Hazret-i Mevlâna’nın 749’uncu Vuslat Yıl Dönümü Anma Törenleri sebebiyle 7-17 Aralık’ta şehrin farklı yerlerinde etkinlikler devam ediyor. Bu yıl Mevlana’yı Anma Törenleri kapsamında gündüz ve akşam toplam 14 programın konuklarla buluşacağına dikkat çeken Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, aynı zamanda son 42 yıldır yapılan program afişlerinden oluşan bir serginin de Mevlâna Kültür Merkezi’nde misafirleri beklediğini belirtti. Sema Programı kapsamında Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan çeşitli eserlerle gelen misafirlere eşlik ederken, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun yapmış olduğu sema gösterisi de 17 Aralık’a kadar Mevlâna Kültür Merkezi’nde misafirlerle buluşacak.

‘SON 42 YIL, BU SERGİDE’

Etkinlikler kapsamında Mevlâna Kültür Merkezi’nde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen Şeb-i Arus Törenleri Afiş Sergisi hakkında konuşan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “1980 yılından itibaren gerçekleştirilen Şeb-i Arus törenlerinin son 42 yıldır gerçekleştirilen tanıtım afişlerinden oluşan bir sergimiz de Mevlâna Kültür Merkezi’nde vatandaşlarımızla buluştu. Bu afişler yıllardır bu etkinlikleri takip eden insanlar için geçmişi yad etmeye vesile oluyor.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN EN ESKİ KÜLTÜREL FAALİYETLERİNDEN BİRİ’

Bu yıl Mevlana’yı anma etkinliklerinin 85’incisinin düzenlediğini söyleyen Yarar, Türkiye’nin en eski kültürel faaliyetlerinden biri olduğunu ifade etti. 17Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek etkinlikler hakkında bilgi veren Yarar, “Bu yıl Hazreti Mevlana’yı anma etkinlikleri kapsamında yaptığımız faaliyetler, 12 başlık altında toplanıyor. Bunların en başında gelen ise, Sema programlarıdır ve 7-17 Aralık tarihlerinde gündüz ve akşam toplam 14 programımız var. Bunun dışında 8-16 Aralık tarihlerinde Mevlâna Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda ‘Huzur-ı Pirde Mevlâna Dostları’ isimli anma programımızla Abdülbaki Gölpınarlı, Ömer Tuğrul İnançer, Sezai Karakoç gibi sanatçılarımızı anma programlarımız var. Günün farklı saatlerinde mesnevi sohbetleri ve bakanlığımızın muhtelif topluluklarının konserleri var. Mevlâna Kültür Merkezi dışında 6 ayrı yerde daha etkinliklerimiz devam ediyor.” ifadelerine yer verdi.

GEÇMİŞ YILLARDAN FARKLI

Dünyanın farklı yerlerinden birçok misafiri Şeb-i Arus kapsamında Konya’da ağırladıklarını ifade eden Yarar, “Şehir dışından misafirlerimiz başta olmak üzere, Türk dünyasından, Avrupa’dan, Amerika, Kanada gibi dünyanın birçok yerinden gelen misafirlerimiz var. Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak etkinliği Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyemizle ortaklaşa planladılar. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yürütücülüğünü yapıyor. Bütün bu etkinliklerimizin planlanma aşamasından uygulamaya kadar, maddi ve manevi olarak bizi destekleyen Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a, Valimiz Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay Bey’e ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

HAYALİNİ TİCARETE DÖNÜŞTÜRDÜ

Çocukluk hayali olan sanatı mesleğe dönüştüren Fatma Sırmacı, Şeb-i Arus etkinlikleri kapsamında Mevlâna motifini ve 17’nci yüzyıla uzanan tel kırma sanatını, Mevlâna Kültür Merkezi’nde açtığı stantta dünyanın dört bir yanından gelen insanlarla buluşturuyor. Halk eğitimi merkezlerinde aldığı nakış eğitimini, yıllar sonra komşusunu örnek alarak tekrar hayata geçiren Sırma, Bartın yöresine ait tel kırma sanatına hobi olarak yapmaya başladığını söyledi. Sırma, hobisini ticarete dönüştürme serüvenini şu sözlerle ifade etti: “Kendime yaptığım yüzük, arkadaşlarım tarafından da beğenilince onlara da yaptım ve böylelikle başlamış oldum. Çeyiz isteyene çeyiz yapıyorum, genelde çeyiz pahalı olduğu için tercih edilmiyor. Genellikle takı ve fular gibi aksesuarlar yapıyorum. Sosyal medyadan satış yaparken, Mevlâna Kültür Merkezi’ndeki fuaye alanında satış yapıldığını gördüm ve 5 yıldır da burada el emeği ürünlerimi satıyorum. Hem terapi olarak hobimi yapıyor hem de paramı kazanıyorum.” ifadelerini kullandı.

SON ÇÖMLEK USTASINDAN ÖĞRENDİKLERİNİ AKTARIYOR

Mevlâna Kültür Merkezi fuaye alanında el hünerlerini sergileyen ve 2 yaşından beri çömlek zanaatıyla ilgilenen Zehra Mine Büyüktermiyeci, annesinden örnek aldığı sanatçılığı devam ettiriyor. Çömlek yapımını Sille’nin son Çömlek Ustası Yaşar Bulut’tan öğrendiğini söyleyen Büyüktermiyeci, “Güzel sanatlar lisesine giderken seramiğe olan ilgim arttı. Üniversiteyi de seramik bölümü üzerinden bitirdim. Çömlek yapımı Sille’nin son Çömlek Ustası Yaşar Bulut’tan öğrendim. Ustamın 4 yıldır çıraklığını yapıyorum.” dedi.

‘BURADA BULUNMAK HUZUR VERİCİ’

Çin’den Konya’ya ikinci kez gelen ve Mevlana’ya olan hayranlığını dile getiren Zhou Gelingan, “Daha önce Konya’ya geldim ve Mevlâna türbesini gezme şansı bulmuştum. Şimdi tekrar iş için geldiğim Konya’da tesadüfen Hazreti Mevlana’yı Anma Törenlerine denk geldim. Buradaki arkadaşlarım sayesinde semazen gösterilerini izleme ve Sanatçı Ahmet Özhan’ın eserlerini dinleme şansım oldu. Semazen gösterisini daha önce bir filmde ve televizyonda izlemiştim. Burada canlı olarak izlemek, bambaşka bir his ve heyecan vericiydi. Burada bulunmak huzur verici. Gerçekten çok beğendim.” diye konuştu.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim