Afganistan’dan Konya’ya lise eğitimini almak için gelen Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Ahmad Mustafa Emamy, Konya’ya gelmeden önce Hz. Mevlana’nın türbesini ziyaret etmek istediğini bunun sonucunda da Konya’da lise eğitimini Konya’da aldığını ifade etti.

 Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Adım Ahmad Mustafa Emamy, Afganistanlıyım. Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesinde lise 2. Sınıf öğrencisiyim.

 Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Beni Konya’ya yönlendiren Mevlana idi. Buraya gelmeden önce Mevlana’yı ziyaret etmek çok isterdim. Gördüğüm kadarıyla Konya’nın ortamı yabancı bir öğrenci için çok iyi. Burada çok merhametli insanlarla karşılaştık hatta bazıları yardım istediğimiz ya da sıkıntı yaşadığımız zaman onlara ulaşabilmemiz için telefon numaralarını bize verdiler.

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Eğitimimi tamamladıktan sonra ülkeme dönüp İslam’a ve milletime yapabileceğim kadarıyla yardım etmek isterim.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Umut dolu gelecek bıraktılar Umut dolu gelecek bıraktılar

Afganistan’ın kültürü Türkiye’nin kültüründen pek uzakta değil, yardım severlik, misafirperverlik, güzel yemekler, güzel gelenekler, güzel düğünler, iki ülkenin arasındaki ortak özelliklerdendir. Afganistan’ın farklı kültürleri var.  Afganistan birçok hükümet ve medeniyetin ülkesi olmuştur ve Afganistan’da farklı kültürlerin ve dillerin varlığının sebeplerinden biri de budur. Afganistan’ın kültürünün önemli unsurları arasında şunlar sayılabilir: 1. Din : Afganistan’da ana din İslam’dır. Afganların yüzde 99.7’sinden fazlası Müslümandır. 2.Mimari: Afganistan, son savaşlarda tarihi anıtlarının birçoğunu kaybetmiştir. Ancak, ülke hala bazı etkileyici yapılarla doludur. 3. Mutfak ve Güzel kıyafetler. 4. En önemli olanları Şiir ve Dil: Farsça şiir, Afgan kültürünün çok önemli bir parçasıdır. Afganistan, ünlü şairler Rumi, Khayyam, Hafez ve Jami gibi birçok edebi dehayı yetiştirmiştir Afganistan’ın resmi dilleri Darice ve Peştunce’dir, ancak ülkede 30’dan fazla dil konuşulmaktadır, Afganistan’a gittiğinizde kültür ve dil farklılığını kolayca anlayabilirsiniz, farklı kültürlerin var olmasının bir başka sebebi ise farklı milliyetlerdir, Tacik, Paşton, Özbek, Türkmen, Arap, Hazara vb…. Bu milliyetlerin örnekleridir.

 Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye, eğitim görmek isteyen Müslüman bir öğrenci için en iyi seçenektir. Çünkü Müslüman bir ortam ve yüksek seviyede öğretime sahiptir. Türkiye açık bir tarih müzesi gibidir, gittiğiniz her yerde tarihi eserleri geçen medeniyetlerinin kalıntılarını kolayca görebilirsiniz. Türkiye kültür bakımından çok zengin bir ülkedir.  Her bölgesinin kendisine özel gelenekleri vardır. Bu geleneklerden bizim gördüğümüz ve en çok sevdiğimiz bayramlardır. Bayramda sanki herkes ailenmiş ve seni yıllardır tanıyormuş gibi seninle davranırlar, sohbetler muhabbetler, bazen ise ısrarla eve davet ederler.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Afganistan’da Ramazan ayının ilk günü resmi tatil ilan edilir. Ramazan’ın gelişi tatlı bir telaşla karşılanır. Çarşı Pazar alışveriş yapanlarla doludur. Ramazan sofrası diğer sofralardan farklı olmalıdır. Sahurda genellikle pirinç pilavı veya çay, peynir, reçel gibi yemekler yenir. İftar için ise aş, halim, şole, helva, bamya, taze hurma gibi yemekler ve tatlılar koyulur. Ramazan geceleri camilerde teravih namazları mesafe hassasiyeti gözetilerek kılınır. Ayrıca Kur’an okumak, hadis dinlemek için de toplanılır. Ramazan Bayramı’nda ise herkes bayram namazını kılmak için camilere gider, namazı kıldıktan sonra mescittekilerle bayramlaşıp evlere giderler, aile ile birlikte bayram yemeğini yerler, ondan sonra ise çocuklar için bayramın en tatlı ve en önemli anı gerçekleşiyor, büyükler küçüklere bayram harçlığı verir ve bayram boyunca akrabalar birbirlerini ziyaret ederler.

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA