Yaz aylarının gelmesiyle birlikte otomobil sektöründe hareketlilik devam ederken, fiyatlarda beklenen ucuzluk hala gelmedi. Otomobil fiyatları marka ve motor birimi fark etmeksizin pahalılığını korumaya devam ederken, özellikle yakıt masraflarının yüksek olması nedeniyle elektrikli otomobillerin önemi daha da artıyor. Uzmanlar, otomobil sektöründe ucuzlamasının meydana gelmesi için dünya genelinde yaşanan çip krizinin sona ermesi ve elektrikli otomobillerin insan hayatına daha çabuk girmesi gerektiğine işaret ediyor.

Konya Oto Lastik Oto Yıkama ve Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, Türkiye’nin 2023’de üretime hazır hale getirmeyi planladığı TOGG’un otomobil dünyasına nefes aldıracağını söyledi. TOGG’un üretimini dört gözle beklediklerini kaydeden Acıbadem, “Yerli ve milli gururumuz olan TOGG’un otomobil sektörüne girmesi en az bizde vatandaşlar kadar istiyor ve merak ediyoruz. Bilindiği üzere otomobil fiyatları son yıllarda çok ciddi artış gösterdi. Bunun başlıca nedenlerinden biri dünyada yaşanan çip krizi ve üretimin kısıtlı olması. Üretim olmayınca ve ülkeye sıfır araba girmeyince Türkiye genelinde otomobil fiyatları yüzde 300-400 civarında artış göstermişti. Şu an ise her kalem üründe olduğu gibi, otomobil sektörü de pahalılığı korumaya devam ediyor” dedi.

‘BÜYÜK MOTOR OLAYI BİTTİ’

Otomobillerde büyük motor olayının bittiğini kaydeden Acıbadem, “Eskiden mazot ve benzin ucuzken büyük motorlu araçlar tercih ediliyordu. Şu an ise büyük motor olayı otomobillerde tamamen bitti diyebiliriz. Çünkü insanlar büyük motorlu araç almaya korkar oldu. Nedeni MTV’nin yüksek olması. Diğer nedenler ise ülkemizde benzin ve motor fiyatlarının giderek artmaya devam etmesi. İnsanlar genelde şu an 1.4, 1.6, 1.8, gibi motorlu taşıtları tercih ediyorlar. Yani. 3.0, 4.0, gibi büyük motor olayı bitti. Özellikle küçük motorlarda tercih daha fazla diyebiliriz. Önceden benzinli araç yerine dizel tercih ediliyordu. Şu an ise tam tersi oldu. Dizel fiyatları benzin fiyatlarını geçince, benzinli araçlar tercih edilir oldu.” diye konuştu.

2023’TE HAYATIMIZA GİRMESİNİ UMUT EDİYORUZ’

Acıbadem, özellikle TOGG’un 2023’de yollarda olmasını beklediklerini dile getirdi. TOGG’un otomobil dünyasına çare olacağını kaydeden Acıbadem, “Dünya artık elektrikli otomobillere yönelmeye başladı. Bizimde büyük umutlarla üretime koymayı planladığımız yerli ve milli üretimimiz olan TOGG’un 2023 yılında yollarda olmasını umut ediyoruz. TOGG özellikle Türkiye’de otomobil sektörünü rahatlatacaktır. Araçlarda ki artışların TOGG’un hayatımıza girmesiyle birlikte düşeceğini umuyoruz. Heyecanla TOGG’u bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim