Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mesut Koçak, soğuk kış aylarında sokak hayvanlarının unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Kapımızın önüne koyacağımız bir kap yemek ve su ile belki de sokak hayvanlarının canını kurtarabiliriz” dedi. 

‘BİZLERDE ‘CAN’ KURTARABİLİRİZ’

Soğuk kış günlerini yaşadığımız şu günlerde, dışarıda yaşam mücadelesi veren sokak hayvanları hayata tutunmaya çalışıyor. Türkiye son zamanların en çetin kış aylarından birini geçirirken, sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanlar için bu günler pek kolay geçmiyor. Belirli bölgelerde görülen sokak hayvanlarının zaman zaman üşüdükleri dikkatlerden kaçmıyor. Her gün yemek ve su arayan sokak hayvanları hayvanseverler tarafından yardım bekliyor. Bazı görüntüler ise insanın vicdanın sızlatırken, birçok hayvan bu soğuk günlerde donma tehlikesi de yaşıyor. Türkiye genelinde bu manzaralar yaşanırken, Konya ise bu noktada örnek illerin başında geliyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Karatay Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, sokak hayvanları için yapılan çalışmalarla birçok ile adeta örnek oluyor. Konya Veteriner Hekimler Odası 31 ilçe de toplam 408 klinik ile hayvanların tedavi edilmesini sağlıyor.

Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mesut Koçak, soğuk kış şartlarında sokak hayvanlarının unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Vatandaşlara çağrıda bulunan Koçak, dışarıda bırakılan bir kap yemeğin önemli olduğunu ifade eden Koçak, “Konya son zamanların en çetin kışlarından birini geçiriyor. Bu kış şartlarında biz nasıl acıkıyor, susuyor ve üşüyorsak aynı şekilde sokakta kalan dostlarımızda bu duyguları yaşıyor. Uygun yerlere bırakacağımız bir kap ve su sokak hayvanlarının belki de canını kurtarabiliriz. TV’lerde ve haberlerde sokak hayvanlarının donarak veya açlıktan öldüğüne şahit oluyoruz. Bu gerçekten işler acısı bir durum. Onlarında ihtiyaçlarını bir insan olarak karşılamak zorundayız. Evde yapılan yemekleri arttığı zaman çöpe atmak yerine, bir kapa koyarak onların yemesini sağlayalım. Sokak hayvanları için salam, sosis, tavuk, et parçaları, mama, bozulmamış yemekler, ekmekler, bırakılabilir. Kuşlar içinde yarısı kesilmiş pet şişeler içine buğday ve hafif ıslatılmış ekmek konulabilir. Pencere önlerine yem koyabiliriz. Ağaçlara ekmek kırıntıları bırakabiliriz” diyerek öneriler yaptı.

‘ONLARINDA YAŞAMAYA HAKKI VAR’

Sokak hayvanlarının her zamankinden daha çok sığınacak yere ihtiyacı olduğunu bildiren Koçak, oda olarak 7/24 saat hizmet vermeye çalıştıklarını aktardı. Belediyeler ile iş birliği içinde olduklarını ve Veteriner Müdürlüğü statüsü altında sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını kaydeden Koçak, “Biz sokak hayvanları için yem olsun mama olsun her şekilde mücadele ediyoruz. Bugün 31 ilçede toplam 408 tane kliğiniğimiz var. Meslektaşlarımız yağmur, çamur, soğuk, yaz, kış demeden birçok hayvanlara tedavi için müdahale ediyor. Sokak hayvanlarına bakmak, sahip çıkmak aslında gönül işidir. Biliyorsunuz bir pandemi dönemi yaşadık. Pandemi döneminde bile yasaklar varken, sokak hayvanlarına sahip çıktık. Gece vakitlerinde bile koşturduğumuz zamanlar oldu. Yaylara gidip gerek büyükbaş gerekse küçükbaş hayvanlara vitaminler vurmuştuk. Biz nasıl yaşıyorsak, sokak hayvanlarının da yaşamaya hakkı var. Çünkü onlarla aynı doğayı, hayatı paylaşıyoruz. Kış yüreklerinizi dondurmasın. Onlar için öldürücü olmasın. Kapınızın önüne koyacağınız bir kap mama ve su onların hayatta kalmasını sağlar. Bizim gibi bir can taşıyorlar ve bu dünyada bizim kadar yaşama hakkına sahipler. En sadık dostlar olan bu sevimli canlıları, soğuk kış günlerinde unutmayalım, onlar için bir adım atalım” diye konuştu.

‘40 TON MAMA BIRAKILDI’

Meram Belediyesi, Başkanı Mustafa Kavuş ise soğuk kış şartlarında yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için mama ve yem dağıtımlarını yoğunlaştırdıklarını açıkladı. Kavuş, bu konuda vatandaşlarında duyarlı olması gerektiğini belirtti. İlçenin çeşitli noktalarına kedi ve köpekler için yem bıraktıklarını dile getiren Kavuş, “İlçe de bulunan 52 adet beslenme odağının yanı sıra sokak hayvanlarının ulaşabileceği noktalara toplamda 40 ton köpek ve kedi maması bırakıldı. Mama dağıtımlarının miktarı kış aylarında ise 2 katına çıkarıldı. Biz insanlarında canlılara karşı sorumlulukları vardır. Sokaktaki hayvanlar bizim can dostlarımız. Bizler onların yaz kış daha iyi bir yaşam sürmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bir kap ve su hayati öneme sahip” dedi.

‘DİLSİZ DOSTLARIMIZA YARDIMCI OLUYORUZ’

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ise, ilçe genelinde sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamak için daima çalıştıklarını ifade etti. Kar yağışı nedeniyle sokakta kalan yiyecek bulmakta zorlandığını hatırlatan Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi ekipleri ilçe genelinde bulunan kedi evleri ve köpek beslenme istasyonlarında bulunan hayvanların yanı sıra kuşların da yem ve su ihtiyacını karşılıyor. Ekipler sokak hayvanlarına kolay ulaşabilecekleri alanlarda oluşturduğu 100 adet kedi evi, 25 adet köpek beslenme istasyonu 15 adet de kuş evi ve besleme istasyonu ile yardımcı oluyor. Tabi bu dönemlerde en büyük zorluğu yaşayanlar dilsiz dostlarımız. Sokak hayvanları yiyecek bulmakta zorlanıyorlar. Selçuklu Belediyesi olarak bu zorlu kış şartlarında sokak hayvanları için belirlediğimiz noktalarda yaptığımız besleme istasyonlarında sokak hayvanlarına yem bırakıyoruz. İnşallah onların da bu kış şartlarında aç kalmamaları için ekiplerimiz çalışmaya devam edecek” diye konuştu.

‘SOKAK HAYVALARI ALLAH’IN EMANETİ’

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, yabani ve sokak hayvanlarının özellikle bu hava şartlarında yiyecek bulmakta zorlandığını hatırlatarak çalışmalarına hız verdiklerini belirtti. Kılca, “Muhtelif mahallelerde 30 adet köpek, 12 adet kedi beslenme istasyonu ve 200 adet kuş evi bulunuyor. Sokak hayvanları için, haftalık 1,5 ton köpek maması, 300 kilo kedi maması, kuşlar için 250 kilo kuş yemi, Yine sokak hayvanları için 500 kilo tavuk eti bırakılıyor. Karatay Belediyesi ekipleri zor kış şartlarında yeterli besinleri bulunmayan canlılara destek olmaya devam edecek. Sokaktaki canlarımız bizlere Allah’ın emanetidir. Bu bilinç ve sorumlulukla düzenli olarak sokaktaki canlılarımızın besleme ve bakımlarını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

‘SOKAKTAKİ DOSTLARIMIZI MAĞDUR ETMEDİK’

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Sevgi ve merhamet şehri Konya’mızda doğadaki sahipsiz dostlarımız için yemleme çalışmalarını sıklaştırdık. Onları bu zorlu kış şartlarında mağdur etmiyoruz.” dedi. Altay, “Elhamdülillah bu yıl oldukça bereketli bir kış mevsimi geçiriyoruz. Ancak bir yandan da ağırlaşan mevsim şartları, doğadaki can dostlarımızın yiyecek bulmasını güçleştiriyor. Biz de sevgi ve merhamet şehri Konya’mız da Büyükşehir Belediyesi olarak sahipsiz dostlarımız için beslenme odaklarına yaptığımız yemleme çalışmalarını sıklaştırdık. Onları bu zorlu kış şartlarında mağdur etmiyoruz. Vatandaşlarımız da aynı şekilde duyarlılık göstererek evlerindeki artan yiyecekleri uygun noktalara bırakırsa yemleme çalışmamıza destek olmuş olurlar.” ifadelerini kullandı.

‘BU BARINAK TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK’

Türkiye’nin en büyük ve en modern hayvan barınağı ve rehabilitasyon merkezi olan Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, örnek uygulamalarla dikkat çekiyor. Merkezin 1 milyon metrekare toplam zemin üzerinde 100 bin metrekare alana kurulu olduğunu belirten Altay, hayvan hakları konusunda da önemli işler yaptıklarını söyledi. Yaratılan her şeye yaratandan dolayı saygı duyduklarını ve sevdiklerini kaydeden Altay, “Özellikle son dönemde sokak hayvanlarıyla ilgili çok önemli bir gündem var. İçinde bulunduğumuz Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Merkezimiz 1 milyon metrekare toplam alan üzerinde 100 bin metrekare alana kurulu. Çeşitli bölümlere ayrılmış bu kompleksimizde; misafirlerimizi karşılayacağımız bir ziyaretçi merkezi, barınaklar ve hayvan hastanemiz var. Özellikle hayvan hastanemizde tüm tıbbi müdahalede bulunacak bir donanıma sahibiz. Laboratuvarlar, röntgen üniteleri, acil müdahale odaları, kuvözleri ile birlikte gelen tüm hayvanlarımıza burada destek oluyoruz. Buradaki amacımız, hayvanları en güzel şekilde misafir edebilmek. Merkezimize getirilen yasaklı olan ırklarla ilgili de ayrı bölümlerimiz var”

SAMET AKTAŞ


Editör: TE Bilişim