Burcu Hanım çocuğu rahatsızlandığı için bütün geceyi uykusuz geçirmiş, sabahta o şekilde işe gelmişti. Yoğun ve stresli bir iş hayatı var. İş yerindeyken telefonu çalmış, annesi akşam müsaitseniz size gelebilir miyiz diye sormuştu. Burcu Hanım bütün yorgunluğuna ve uykusuzluğuna rağmen evet demişti. Ne de olsa annesiydi ve gelmeyin diyemezdi. Ayıp olurdu. Tam bu düşüncelerle uğraşırken iş arkadaşı Emel Hanım yanına geldi ve bitirmesi gereken bir iş olduğunu iş çıkışında onunla birlikte kalıp yardım edip edemeyeceğini sordu. Arkadaşının kendisine alınmasından, kendisinden uzaklaşmasından, bencil biri olduğunu düşünmesinden korktuğu için ona da evet dedi. Gecikeceğini ve annesinin geleceğini söylemek için eşini aradı. Eşi misafir gelecekse alışveriş yapmak lazım sen halleder misin diye sordu. Burcu Hanım buna da evet dedi. İş çıkışında arkadaşına yardım edecek, markete gidecek, gelecek misafir için hazırlık yapacaktı. Oysaki onun asıl istediği eve gidip hasta çocuğuyla ilgilenmek ve biraz dinlenmekti. Burcu Hanım kendini kapana sıkışmış gibi hissediyordu. 

Burcu Hanımın yapması gereken aslında hayır diyebilmekti. Annesi aradığında ona çocuğun hastalığı yüzünden yorgun ve uykusuz olduğunu, başka akşam gelmelerinin daha uygun olacağını söylemeliydi. Annesine hayır deseydi alışverişe gitmesi gerekmeyecekti. Arkadaşına da aynı şekilde durumunu anlatıp hayır demeliydi. Böylece dinlenebilecek ve çocuğuyla ilgilenebilecekti.

İnsanlar kendilerini zora sokacaklarına bilmelerine rağmen çoğu zaman kendilerinden istenileni yapmaya meyillidirler. 

PEKİ NEDEN HAYIR DİYEMİYORUZ?

Hayır dediğimiz zaman karşımızdaki kişiyle olan ilişkimizin zarar göreceğinden korkarız. O kişiyi reddetmiş olduğumuz için bize kırılmasından ve incinmesinden korkabiliriz. Bencil olduğumuzun düşünülmesini istemeyiz. Bizden istenen şeyi yapmazsak o kişinin bize karşı olan sevgisini kaybedeceğimizden korkarız. Herkesle aramızı iyi tutmak için hayır demekten kaçınabiliriz. Onaylanma ve kabul görme isteği bizim hayır dememizi zorlaştırır. Fakat bu süreçte unuttuğumuz çok önemli noktalar vardır. Herkese ve her isteğe evet demek kendimize hayır demektir. Başkalarının isteklerini yerine getirmek için harcadığımız zaman ve enerji kendimizden fedakârlık yapmaktır. Üzerimize çok fazla sorumluluk alacağımız için stres düzeyimiz artar. Daha çok sıkışmış ve bunalmış hissederiz. Bu da öfke patlamalarına, tükenmeye yol açabilir.  Bir müddet sonra sürekli evet dediğimiz için insanlar işleri sormaya ihtiyaç duymadan üzerinize yıkmaya başlar ve bize olan saygılarını yitirirler. Sürekli veren kişi olmak zordur. Karşılığında beklediğiniz olumlu geri dönüşleri alamıyorsak bu daha büyük bir yıkım olarak geri dönebilmektedir. 

ÇOCUKLARINIZA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN

Özellikle çocuk ve ergenlerin hayır diyebilme becerisini kazabilmesi çok önemlidir. O yaşlar olumsuz davranışlar edinmeye çok müsaittir ve çocuğunuz hayır demeyi bilmiyorsa risk altındadır. En basit örneği sigara içme veya okuldan kaçma davranışı olarak verilebilir. Arkadaşlarıyla birlikteyken kendisine sigara ikram edilen bir çocuk dışlanmaktan korktuğu için sigara içmeye başlayabilir. Oysa ki uygun bir şekilde nasıl hayır diyeceğini bilen bir çocuk 'Sigara mı? Şu anda denemeyi düşünmüyorum. Sağlığıma zarar vermek istemiyorum. Sigara içersem bedenime ihanet etmiş olacağım. Teşekkür ederim ama istemiyorum.' diyerek kimseyi kırmadan reddetmiş olur.

HAYIR DİYEBİLMEK

Bir kişi sizden bir şey istediğinde ona doğrudan evet demek yerine önce bir düşünün. Sizden istenen şey yapabileceğiniz düzeyde ve sizi fazla yormadan yapabileceğiniz bir şey mi? Ne kadar zamanınızı alacak? Size etkileri neler? Sonuçları neler olabilir? Her isteğe evet demek zorunda olmadığınızı, hayır demenin karşınızdaki insanı reddetmek olmadığını unutmayınız. Uygun bir şekilde ifade edilmiş bir hayır cevabı önemlidir. Hayır cevabı verirken doğrudan hayır demek yerine sizden istenilen şeyi bir de kendi cümlenizle söyleyiniz. 'Benden !!!. 'yı yapmamı istiyorsun.' Sonra bu isteğin size etkilerinden bahsedin(duygularınız,düşünceleriniz!). '!!!!!!!.. yı yaparsam kendimi sıkışmış hissedeceğim. Çünkü bu sıralar çok yoğunum. İstediğini yaparsam zaman konusunda sorun yaşayacağım için daha yoğun, stresli ve gergin olmama yol açabilir.'! sebeplerinizi açıkladıktan sonra hayır demek daha kabul edilebilir bir hal alır ve karşınızdaki kişinin sizi anlamasını sağlarsınız. Doğrudan hayır deyip açıklama yaptığınızda karşınızdaki kişi hayır cevabına odaklanacağı için, açıklama yapıp sonrasında hayır deyiniz. Çok fazla gerekçe sunmak bahane yaratıyormuş izlenimi yaratabilir. Bu yüzden kısa ve öz olmasına dikkat ediniz. İhtiyaç duyduğunuz zaman HAYIR demeyi unutmamanız dileğimle.

Sorularınız için : [email protected]

www.pozitifhayatmerkezi.com