Yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde sebze ve meyve fiyatlarında az da olsa gerileme devam ediyor. Kış aylarında yeteri kadar ürün gelmemesi fiyatların yükselmesine neden olurken, şu an ise sebze ve meyve fiyatları normal seviyede seyrediyor. Pazarcılar özellikle vatandaşların alışveriş yaparken, araştırma yapması ve ona göre hareket etmesi gerektiğine işaret ediyor. Kadınlar Pazarı esnaflarından Nuri Atalay, sebze ve meyve fiyatlarının eskisi kadar cep yakmadığını ve vatandaşları pazara beklediklerini ifade etti. Ülkede nakliyecilerin sorun yaşadığını vurgulayan Atalay, “Türkiye önemli bir tarım ülkesi. Bugün pek çok ürünü kendimiz üretebiliyor ve satabiliyoruz. Sebze meyve noktasında da zengin imkanlara sahibiz. Birçok ilden, ilçeden ya da beldeden sebze ve meyve hallere temin ediliyor. Seracılıkla uğraşan insanlarımız var. Tarladan ürünler aslında daha ucuz çıkıyor. Burada ise araya nakliyeciler giriyor. Çünkü benzin ve mazot 30 lira seviyesinde. Hayat pahalılığın kol kanat gezdiği bir dönemde doğal olarak nakliyecilerde akaryakıt fiyatları nedeniyle ucuza ürün getiremiyor. Mevsim şartları gereği elbette şu an fiyatlar normal seviyede. Önceki günlere göre ucuz diyebiliriz. Lakin akaryakıt fiyatları daha hesaplı olursa, sebze ve meyvede daha ucuz olabilir” dedi.

‘PAZAR MARKETLERE GÖRE DAHA HESAPLI’

İnsanların sadece AVM’lere değil, pazara da gelmesi gerektiğini ifade eden Atalay, “Pazarda bolluk bereket vardır. Bizim sattığımız ürünler taze ve günlük olarak vatandaşların beğenisine sunulur. Halden ürünlerimiz taze olarak gelir. AVM’lerde ise, durum biraz farklı. Onlar ürünleri soğuk hava deposunda bekletiliyor. Vatandaşların ilgisinden ise memnunuz. Pazara gelerek fiyat araştırması yapabilirler. Marketlere göre daha hesaplı olduğunu fark edeceklerdir” diyerek sözlerini tamamladı.

PAZARDA FİYATLAR ORTALAMA OLARAK BÖYLE SATILIYOR

30 yıl sonra aynı koltukta.. 30 yıl sonra aynı koltukta..

Domates 7,5 lira, Patlıcan 8-10 lira, Biber 10-12 lira, Salatalık 6-7 lira, Kabak 8-10 lira, Limon 12-15 lira, Kiraz 20-35 lira, Sarımsak 20 lira, Erik 15-20 lira, Kayısı 20-25 lira, Dolma Biber 15 lira, Çilek 25-35 lira, Üzüm 20 lira, Armut 20 lira, Patates 10-12 lira, Soğan 5-7 lira, Yeşil fasulye 20-25 lira, Karpuz 5 lira, Kavun 10 lira, Lahana 10 lira, Marul 10 lira, Bamya 25 lira, Maydanoz 4 lira.

SAMET AKTAŞ