Türkiye Sigorta Birliği ve diğer paydaşlarla belirlenen zorunlu trafik sigortasına ilişkin yeni yol haritası açıklandı. Zorunlu trafik sigortasında yeni bir döneme girilerek basamak sayısı artırılıyor. Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyon Yönetim Kurul Üyesi ve Konya Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Tolga Cam, yeni değişiklikle birlikte sigorta primi basamaklarının 0-8 arasında olacağını ve kişiye özel poliçe uygulanacağının altını çizdi.

‘ŞUBAT AYINDA BAŞLANMASI BEKLENİYOR’

Zorunlu araç sigortasının ne olduğuna değinen Cam, “Bu sigorta, devletin zorunluğu kıldığı gibi karşı tarafa yani 3’üncü şahısların maddi hasarda 100 bin TL’ye kadar, bedeni hasarda bir milyon TL’ye kadar karşılayan bir poliçedir. Konya’da da yaklaşık 1 milyon 200bin araç, zorunlu sigortaya tabi tutuluyor.” dedi. Araçların 1 ile 7 arasında olan sigorta primi basamaklarının artırıldığını vurgulayan Cam, “Aracı ilk aldığınızda bu prim, 4’üncü basamaktan başlıyor. Kaza yapmadığınız ve sigortanın gününü geçirmediğiniz takdirde basamak yükseliyorsunuz ve her yıl aynı şartları sağladığınızda birer basamak yükselerek en son basamak olan 7’nci basamağa kadar yükselebiliyorsunuz. Şu anda 1-7 arası olan bu basamaklar değişerek 0-8 arasında artırıldı. Değişikliğin 2023 Şubat ayında başlanması bekleniyor.” diye konuştu.

‘YÜZDE 42 ARTI 8’LİK İNİDİRİM SÖZ KONUSU’

Basamak arttıkça sigortada indirimin olduğundan bahseden Cam, 4’üncü basamaktan 8’e yükselen bir sürücünün toplamda yüzde 50’lik bir indirime tabi olacağının altını çizdi. Cam, yeni düzenlemeyle ilgili yanlış bilinen bir konuya değinerek, “Araç sahibi 5’inci basamakta yüzde 30, 6’ıncı basamakta yüzde 35, 7’inci dediğimiz tavan basamakta yüzde 42’lik indirime tabi oluyor. Şu an yeni çıkan 8’inci basamağa gelindiğinde 7’inci basamakta olan yüzde 42’lik bir indirimin üzerine artı yüzde 50 indirim olacağı bilgisi yanlış bir bilgi olarak halk arasında dolaşmaya başladı ancak 7’inci basamaktaki yüzde 42’lik indirime ilave olarak yüzde 8’lik bir indirimle birlikte yüzde 50’lik bir indirim söz konusu olacak. Yani 7’nci basamakta ödenen fiyatla 8’de ödenen fiyat arasında yaklaşık 200TL gibi bir indirim söz konusu.” şeklinde ifade etti.

6 MİLYON KİŞİ RİSKTE!

Basamak yükselişlerinde her basamak için bir yıl kuralının bulunduğunu söyleyen Cam, “Yeni eklenen 8’inci basamak için sürücünün iyi bir sürücü olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Bunun için de sürücü, 7’nci basamakta 5 yıl hiç kaza yapmadan kalarak yükselebiliyor.” dedi. Yeni eklenen diğer basamak olan sıfır basamağına düşen sürücülerin tekrardan ehliyete tabi tutulacağını söyleyen Cam, “Şu an Türkiye’de 6 milyon kişi birinci basamakta ve bu basamakta otomobil sigorta fiyatı yaklaşık 11 bin TL. Bu değişiklikle birlikte bir kaza daha yapılıp sıfır basamağına gerileyen sürücüleri devlet hem tekrardan ehliyet kursuna tabi tutacak hem de sigorta primine yüzde 200 zam yapılacak.” şeklinde konuştu.

KİŞİYE ÖZEL POLİÇE UYGULANACAK

Değişiklikle birlikte kural ihlallerinin, sigorta ücretinde değişiklik getireceğini belirten Cam, böylelikle kişiye özel bir poliçe sistemine geçileceğini ifade etti. Cam, “Daha önceden sadece kaza ve poliçe gününü geçirmek, sulh prim olarak etkiliyordu ancak değişiklikle birlikte Emniyet Müdürlüğüyle veri alışverişi yapılarak bu kural ihlallerinin prim basamaklarına etkisi olmayacağı halde, araç sigortalarına yansıyacak. Yani sadece kaza yapıldığında sigorta primi basamağı düşerken emniyet kemeri, kırmızı ışıkta geçme gibi ihlallerde şahsi araç sigorta ücretleri de yüksek gelecek. Bu kapsamda aynı basamaktaki iki farklı şahıs için iki farklı fiyat ortaya çıkacak.” açıklamalarında bulundu.

DOĞRUDAN TAZMİN SİSTEMİ KALİTEYİ ARTTIRACAK’

2025 yılına kadar bir yol haritası izleneceğini söyleyen Cam, yapılan değişikliklerle birlikte altyapı oluşturulduğunun altını çizdi. Hedefe ulaşıldığı takdirde 2025 yılında Doğrudan Tazmin Sisteminin (DTS) geleceğini belirten Cam, sistemi açıkladı: “Kademeli olarak aslında 2025 yılına kadar bir yol haritasıyla birlikte bir altyapı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu doğrultuda 2025 yılında Doğrudan Tanzim Sistemi ile getirilecek. Vatandaş sigortasını yaptırırken kendi belirleyeceği özel-yetkili servis, orijinal ya da yan sanayi parça seçeneklerini kendisi belirleyerek her şirketten farklı fiyat alabilecek. Ayrıca DTS sayesinde, trafik kazalarında zarar gören araç sahibi sigortalılar karşı tarafın sigorta şirketine başvurmak yerine, kendi sigorta şirketlerine başvurarak hasar ödemesini alabiliyor. Sigorta şirketi de, hasara neden olan aracın sigortacısından ödediği hasarı rücu ediyor. Bu sayede doğrudan tazmin, hizmette kaliteyi arttıracak.”

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim