Konya’da tarım makinaları alanında isim yapmış Öztelefoncular’ın genç Yönetim Kurlu Başkanı Mahmut Çınar ile sektöre dair başlıkları konuştuk. Çalışmayı çok sevdiğini anlatan Çınar, “En büyük hobim çalışmaktır. Ben çalışırken dinleniyorum” dedi.

Mahmut Çınar kimdir?

1988 doğumluyum.2008 yılından beri aile şirketimizde çalışıyorum. Konya’da tarım makinesi imalatı yapıyoruz. Bir de Süreyya Endüstri Tarım Makineleri adında ikinci bir şirketimiz var. Bu isimle de yurtdışı çalışıyoruz.

Öztelefoncular hikayesini dinleyebilir miyiz?

Öztelefoncular Tarım Makinaları San. Ltd. Şti. 1985 yılında yeni gelişen teknolojik alt yapıyı kullanarak, tarım makinaları üretmek, özellikle de patates ekim söküm ve patates ara çapa ve gübreleme makinaları alanında uzmanlaşmış ve bu doğrultuda yola çıkmış bir firmadır. 2.000 m² kapalı alanda üretim yapan firmamız 2020 yılı itibari ile yeni tesis yatırımı için fizibilite çalışmalarına başlamıştır. Kurulduğu günden beri, sektördeki yenilikleri yakından takip eden firmamız gelişmeyi daima görev edinmiştir. Öztelefoncular Tarım Makinaları, üretici dostu kimliğiyle ve teknolojisiyle daima üreticinin yanında olmuştur. Kusursuz müşteri memnuniyeti parolasıyla yola çıkan kuruluşumuz doğaya karşı sorumluluğunun da bilincindedir. Üstün başarının sadece takım çalışmasıyla geldiğine inanan Öztelefoncular San. Ltd. Şti sektör standartlarını yükseltmek için Ar-Ge çalışmalarını da sürdürmektedir. Sektörde önde gelen firmalardan birisi olmayı hedefleyen firmamız müşterilerinin beklentilerini tam bir şekilde karşılamak adına büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir.

Pandemi dönemi sizin sektörünüz için nasıl geçti?

Ben ilk başlarda korkmuştum ama nedense bizim işlerimiz daha çok arttı. Özellikle tarım sektöründe yurtdışına satışımız arttı. Ürettiğimiz patates toplama makineleri çok fazla rağbet gördü.

Genellikle hangi ülkeler ile çalışıyorsunuz?

Irak,Cezayir,Fas,Tunus gibi Ortadoğu ülkeleri ile çalışıyoruz.

Yurtiçi nerelere çalışıyorsunuz ?

Biz bayilik sistemi ile hemen hemen bütün bölgelere çalışıyoruz.

Kaç kişiyi istihdam ediyorsunuz?

25 personelimiz var.

Yurtdışının Konya’yı tercih etme sebepleri nedir?

Öncelikle Konya tarım şehridir. İstedikleri tüm tarım makinelerini Konya’da bulabiliyorlar. Kalite açısından da Konya güven veriyor.

Konya’da her şey üretilebiliyor fakat bir marka çıkaramıyoruz, bunun sebebi nedir?

Bunun en büyük sebebi; birlik olamıyoruz. Mesela biz de aile şirketi idik ayrıldık. Özellikle Konya’da aile şirketleri büyüyemiyor. Ayrılıyorlar. Kurumsallığı sağlayamadığımız için de marka üretemiyoruz.

Peki bu konuda meslek odaları bir çalışma yapmalı mı?

Yapıyorlar aslında, seminerler düzenliyorlar, danışmanlık hizmeti veriyorlar fakat bu çalışmalar Konyalı üreticilerimizin ayrılma isteğini değiştiremiyor.

Mahmut Çınar iş haricinde neler yapar?

Halihazırda bir STK görevim var ve işimizin de yoğun bir temposu var. Ben çalışmakla mutlu oluyorum onun haricinde arkadaşlarım ile bir araya gelmek beni mutlu ediyor. Yani iş yaparken dinleniyorum diyebilirim.

Babanız ile işyerinde ilişkiniz nasıldı?

Evde babamızdı, işte patronumuzdu, dışarda arkadaşımızdı. şuan bile bazen soru sormak için aramak istiyorum. Onun işine ve emeğine sahip çıkmak için çalışıyorum.

İş adamları ne istiyor?

Aslında en çok şunu bekliyorlar; Türkiye’de dalgalanmaları artık istemiyorlar. Hem döviz hem kurda artık bir düzen istiyorlar.

Yerel yönetimlerden memnun musunuz, sizin taleplerinize, ihtiyaçlarınıza çare olabiliyorlar mı?

Biz her ay STK’lar ile birlikte belediye başkanı ile toplantı yaparız. O konuda hiç sıkıntımız yok. Hatta çok iyiyiz, zaten koordineli olarak çalışıyoruz ve memnunuz.

Firma olarak kalifiye eleman hususunda sıkıntınız var mı?

Çok büyük problemimiz var.ve STK’larda da en çok konuştuğumuz konu budur.Mesela mühendis arıyoruz ama mühendis çizim bilmiyor. Çıraklık yaşı 25 olmuş bize 25 yaşında gelen işçi sıfırdan başlıyor. Resmen biz kendimiz baştan yetiştiriyoruz. Bunun önüne geçilmesi lazım.

Bundan yirmi yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?

Yirmi yıl sonra da çizgisini ve kalitesini bozmamış, çok büyük yerlere de gelmeyecek olsam da belki çizgimi bozmamış, babamın yolundan ayrılmamış birisi olmak istiyorum.

Peki gençlere tavsiyeleriniz nedir?

Şunu söyleyeyim; paralarını kaybedebilirler ama imajlarını ve çizgisini bozmasınlar. Hızlı büyümek her zaman olmaz ama imajlarını bozmazlarsa vakti geldiğinde istediklerini alacaklardır. Çünkü para kazanılır imaj kazanılmaz.

MEHMET ALİ ELMACI

Editör: TE Bilişim