak amacıyla ortaöğretim çağındaki misafir öğrencilerimize yönelik din eğitimi ve öğretiminin yanında milli, manevi, ahlaki ve kültürel değerlerimizin öğretilmesi; onların mesleki, akademik, sportif, sanatsal, kültürel, sosyal ve Türkçe/yabancı dil gibi alanlarda yeteneklerinin geliştirilmesi, onlara çağımızın gerektirdiği bilgi ve becerilerin kazandırılması amacıyla başta Halk Eğitim Merkezleri olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşların da desteği ile Kur’an Kursumuzun daha etkin çalışması sağlanacaktır. Başta Konya’mızın olmak üzere ülkemizin tarihi ve dini mekânlarına ziyaretler düzenleyerek dini ve tarihi şuur edindirmek, ata sporlarımız at binme, ok atma ve yüzme etkinlikleri düzenleyerek sportif yönlerini geliştirmek ayrıca halk eğitim kurslarından istifade ederek hat, tezhip, ebru, ney üfleme diğer telli müzik aletlerinin kullanılmasını öğreterek sanatsal yönlerini geliştirecek faaliyetler düzenleyeceğiz.

YARIN: Bilgehaneler

SALİH SEDAT ERSÖZ

Editör: TE Bilişim