Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de elektronik cihaz kullanımı oldu. Aşırı düşük ortam sıcaklıklarında uzun süreli kullanım telefonunuzun düşük sıcaklık koruma mekanizmasını tetikler ve telefonunuzun kapanmasına veya yeniden başlatılmasına sebep olur. Konuyla ilgili bilgi veren Elektronik Teknisyeni Ali Özgezer ise, sıcak ortamdan soğuk ortama yapılan ani geçişlerde dikkatli olunması gerektiğini belirterek bunun sonucunda cihazında sorun çıkan vatandaşların çözümü kendilerinin uygulamaması noktasında uyardı. Ali Özgezer, teknik servise gidilmesi gerektiğini vurguladı.

7-5-87

Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum' Özkaya: 'Sanatı kendim için yapıyorum'

ANİ ISI DEĞİŞİMİNDE CİHAZ KENDİNİ KİTLER

Ali Özgezer, artı 20 derece üstü sıcaklıktaki ortamda bulunan bir telefonun aniden eksi 15 derece gibi bir soğukluğa çıkarılmasıyla cihazda şoklama olacağını söyleyerek bunun da cihaz içinde buhar ve neme neden olacağını ve telefonun oksitleneceğini kaydetti. Bundan dolayı daha dikkatli olunması gerektiğini anlatan Özgezer, “Soğuk havalarda telefonu cebinizden çıkarmamalısınız ve dışarıda çok kullanmamalısınız. Soğuk havalarda telefonlar kitlenebilir ve şarj etmeyi kabul etmez. Çünkü cihaz kendini korumaya alıyor ve uçak moduna giriyor. Bu özellik artık birçok telefon modelinde var” şeklinde konuştu.

7-7-77

ÇÖZÜMÜ SİZDE DEĞİL, TEKNİK SERVİSTE

Cihaz sorununu çözme noktasında yapılan yanlışlardan bahseden Özgezer, “Sıcak ortamdan soğuk ortama aniden girilmemesi, cihazın pirinç içine konulmaması, saç makinesiyle kurutulmaması ve cihazda sorun fark edildiği anda şarja takılmayıp teknik servise getirilmesi gerekiyor. Özellikle şarj etmeme konusunda dikkatli olunmalı. Cihaz sorun yaşadığı anda şarjla ona akım yüklemesi yaparsanız daha fazla zarar görmesine sebep olursunuz. Ama ne yazık ki vatandaşlar kendi çözümleriyle telefonlarını iyileştirmeye çalışıyor” diye konuştu.

7-6-76

ZAMANINDA YAPILAN ‘TEKNİK’ MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ

Zamanında getirilen cihazlarda sorunun çözüleceğine dikkat çeken Özgezer, aksi takdirde çözümün mümkün olmayacağının da altını çizdi. Özgezer, sözlerine son olarak şunları ekledi: “Çünkü cihazlarda meydana gelen bozulmalar, insan vücudundaki virüs gibi bir şey. Hastalık ilk başlarda belli olmaz. Ancak içerde bir yerde sorun büyümeye devam eder. Bu yüzden vatandaşlar cihazlarında fark ettikleri en ufak sorunu dahi kendileri çözmeye çalışmadan teknik servise getirmeli. Çünkü biz o cihazı açıp teknik bilgilerle temizliyoruz. Doktorun hastayı ameliyat etmesi gibi. Ama cihaz hemen getirilmezse sorun büyümeye devam eder ve sonrasında teknik servisin bile yapabileceği bir şey kalmaz. Artık cihazda bir değil daha fazla sorun olur.”

ABDULLAH BAŞYEMENİCİ

Editör: Birkan Bakay