Selçuklu Payitahtı Konya, kültürel birikimiyle önemli bir şehrimiz.

“Bir başşehir daima başşehir” diyoruz ya, gerçekten de öyle…

Bugün baktığımız zaman “Anadolu’nun Direği” olan Konya, görkemli tarihinin verdiği önemle, iyi bir konuma geldi.

Tarımsal alanda geçmişten bugüne kadar zaten ön planda olan Konya, son yıllarda sanayisiyle de öne çıkıyor.

Tüm bunlar biryana, son yıllarda çokça duyduğumuz “gastronomi” diye, bir medeniyetin yemek kültürünü ortaya koyan bir alan var.

Bu alanı, yemek kültürü oldukça zengin bir toplum olmamıza karşın çok yeni tanıyoruz. Son yıllarda birçok şehirde gastronomiye yani bölgenin yemek kültürüne dair çalışmalar yapılıyor.

Bu çalışmaları Konya’da da başlatmış bulunuyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yemek kültürümüzün tanıtılacağı güzel bir organizasyonun hazırlığı var şehrimizde. 1-3 Ekim’de Konya GastroFest yapılacak.

Bu etkinlinle, Konya yemek kültürünü tanımış, görmüş olacağız.

Peki bu etkinlikler neden önemli?

Bir medeniyeti ön plana çıkaran alanlar vardır. Bilimde, sanatta, sağlıkta, şehirleşmede yapılan çalışmalar ve o çalışmaların geleceğe sağlıklı şekilde aktarılması, o medeniyetin yaşatılmasını sağlar. Tüm bu alanlarda olduğu gibi bir medeniyet yemek kültürüyle de kendini gösterir.

Bu alanda Türk toplumu, dünyada çok iyi bir yerde. Kadim medeniyete sahip olan Türk toplumu, o kadar zengin bir mutfak kültürüne sahip ki, bu medeniyetin mirasçısı olan bizler bile bu zenginlikten bihaberiz.

Yöresel anlamda dahi farklılıklar gösteren bu zenginlik içerisinde Orta Anadolu bölgesinin yemek kültürü de kayda değer bir öneme sahip. Selçuklu Başşehri olması Konya’yı bu anlamda öne çıkarıyor.

Yemek kültürüyle yurtiçinde ve yurtdışında büyük gören Konya mutfak kültürü, bugüne kadar aslında çok iyi tanıtılmadı. Son yıllarda bu boşluğun doldurulması için yeni yeni çalışmalar yapılıyor. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi’ni alkışlamak gerekiyor. GastroFest’in tanıtım toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay şöyle bir cümle kurdu: Konya’yı tek bir alanda değil her alanda öne çıkarmak gerekiyor.

Buna katılmamak mümkün değil. Konya turizmiyle, tarımıyla, tarihiyle, yemek kültürüyle veya farklı alanlarıyla topyekun bir şekilde ele alınarak, tanıtılması sağlanmalı. Yemek kültürü konusunda atılacak hızlı adımlarla da, bu alandaki eksiğimizi de gidereceğiz diye düşünüyorum.

***

Yapılan etkinlikler biryana, Konya yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlayacak farklı projelerin de geliştirilmesini düşünenlerdenim.

Bu konuda Başkan Altay, özel işletmerin de bu konuda taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Doğru söyledi. Bugün Konya yemek kültüründe bulunan onlarca belki de yüzlerce yemekten kaç tanesini bilen şefimiz var? Turizm bölgelerimizde yer alan restoranlarımıza baktığımızda, Konya’nın öne çıkan birkaç yemeğinden başka yemek sunamıyoruz.

Oysa oldukça geniş olan Konya mutfağı, birkaç yemekle anlatılacak kadar küçük değil. Bunun için işletmelerimizin, şeflerimizin kendini geliştirmesi, Konya yemek kültürünün farklı lezzetlerini tanıtmak için gayret göstermesi gerekiyor.

***

Konya yemek kültürünün tanıtılması adına bir önerim daha olacak. Konya’da Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında, Mevlana Müzesi çevresinde dönüşüm çalışmaları yürütülüyor.

Biryandan Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da desteğiyle eski Mevlana ve Altın Çarşı’yı yıkarak, orada yeni bir yenileme alanı oluşturacak.

Diğer yandan, Karatay Belediyesi de yine Mevlana Müzesi’nin arka kısmında benzer bir dönüşüm çalışması yürütüyor.

Bu çalışmalar, Konya yemek kültürünün tanıtımında yeni projelerin yapılmasında fırsat olabilir.

Örneğin; bu alanlarda Konya mutfak kültürünün gelen misafirlere tanıtılacağı alanlar ortaya konarak, misafirlerimiz yemeklerimizin yapılışına canlı olarak şahitlik edebilir ve yemekleri aynı anda tatma fırsatı bulabilirler. Bu sayede renkli görüntüler de ortaya çıkar. Nevşehir’de toprak kaplar yapımıyla öne çıkan ilçeler var. Buralarda gelen yerli-yabancı turistlere, desti, kap, kacak gibi topraktan yapılan ürünler yaptırılıyor ve güzel görüntüler ortaya çıkıyor. Bu görüntüler özellikle sosyal medyada paylaşım rekorları kırıyor.

Bu sayede güzel bir tanıtım ortaya konuyor.

Aynı şekilde, Konya’da da yemeklerimizin bu tarz bir anlayışla, turistlere sunulması, yemeklerin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Sevgi, saygı ve dua ile…