Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve Konya Gazeteciler Cemiyeti iş birliğiyle "Gazeteciler Hatıra Ormanı"na fidan dikildi. Meram ilçesine bağlı Dere Aşıklar Mahallesi Beyşehir çevre yolu 17. kilometresindeki 3 hektar alanda 100 alıç, 100 ahlat, 100 badem, 100 zerdali, 100 geyik elması, 500 lavanta, 2 bin karaçam ve 2 bin adet sedir olmak üzere 5 bin fidan toprakla buluşturuldu.

Düzenlenen programa Vali Vekili Mehmet Aydın, AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Tuncay Karabulut, Basın İlan Kurumu Konya Bölge Müdürü Ali Aktaş, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge, İl Göç İdaresi Müdürü Zeki Afşin Buzcu, Konya Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör ile çok sayıda gazeteci katıldı

‘YEŞİL VATAN KAVRAMI İÇİNDE ORMAN KURUYORUZ’

Düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, Yeşil vatan kavramı içerisinde Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes olduklarını belirterek, “Dünyanın en önemli ortak gündem başlığı, küresel ısınma ve iklim değişikliği. Bu konuda yapılabilecek en güzel hizmet fidan dikmektir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı olarak; ormanlar ve ormancılık artık milli bir değer ve kaynak olmaktan daha ileri gitmiş ve küresel bir değer, küresel bir olgu ve mesele haline gelmiştir. Ülkemiz ormanlarının ürettiği oksijen veya depoladığı karbon monoksit veya karbondioksit diğer ülke insanlarını, diğer ülkeler ormanlarının ürettiği veya depoladığı karbon monoksit veya karbondioksit te bizleri doğrudan etkiler hale gelmiştir. Bu olgu karbon ayak izi ile ülkelerin ve şirketlerin ithalat ve ihracatını da doğrudan etkileyen, uluslararası ilişkilerde de öncelikli başlıklar arasına girmiştir. Dünyanın herhangi bir yerindeki bir ormanın zarar görmesinden hepimiz olumsuz etkilenmekteyiz. Gün geçmiyor ki yerel, ulusal veya dünya basınında ormanlarla ilgili bir gündem olmasın. Yerel, ulusal veya uluslararası basında üzerinde hemfikir olunan nadir konulardan birisi ormanların korunması ve yeni ormanlar kurulmasıdır. Bu bağlamda; Konya da görev yapan basın mensuplarımızla; konuyu gazete sütunlarında veya televizyon programlarında yer almasından daha ileri bir boyuta yani eylem boyutuna taşıyoruz. Somut katkıda bulunmak üzere; Gazeteciler Hatıra Ormanı tesisi için fidanları toprakla buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz. Yeşil Vatan Kavramı içinde; Hem estetik ve güzel bir görünüm, Hem yaban hayvanları için besin, hem insanlar için gıda hem kuşlar için yuva olacak bir orman kuruyoruz. Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes olsun diyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BASIN TOPLUMDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP’

İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Tuncay Karabulut, basının toplumun dinamizminde çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Toplumsal değişimlerde de en öncül kuruluş basındır. Bu anlamda özellikle geride bıraktığımız yaz yağında çok sayıda orman yangını meydana geldi. Bunların telafisi ve Yeşil Kalkınma anlamında bizlerde bir nebze olsun bu için içinde olduğumuzu göstermek için Konya Orman Bölge Müdürlüğü ve Konya Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte böyle bir çalışma yapmaya karar verdik ve bugün bir aladayız. Etkinliğimizde bizleri yalnız bırakmayan protokol üyelerimize ve meslektaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

‘ORMAN VARLIĞININ KORUNMASINI AMAÇLIYORUZ’

Yeşil bir Türkiye hedefiyle Geleceğe Nefes bırakmak adına anlamlı bir program gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma günü sebebiyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü, Konya Orman Bölge Müdürlüğü, Konya Gazeteciler Cemiyeti olarak Gazeteciler Hatıra Ormanı Fidan Dikim töreninde bir arada bulunuyoruz. İklim krizinin her geçen gün daha yoğun yaşandığı bu dönemde Yeşil bir Türkiye hedefiyle Geleceğe Nefes bırakmak adına anlamlı bir program gerçekleştirdik. Oluşturduğumuz hatıra ormanı ile ağaç, çevre ve yeşil sevgisinin gelecek nesillere aktarılmasının yanı sıra 19 yıldır yürütülmekte olan cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma seferberliğine katkıda bulunarak orman varlığının korunması ve kurumlar arası işbirliğinin güçlendirilmesini amaçlamaktayız. Halkımızın konuşan dili, duyan kulağı, düşünen beyni olarak bilgilendirmede en önemli kamu hizmeti getiren bizler bugün burada bir o kadar da önemli bir hizmeti yerine getirmenin haklı gururunu yaşamaktayız” diye konuştu. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, son dönemde yaşanılan kuraklığın, iklim değişikliğinin doğanın, ağacın, toprağın, suyun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmış olduğunu ve her zaman doğanın korunması gerektiğini ifade ederek, oluşturulan yeni bölgenin hayırlı olmasını temenni etti. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ise, yeşili, ağacı ve ormanı korumanın, yaşatmanın, çoğaltmanın gencinden yaşlısına herkesin görevi olduğunu kaydederek, Meram’ın ve Konya’nın yeşiline olan katkıdan dolayı herkese teşekkür etti.

‘KONYA’NIN YÜZ ÖLÇÜMÜNÜN YÜZDE 16'SININ ORMAN VARLIĞI İLE KAPLI’

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, burada yaptığı konuşmada, gazetecilerin görevinin topluma mesaj ulaştırmak olduğunu ifade etti. Orman farkındalığı için bu faaliyette emeği geçenlere teşekkür eden Etyemez, "Önümüzdeki süreçler, bütün dünya ve insanlık için kuraklık, iklim değişikliği, son derece önemli. Bununla mücadele için bütün toplum, bireyler ve kurumlar olarak var gücümüzle çalışmak durumundayız. Bunun en iyi yöntemlerinden bir tanesi ağaçlandırma. Çünkü iklim değişikliği mücadelesinde karbon yutak alanlarının son derece önemli olduğunu görüyoruz." dedi. Konya'nın 634 bin hektar orman alanıyla orman varlığı sıralamasında Türkiye'nin 9. şehri olduğuna dikkati çeken Etyemez, ilin yüz ölçümünün yüzde 16'sının orman varlığı ile kaplı olduğunu aktardı. Vali Vekili Mehmet Aydın, da emeği geçenlere teşekkür etti. İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge de fidan dikimi öncesinde yağmur duası etti.  Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve basın mensupları, fidanları toprakla buluşturdu ve can suyu verdi. Katılımcılar, alanda bulunan çam ağaçlarına da kuş yuvaları asarken Konya Protokolü günün anısına Konya basının fotoğrafını çekti.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim