Eylül'den itibaren kalkan av yasağının ardından Konya'da balıkçıklar çarşısı dolup dolup taşıyor. Vatandaş et ve tavuğa göre fiyatı düşen balığa yönelirken, satışları iyi giden esnafın da yüzü gülüyor. Kış aylarının gelmesi ile beraber balık tezgahları da bollandı. Balıkçılar havanın daha da soğuması ile beraber balıkların denizin diplerine çekileceğini belirterek balık yemek isteyenlerin bu zamanlar balık tüketmelerini tavsiye ediyor. Tezgahta balık bolluğu yaşanırken vatandaşların en çok tercih ettiği balık çeşidi ise yine softaların değişmezlerinden olan Hamsi oldu.

BALIK YEMENİN TAM ZAMANI 

Denizlerdeki elverişli hava nedeniyle sezon başında balık bolluğu yaşandığını ifade eden Hünkâr Balıkçılık işletmecisi Mevlüt Sarıkaya, “Balık satışlarımız normal düzeyde gidiyor. Hamsi, istavrit, barbun, gümüş ve mercan gibi balık çeşitleri vatandaşlar tarafından daha fazla talep ediliyor. Balık çeşitlerimiz et ve tavuk ürünlerine göre uygun fiyatlara sahip. Şimdi tam balık yeme zamanı" dedi.   

KONYA HAMSİ BALIĞINI SEVİYOR 

Konyalıların yoğun olarak hamsiye ilgi gösterdiğini ifade eden Sarıkaya, “ Konyalı hemşerilerimiz şuanda ağırlıklı olarak hamsiye ilgi gösteriyor. Hamsi ve Palamut bu sene güzel bir başlangıç yaptı. Hamsi inişli çıkışlı bir yol izlemesine rağmen güzel bir başlangıç yaptı. Hamsi inişli çıkışlı olmasına rağmen 10- 20 TL arasında değişiyor. Bu sene Eylül ayından itibaren Palamut’un bolluğu vatandaşları balığa doğru teşvik etti.  Vatandaşlar alışılmış balıkların dışına çıkmalı ve her hafta balık yemeli. Şuanda Konya’da ağırlıklı olarak Cumartesi ve Pazar günü balık satışları fazla oluyor. Bizler her zaman ifade ettiğimiz gibi vatandaşlarımıza haftada 3 gün balık yemlerini tavsiye ediyoruz.  Balık sezonu şu aralar iyi ama balıkların miktarı azaldıkça fiyatlarda o düzeylerde yükselecek. Şu günlerde vatandaşlarımız balık çeşitlerini tüketmesi lazım. Balığın faydaları kolesterol, çocukların boy atması için, göz için, omega 3, damar tıkanıklığı için iyidir. Genellikle tercihimiz ızgara, daha sağlıklı olur. Mesela yağda var, kızartma o şekilde yoğunluk oluyor.” şeklinde konuştu. Hafta sonunu ve havanın güzelliğini fırsat bilen vatandaşlar Konya Balık Halinde balıklara yoğun ilgi gösterdi. Balık halindeki hareketlilik esnafların yüzünü güldürdü. Balık fiyatları ise şu şekilde, Hamsi 10-15 TL, Palamut 20 TL, Barbun 40 TL, Sarı Kanat 40 TL, Levrek 35 TL, Kefal 10 TL, Alabalık 20 TL, Sazan 15 TL, Göl Levreği 25 TL, Çupra 30 TL, Somon 30 TL.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim