İlkbahar mevsimi ile birlikte hareketlenen ve kar yere düşene kadar sürekli olarak üretime devam eden inşaat sektörü, bu yıl pandeminin getirdiği ekonomik güçlükler, başta demir, çimento ve benzeri temel inşaat malzemelerinin fiyatlarındaki afaki artış, artan maliyetlerin ev fiyatlarına yansıması sonucu başta ev olmak üzere gayrimenkul fiyatlarının yükselmesi gibi birçok nedene bağlı olarak bu yıl inşaat sektörü kayıp bir yıl yaşadı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ 2,5 YILINI KAYBETTİ

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, “Bir STK olarak sorumluluklarımız olduğunun bilincindeyiz. Konya adına, sektörümüz adına yapabileceğimiz hayırlı ve faydalı işler için burada bir yönetim kurulu oluşturduk. Biz ilk olarak 2019 yılında görev almıştık. Sektörde tam da krizin başladığı bir dönemdi. 2020’de pandemiyle süreç devam etti. 2021 ise pandeminin etkilerinin devam ettiği bir yıl oldu. aslında geride kalan 2,5 yıllık süreçte inşaat sektörü çok durağandı, krizler gördü, aniden artan maliyetleri ve satış yokluğunu gördü. Bu, küresel krizin ülkemize yansımasının bir neticesiydi. İnşaat sektörü, para piyasalarında oluşan dalgalanmalardan ve meydana gelebilecek kriz ortamlarından doğrudan ve çok hızlı bir şekilde etkilenen bir sektör. Kârlılık ve maliyet açısından baktığımızda da ani zikzaklar olabildiği için inşaat durma noktasına geldi. Dövizin çıkması, faizin düşmesi, maliyetlerin artması, söylemler vesaire insanları bir anda kabuğuna çekiveriyor” dedi.

‘SÜREÇ, AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATMAYI ÖĞRETTİ’

İnşaat sektörünün pandeminin en derin yaralar açtığı sektörlerin başında geldiğini dile getiren KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Bu süreç de bize şunları öğretiyor, ilk zamanki süreklilik ve hareketlilik, maliyetlerdeki dengeler 2016 yılından bu yana bozuldu. Ekonomideki dengelerin bozulmasından inşaat sektörü de nasibini aldı.

Ayağımızı yorganımıza göre uzatmayı öğrenmek zorunda olduğumuzu gördük. Paramıza göre inşaat yapmamız gerektiğinin, daha küçük ve kısa zamanda bitecek projeler yapmamız gerektiğinin farkına vardık. Çünkü inşaat sektöründe işler bir süreç içerisinde yürüyor. 2-3 yıllık zaman dilimi içinde bir anda her şey değişebiliyor. Bu hesabı iyi yapmak gerekiyor.

Arsa alırken arsa sahipleriyle yapılan anlaşmaya, malzemeyi alırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Eskiden bu kriterleri çok da önemsemek gerekmiyordu. Çünkü aşağı yukarı maliyetler belliydi. Çok büyük fiyat dengesizlikleri, hızlı artışlar olmuyordu. Yüzde 20-30 oranlarında kâr payımız olabiliyordu proje bittiğinde. Ama şimdi bir anda her şey değişti. Arsa oranları, maliyetler, faizler, döviz vesaire derken alt üst oldu piyasa” ifadelerini kullandı.

‘SEKTÖRÜ RAHATLATACAK GELİŞMELER OLABİLİR’

2022-23 döneminde bir seçim öngörüldüğünü ve bu süreçte ekonomiyi rahatlatacak önlemlerin alınmasını beklediklerini dile getiren Başkan Bulut, “Olabilecek en iyi düzeyde ekonominin rahatlatılacağını düşünüyorum. Bu manada inşaat sektörü de birçok sektörü yüklendiği, taşıdığı için inşaat sektörünü rahatlatacak önlemlere öncelik verileceğini umut ediyorum. KDV, tapu harçları konusunda indirim, belli başlı muafiyetler olabileceğini düşünüyorum. Yine aynı doğrultuda kredi oranlarında da bir düşüş olabileceği yönünde de haberler var. Bunlar daha önce olan ve yine olması muhtemel gelişmeler. Bunlar bizim sektörümüze nefes veriyor” diye konuştu.

