Terör Meselesini, İsveç’in NATO’ ya alınması ile ilgili kanun teklifinin TBMM. DE ilgili/Dış işleri komisyondan geçmesi nedeniyle bir önceki yazımda gündeme getirmiştim. Dolayısıyla bu makalemin konusu Terör Meselesi/ sorunu olacaktır.

        Ümit var, girişimci, müteşebbis, fedakâr, manevi duyguları/ yönleri zengin insanların varlığı toplumun sigortasıdır. Toplumun sigortası olan manevi yönleri güçlü olan zihniyet sahibi insanlara, kurumlara, siyasi partilere Sivil topluma karşı itibarsızlaştırma, ötekileştirme, kutuplaştırma ve bir kesimi diğer kesime düşman gösterme, iftira etme veya atma yaygınlaşırsa Allah muhafaza iç barış zedelenir.

      * Önceki dönem Konya Milletvekili olan Abdülkadir Karaduman, Geçmişte Milli Görüş’te hizmet vermiş AKP. Lİ kardeşlerime hatırlatıyorum. “Dostları ile mücadele edenler, düşmanları ile savaşamazlar.” Diyerek İç barışa yönelik mesaj vermiştir.

*İnsanımızı ayrıştırmayalım. İç barışı koruyalım, kardeşlik olsun diyen Saadet Partisi yöneticilerine karşı BİLHASSA seçim dönemlerinde ne çirkin sözler duyduk, ne iftiralar atıldı/yapıldı. Aynı zihniyet Erbakan hocama karşı olduğu gibi dört partisinin kapatılmasını sağladılar. Neler söylemediler, neler yapılmadı ki? Erbakan hocam Saadet Partisi Genel Başkanı olarak ömrünü tamamladı. “Milli Görüş’ün tek partisi var o da Saadet Partisidir.” vasiyetini yapmıştı.

       “Sağlam bir milli bünyeye kavuşmak için toplumsal barışı temin etmeye, birbirimizle kaynaşmaya mecburuz.” Prof. Dr. Necmeddin Erbakan.

MİLLLİ GÖRÜŞ VE ERBAKAN’A GÖRE TERÖR SORUNUN SEBEPLERİ.

       *Merhum Erbakan hoca; Terör sorununu 1980 sonrasında Türkiye’de şiddet yoluyla varlık gösteren etnik temelli sorunu besleyen sebepleri dört grupta değerlendirmiş. Bunların Dış güçler, yanlış politikalar, yanlış uygulamalar ve vaktinde alınmayıp yetersiz kalan tedbirler.

       *Erbakan Hoca, Kürt kökenli vatandaşların kimliklerinin inkarı ve asimile edilme çabalarının devlete karşı aidiyet düşüncesini zedelediğini; böylece Türkiye üzerinde planları olan Emperyalist ve Siyonist zihniyetin terör örgütü aracılığı ile yararlandığını dile getirmiştir.

*Devleti temsil eden görevlilerin, devlet-millet kaynaşmasında tahribata yol açan yanlış uygulamaları ve sorunu kronik hale getirip teröre evirilmesine neden olmuştur.

*Erbakan hocaya göre Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik açıdan diğer bölgelere kıyasla geride olması da sorunun alanını genişletmiştir. İşsizlik, geçim sıkıntısı gibi problemlerle bölge halkı terör örgütünün hedefi haline getirilmiştir.

*Erbakan hoca, etnik temelli sorunun bir değil birçok sebebi olduğu ve sadece Kürt kökenli vatandaşları kapsamadığı için “Kürt sorunu” diye adlandırılmasını bir eksiklik olarak değerlendirmiş; konuyu “Güneydoğu Anadolu Meselesi” –“Kürt meselesi” ve “Terör meselesi şeklinde üç başlıkta ele almıştır.

Güneydoğu Anadolu Meselesi; Faizci, sömürü düzeninin sebep olduğu ekonomik sorunları ve bölgesel dengesizlikleri içermektedir. Bu sorunu tespit ederken çözüm önerisi de getirmiştir. Bölgede kapsamlı kalkınmayı sağlayacak planların hazırlanıp uygulanmasını ve Ağır sanayi hamlesinin geliştirilerek devam ettirilmesini önermiştir.

Kürt Meselesi; Sosyal, kültürel hakları ve insan hakkı ihlallerini kapsamaktadır. Çözüm için insan haklarını korumaya yönelik düzenlemelerin yapılması, medyada ve eğitimde anadile yer verilmesi, bölgedeki kamu görevlilerinin halkla doğru iletişim kurabilmesinin sağlanması Erbakan’ın önerileri ve projeleri arasındadır.

*Erbakan Hocama göre sorunun kaynağı sistemdir ve kalıcı çözüm için adil düzenin kurulması gerekmektedir. İslam gerçeği dikkate alınmadan, Kürt veya federasyon söylemlerinin gündeme getirilmesinin kaosa neden olacağını ifade eden Erbakan, din kardeşliği kapsamında bölge halkına da sorumluluk yüklemektedir.

Terör Meselesi; Uluslararası destekli terör örgütü ile mücadeledeki politikaları içermektedir. Erbakan hoca çözümü noktasında, finans ve teçhizat kaynaklarının engellenmesini ve koruculuk sistemi yerine profesyonel özel timlerin görevlendirildiği bir sistem önermiştir.

*Ayrıca, Hız ve alan kapasitesi artırılmış istihbarat birimleri ile terör olayları gerçekleşmeden önce müdahale olanağı sağlamanın gerekliliği üzerinde durmuştur.

*Erbakan hoca, sorunun bölgesel nitelik kazanıp uluslararası etkiye açık olmasını önlemek için de Irak, İran ve Suriye’deki Kürt liderler ile yakın ilişki kurulmasının önemini vurgulamıştır.

TERÖR MESELESİ/SORUNU.(2)

*Merhum Mehmed Şevket Eygi “Terörü bitireni bitirirler.” Bu sözden anlamalıyız ki, Milli görüş partilerinin Hükümetlerde ortak oldukları dönemlerde koalisyonların nasıl dağıtıldığını, bozulduğunu ve bitirildiğini anlamış olduk.    

*Yerel Yönetimlerde bulunan Refah Partili Belediyelerde olsun, Koalisyon ortağı olduğu hükümetlerde olsun Güneydoğu Anadolu Bölgesinin sorunlarının çözümü için ciddi çalışmalar yapılmış, ancak 1996-97 dönemi Refahyol Hükümeti ve Başbakanı Erbakan’a karşı Post modern darbe denilen 28 Şubat süreci başlatılmış, Terör sorunu bitme/bitirme noktasına gelmişti ki O hükümeti bitirdiler. Dolayısıyla iktidardan uzaklaştırdılar.

Selam ve Dua ile.

*bölgemizin huzuru için iki şeyle mücadele edilmelidir: Bunlardan birisi bütün insanlığın ortak düşmanı olan Siyonizm, diğeri ise renk ve hedefleri farklı gibi görünse de terör örgütleridir. Birbirini besleyen bu iki sorun ile ancak aklıselim ile mücadele edilir. Bunlara karşı insanlığın ortak vicdanını hareket geçirmek gerekir. Bölge halklarının ümidini kıran, umudunu körelten, kanını döken bu anlayışlara karşı bölge ülkeleri de çözümü kendi içlerinde aramak ve bulmak zorundadır. Yoksa her yaşanan gelişme onların ana hedefi olan sürdürülebilir kaos planına hizmet eder.(Sp.İst.M.Vek.Mustafa Kaya)