Aydoğdu Gıda Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Aydoğdu Konya’da 72 yıldır unlu mamülleri sektöründe hizmet verdiklerini dile getirerek, “Konya’da 72 yıldır hizmet veren firma olarak, her geçen gün daha iyiye ulaşmak için hizmet vermeye devam ediyoruz. Hedefimiz, şehrimizdeki istihdama katkı sunmanın yanında, sektörde öncü olma gayreti içindeyiz. Başta Konya halkına olmak üzere kaliteli ürünü en hızlı şekilde ulaştırmanın ve bundan sonrada ulaştırabilecek olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

MÜŞTERİLERİMİZİN MEMNUNİYETİNİ DAİMA ÖNCELİĞİMİZ OLDU

Üretime başladığı ilk günden bugüne kadar müşteri memnuniyetinin Aydoğdu Unlu Mamüllerinin önceliği ve vazgeçilmezi olduğunu belirten Aydoğdu Gıda Ürünleri San. Ve Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Aydoğdu, “Güçlü makine parkurumuzla ve alanında uzman personelimizle, hijyen ve insan sağlığına önem vererek ürettiğimiz Roll Ekmek ve diğer ekmek çeşitleri, börekler, gevrek ve galetalar, Kuru Pastalar, simit ve poğaçalar, tatlılar ve yaş pasta çeşitlerimizle, kaliteli, yenilikçi ve farklı ürünler üreterek, ekmek ve unlu mamul kültürünü şehrimizin yanı sıra, tüm Türkiye'de tüketicilerle buluşturup, keyifle tüketecekleri lezzetler sunarak sektörün en beğenilen ve tercih edilen markası olma amacındayız. Doğru kalite ve fiyat oranını sağlayarak geniş ürün yelpazesi ile tüketici beklentilerini en üst düzeyde karşılamak gayreti içinde olan firmamızda, daima müşterilerimizin memnuniyeti önceliğimiz ve vazgeçilmezimiz oldu” dedi. Aydoğdu Gıda Ürünleri San ve Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Aydoğdu ile sektörle ilgili röportajımız.

Uğur Aydoğdu kimdir?

Aydoğdu Gıda Ürünleri San. Ve Tic. Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Konya 1976 doğumluyum. İlköğretim ve lise tahsilimi Konya yaptım. 44 yıldır sektördün içindeyim. Aydoğdu ailesi 4 kuşak sektördeyiz. Çıraklık ve ustalık dönemimden sonra şirketimizin yönetim kurulu başkanlığını yapıyorum. Evli ve üç çocuk babasıyım.

Kaç yıldır sektördenisiniz? Konya’daki Unlu Mamülleri sektörünü hakkında bilgi verirmisiniz?

Konya'da 72 yıldır sektördeyiz. Büyük deden Torunlara geçen şirketimizde 4. Kuşak olarak hizmet veriyoruz. Konya’da 110 tane ekmek ve unlu mamülleri üreticisi vardır. Genelde eski teknolojiyle üretim yapılmaktadır. Sadece yüzde 10’luk kısmı üstün teknolojiyle üretim yapmaktadır. Şehrimizde yeni yeni kalite gelişmektedir. Sektörde ağırlıklı olarak üretimde kalite yerine, fiyatta rekabet yapılıyor. Kurallara uygun olarak sağlıklı üretim gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık on binin üzerinde insanın geçimini bu sektörden sağlıyor. Sektörün önü açıktır.

Ağırlıklı olarak neler üretiyorsunuz?

Aydoğdu Ekmek ve Unlu Mamülleri olarak ağırlıklı ekmek ve roll ekmek üretimimizin yanında, Börekler, Gevrek ve Galetalar, Kuru Pastalar, Simit ve Poğaçalar, Tatlılar ve Yaş Pasta çeşitlerini üretiyoruz.

Pazar durumunuz nedir? Konya genelinde kaç tane şubeniz var? Türkiye genelinde şubeler düşünüyor musunuz?

Pazarda iyi durumdayız. Ambalajlı roll ekmek üretiminde Türkiye genelinde, ilk ve tek firma olarak el değmeden taş ekmek fırınlarında üretim gerçekleştiriyoruz. Firma olarak Roll ekmek pazarında iyi bir durumda olup, öncü firmalardanız. Konya’da 9 şubeye ulaştık. 2020 yılı hedefimiz 10 şube idi. Pandemi sürecinde de hedefimizden sarkma olmadı. 10. Şubemizi de yakında hizmete açacağız. Üretim kapasitemiz yüzde 60 kapasiteyle çalışıyoruz. Kapasitemizi sürece göre arttıracağız.

Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?

Bütün şubelerimizde 70 yakın kişi istihdam ediyoruz. Piyasanın iyileşmesiyle birlikte istihdam sayımızı arttıracağız. Şehrimizin istihdamına ve ekonomisine katkı yapma amacındayız.

Sektördeki hedefiniz nedir?

2020 yılında şube sayımızı yükselterek, pazarda büyümek istiyoruz. Teknolojik yatırımlara devam edeceğiz. Gelişen piyasa koşullarına göre istidam sayımızı çoğaltacağız.

Kalite çalışmalarımız ve hangi kalite belgeleriniz vardır?

Üretimde kalite bizim için öncelik olmuştur. Her geçen gün kalitemizi yükselterek, müşterilerimize kaliteli ve sağlıklı ürünler sunmaktayız. Ürettiğimiz ürünlerin kalitesini arttırmak adına firma olarak, ISO 9001 Kalite belgesi alarak, haccp standartlarında üretim gerçekleştiriyoruz. Bu konuda çalışmalarım devam ediyor. Sektörümüzle ilgili kaliteli ve güvenli üretim noktasındaki bütün yenilikleri yakından takip ederek, üretimimizde uyguluyoruz.

Yaşamaya devam ettiğimiz Pandemi sürecinde nasıl bir hizmet veriyorsunuz?

Tüm dünya, ülkemiz ve şehrimizde yaşamaya devam ettiğimiz Pandemi sürecinde üretimimizi aksatmadan devam ettirdik. Sokağa çıkma kısıtlamalarında müşterilerimizin ekmek başta olmak üzere her türlü taleplerini evlerine kadar ulaştırdık. Bunun yanında yıllardır uyguladığımız “Askıda Ekmek Kampanyamızı” sürdürdük. Ücretsiz binlerce kişiye ekmek ulaştırdık. Bu süreçte üretimimiz ambalajlı ekmek üretimimiz arttı. Pandeminden dolayı resmi kurumlar, oteller, lokantalar ve vatandaşlar ambalajlı ekmeğe yöneldi. Çalıştırdığımız personelimizde, pandemi kurallarına uygun çalışma koşullarında üretimi gerçekleştiriyor.

Yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu sorunların çözümü noktasında neler söylersiniz?

Sektörde en çok yaşadığımız sorunların başında ruhsatsız çalışan ve üretim yapan fırınlar geliyor. Fırınlarından dolayı haksız bir rekabetle karşılaşıyoruz. Bundan dolayı ekonomik kayıplar yaşıyoruz. Belediyeler ve ilgili kurumlardan en büyük beklentimiz ruhsatsız çalışan fırınları kapatarak, haksız rekabetin önüne geçmesidir. Şu an yüzde 40 ile 50 oranında arttan un fiyatları nedeniyle maliyetimiz aşırı bir şekilde yükseldi. Bu durumda kar marjımızı düşürürken, üretim potansiyelimizin de düşmesine neden oluyor. Ekmeğin satış fiyatının artması gerekiyor.

Sektörün geleceği hakkında neler söylersiniz? Neler yapılmalıdır?

Sektörün ayakta kalması için ekmek ve un fiyatlarının dengelenmesi gerekiyor. Bu bağlamda unun hammaddesi olan Buğday ekiminin teşviklerle desteklenmelidir. Buğdayda ithal yerine, ihraç eden bir ülke konumuna kavuşmalıyız. Bunun içinde buğday üreticisine sahip çıkılmalıdır. Sektörde teknoloji kullanımı yaygınlaştırılarak, kaliteli ekmek üretimin sağlanmasını yetkililerden talep ediyoruz.

Son olarak iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Pandemi döneminde insanların sağlığına dikkat ekmesinin yanında, sağlıklı gıda tüketmelerini istiyoruz. Ekmek tüketiminde özelikle ambalajlı ekmek tüketmeleri sağlık açısından önemlidir. Bunun yanında günlük yaşantımızda tedbirleri elden bırakmadan maske kullanımına, sosyal mesafeyi korumaya ve temizliğe dikkat etmeliyiz. Dileğimiz, bütün dünyanın Covit-19 salgınından kurtulmasıdır.

DURAN ÇÖLCÜ 

Editör: TE Bilişim