Tüm dünyanın mücadele ettiği Korona Virüs (Kovid-19) salgını ile en iyi savaşan ülkeler arasında yer alan Türkiye’yi, Almanya’nın ve bazı Avrupa ülkelerinin güvensiz göstererek vatandaşlarının Türkiye’ye gelmesini engelliyor. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının, yıllık izin döneminin gelmesiyle sınır kapılarında gurbetçi hareketliliği yaşanıyor. Yıllık izinlerini memleketlerinde geçirmek üzere Kapıkule'den Türkiye'ye giriş yapan gurbetçilerin giriş işlemleri korona virüs tedbirleri kapsamında daha hassas yürütülüyor. Konya’nın en eski çarşıları arasında yer alan Tarihi Konya Bedesten Çarşısında geçtiğimiz yıllarda yaşanan gurbetçi hareketliliği bu yıl yaşanmıyor. Esnaflar 2020 yılının esnaflar için kayıp yılı olduğuna dikkat çekiyor.

‘BU YIL ESNAF İÇİN KAYIP YILI OLDU’

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, bu yıl tüm dünyada etkisini gösteren Pandemi sebebiyle gurbetçi sayısının geçtiğimiz yılların üçte biri olduğunu söyledi. 2020 yılının esnaf için kayıp bir yıl olduğuna dikkat çekerek, “Bu yıl tüm dünyada etkisini gösteren Pandemi sebebiyle gurbetçi sayısı geçtiğimiz yılların yarısı kadar. Bunun sebeplerinden bir tanesi pandemi, Tüm dünyanın mücadele ettiği Korona Virüs (Kovid-19) salgını ile en iyi savaşan ülkeler arasında yer alan Türkiye’yi, güvensiz olarak ilan etmesi. Yine bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye gelecek gurbetçileri uyarması. Almanya hükümeti gurbetçimize Türkiye’ye gittiğinde orada pandemiye yakalanırsan, Almanya’ya dönüşte 14 gün karantinada kalacağını belirtiyor. Eğer 14 günlük karantinada bir problem çıkarsa, bunun hükümlüğünün gurbetçiye ait olduğunu belirtiyor. Bunun karşılığında senin sigortanın yapabileceği çok bir şey yok gibi vatandaşımızı korkutucu uyarıda bulundu Almanya. Bazı Avrupa ülkeleri de Türkiye’yi riskli bölge ilan etti. Bu sene gurbetçilerimiz gelmedi. Bu yıl gelen gurbetçimiz geçtiğimiz yılların üçte biri oranında. Gurbetçilerin beklenilen oranda gelmemesi, esnafı olumsuz etkiledi. Tabi bu şehir ekonomisini de etkiledi. Az sayıda gelen gurbetçi vatandaşlarımız da harcamalarını önceki yıllara göre kıstı. Yani daha önce geldiğinde 30 bin liralık alışveriş yapıyorsa, bunu 10 bin liraya düşürdü. Gurbetçiler kısıtlı bütçeler ile alışverişlerini gerçekleştiriyor. Bu yıl esnaflar için bir kayıp yılı oldu. Konya bir tarım şehri. Konya Ovasında da harmanlar kaldırılmaya başladı ancak, Konyalı çiftçilerimiz de beklenilen alışverişi gerçekleştirmiyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇARŞIDAKİ HAREKETLİLİK DÜĞÜN HAREKETİ’

Tarihi Konya Bedesten Çarşısı esnafları çarşıda yaşanan harekeliliğin ertelenen düğünlerin yeninden başlaması sebebi ile olduğuna söyleyen Bedesten esnafı ise, “Tarihi Konya Bedesten esnafı olarak Koronavirüs sebebiyle Mart ayından bu yana zor bir dönemi geçiriyoruz. Haziran ayı ile hayata geçirilen Kontrollü Sosyal Hayat ile az da olsa işlerimiz hareketlenmeye başladı. 1 Temmuz itibariyle düğün salonlarının açılması ile birlikte çarşıda düğün, nişan, söz gibi organizasyonlar sebebi ile hareketlilik arttı. Ancak Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımızın izinlerini ülkemizde geçirme isteğine karşın başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin Türkiye’yi güvensiz ülke olarak ilan etmesi sebebiyle bu yıl Konya’mıza gelen gurbetçi sayılarımızda azalmalar var. Konya’mızda geçtiğimiz yıllara göre gurbetçimizi misafir edemiyoruz. Bu da beklenilen alışverişin yapılmamasına neden oldu. 2020 yılı esnaflar için tüm Türkiye’de olduğu gibi Konyalı esnafları da etkiledi. Bu yılı esnaflar olarak kayıp yılı olarak kapatacağımızı düşünüyoruz. İnşallah en kısa sürede Koronavirüs’ten kurdururuz. Vatandaşlarımızı kurallara hassasiyet ile uymalarını istiyoruz. Devletimizin de zor günler geçiren esnafımıza da desteklerinin devamını bekliyoruz” diyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim