Ellerini sürekli ağzına götüren bir çocuk! Bir de bakmışsınız ki tırnakları kemirilmiş bir vaziyette. Hatta hızını alamamış tırnaklarının etrafındaki etleri de koparıp atmış. O güzelim elleri çok çirkin bir görüntü içinde! Hemen panik olmaya başlarsınız 'Eyvah çocuğum tırnaklarını yiyor!!! '. ilk tepki genelde 'Bir daha görmeyeceğim. Tırnaklarını yeme!' demek olur. Oysa onun küçük dünyasında kim bilir ortaya çıkaramadığı hangi duygusunun bastırılmış halidir tırnak yeme davranışı.

Oluşumunda Etkin Faktörler

Tırnak yeme davranışı bir uyum ve davranış bozukluğu olarak görülmektedir. Çünkü altında mutlaka psikolojik kökenli bir sebep yatmaktadır. Çocukların ifade edemedikleri üzüntü ve sıkıntı duyguları, kaygı ve korkuları, değersizlik hissi, kıskançlık, kendini güvende hissedememe, aile içi iletişim sorunları! gibi bir çok durum çocuklarda tırnak yeme davranışının ortaya çıkışını tetikleyebilir. Anne-babaların çocuğa karşı tutum ve davranışları da çocuğun davranışlarında etkilidir. Özellikle aşırı baskıcı ve otoriter ailelerde çocuklar kendilerini ifade etmekte zorluk yaşadıkları için tırnak yeme davranışını geliştirebilirler.

Küçük Ayşe'nin Hikayesi:

5 yaşındaki Ayşe, tırnak yeme davranışından rahatsız olan anne-babası tarafından terapiye getirildi. Aile her yolu denediklerini ancak bir türlü Ayşe'yi bu davranışından vazgeçiremediklerini ifade etti. Denedikleri yollar ise ceza verme, kızma, konuşma, tırnaklarına acı tat veren oje sürme gibi yollar! Bu şekilde davranıştan uzaklaşmalar görülmüş ancak bir müddet sonra davranışın tekrarladığı görülmüş. Son olarak bir uzmandan yardım almaya karar vermişler. Yaptığımız çalışmalar esnasında Ayşe'nin anne-babasının ayrılmalarından korktuğunu fark ettik. Bu korkuyu tetikleyen ise 'Ayşe'nin anne-babasını kavga ederken görmesi'. Ayşe bu korkusunu ifade edemediği için kendi içinde olayı büyütmüş ve korkusunu tırnak yiyerek bastırmaya çalışmıştır.

Anne Baba Olarak Neler Yapabilirsiniz

Anne-baba olarak çocuğunuzun tırnak yediğini fark ederseniz öncelikli olarak onlara kızmak yerine nedenini anlamaya çalışınız.

Çocukla kurulacak etkili iletişim çocuğun davranışının nedeninin bulunmasını kolaylaştırır.

Çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlayın. Çocuğunuza onu sevdiğinizi mutlaka gösterin. Her insan gibi çocuklarda sevildiklerini ve kabul gördüklerini hissetmeye ihtiyaç duyarlar.

İyi bir gözlemci olunuz. Çocuğunuzun özellikle hangi zamanlarda tırnaklarını yediğini gözlemlemeniz sorunun kaynağına inmekte ipucu olacaktır.

Bütün bunların yanında çocuğun model alarak öğrendiği unutulmamalıdır. Eğer ki çocuğunuzun sevdiği, örnek aldığı biri tırnak yeme davranışı gösteriyorsa çocuğunuzda onun davranışını taklit ediyor olabilir. Bu durumda model alınan kişiye de büyük görev düşmektedir.

Tırnak yeme davranışını bırakması için çocuğa baskı kurmak, onu zorlamak davranışın ortadan kalkmasını engellemeyeceği gibi çocuğun ailesinin ilgisinin kendisine yöneldiğini hissetmesiyle beraber daha da pekişerek devam edebileceği unutulmamalıdır.

Bütün çabalarınıza ve olumlu yaklaşımlarınıza rağmen çocuğunuzun tırnak yemeye devam ettiğini görüyorsanız bir uzmandan yardım almanız çocuğunuzun geleceği açısından daha sağlıklı olacaktır.

Unutmayınız ki küçük yaşta başlayan tırnak yeme davranışı ilerleyen yaşlarda da kendini gösterebilmektedir ve sorunun kaynağı bulunup çözümlenmedikçe varlığını sürdürmektedir.

Sorularınız için: [email protected]

                                 www.pozitifhayatmerkezi.com