‘PROJELER KÜÇÜLECEK, KOOPERATİFLER YÜKSELECEK’

Konutun her geçen gün daha değerli bir hal aldığı gerçeğinin altını çizen Adem Bulut, “Konut fiyatlarında bir düşüş söz konusu olamaz. Artık insanların da konut fiyatlarına biçilen bazı rakamlara alışması ve sindirmesi gerekiyor. Belki projeler düşecek, 3+1, 4+1 gibi büyük konutların yerini daha minimal 2+1 şeklindeki projeler alacak. Dahası kooperatiflerin yıldızı belki yeniden parlayacak. Konsorsiyumlar oluşabilecek. Burada doğru kişilerle doğru kooperatiflere yönelmek önemli. Çünkü geçmiş dönemde kooperatiflerden maalesef birçok insanımızın canı yandı ve kooperatif sistemine güven azaldı. Belki kooperatifleşmeye de gitmek gerekiyor. Çünkü kooperatif güç birliği demek. Bu güç birliği olmadan inşaat yapmak da ev sahibi olmak da daha zor bir hale geliyor” dedi.

‘KONUT AÇIĞINI GİDERMEK İÇİN BELEDİYELERİN DE DESTEĞİ LAZIM’

İnşaatta kazmayı vurdukları ilk andan anahtarı teslim ettikleri zamana kadar sürekli risk içerisinde olduklarını dile getiren KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “İşin temelinde heyecanımızı yitirmemek var aslında. Bir işe koyulduğunuzda temel amacınız tabii ki para kazanmak olacaktır. Bizim sektörümüz inşaata ilk kazmayı vurduğun andan anahtarı teslim edene kadar büyük risklerle dolu. Böyle büyük risklerin olduğu bir ortamda konut açığının giderilmesi için belediyelerin de desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Ruhsat çıkması zorlaşıyor, zaman noktasında orada boğuluyoruz. Arsa üretimi konusunda sıkıntı yaşıyoruz. İskan alma noktasında büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Yönetmelik ve mevzuatlarla alakalı hala değişiklikten söz ediliyor. Belediyelerin yönetmelikleri ve mevzuatları farklılık gösterebiliyor. Bunlar da bizim önümüze aşılması güç engeller olarak çıkıyor. Bu durumda proje yaparken iki defa düşünmek zorunda kalıyoruz. Bu süreçlerin daha hızlı ve değişiklik göstermeyen, net bir yapıya kavuşturulması işimizi kolaylaştırmanın yanında hızlandıracaktır diye düşünüyorum. Arsayı aldık, iki aylık bir planlama yapıyorsun. Başlayamadığın zaman süreç 6 aya çıktığı zaman heyecanın gidiyor. Maliyetler değişiyor. Yani zamanı hoyratça harcıyoruz. Belediyelerin bu anlamda işi daha hızlandırması gerektiğine inanıyorum. Bu noktada belediye başkanlarının da bize hak vermesine rağmen prosedürlere boğuluyor ve ilerleyemiyoruz” diyerek, belediyelerin de evrak süreçlerini hızlandırması gerektiğine vurgu yaptı.

‘PARANIZ VARSA YARINA BIRAKMAYIN, BUGÜN ALIN!’

Konya’nın İç Anadolu Bölgesi’nin en huzurlu şehirlerinden biri olduğunu belirten Adem Bulut, “Sürekli göç alan bir şehiriz. Artık aileler de küçülüyor. Buna bağlı olarak konut ihtiyacı süreklilik arz ediyor. Şu an Konya’da konut açığı var. Konut açığına bağlı olarak kiralar yüksek. İnsanlar ev alamayınca kiralık konutlara yöneliyor. Diğer yandan konut fiyatlarının yüksek olması da insanları ev almaktan vazgeçiriyor. İnsanların bu fiyatları sindirmesi gerektiğini söyledim ya, buradaki düşüncemin özünde de bu konu var.

Fiyatlar yükseldi, daha da yükselecek. Bu işin içinde olan biri olarak söylüyorum. İster istemez maliyetlerin yükselmesi durumunu fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Kimse fiyatların düşeceğini beklemesin. Bugünün yatırımcılarına tavsiyem, paranız varsa, ev alacak gücünüz varsa yarını beklemeyin, hemen alın. Çünkü bizim bile hayretle izlediğimiz düzeyde fiyatlar sürekli artış eğiliminde. Bugün alan kazanır. Yarına bırakan meçhulde kalır” diye konuştu.

‘MÜTEAHHİTLERE MADALYA TAKMAK LAZIM’

Konuşmasının son bölümünde ise tüm zorluklara rağmen vatandaşın konut talebini karşılamak için büyük riskler alarak üretmeye devam eden müteahhitleri takdir eden Başkan Adem Bulut, “Bugünün müteahhitlerine bu zor şartlarda iş yaptıkları için madalya takmak lazım. Yatırım yapıyor, risk alıyor, tüm olumsuz koşullara rağmen üretmekten vazgeçmiyor. Kendi gücü nispetinde ev üretmeye çalışıyor. Para kazanamıyorum diyerek geri çekilmiyor. Bugünün müteahhitleri para kazanmasalar da talebi geri çevirmemek adına, başa baş çıkacaklarsa o işi yapıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

RASİM ATALAY