Konya- Ankara arası yüksek hızlı tren hattı 24 Ağustos 2011 tarihinde görkemli bir açılışla hizmete girmişti.

Açılış programında konuşan zamanın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattı ile artık git gel Konya 6 saatin, nostalji olduğunu, tarihe karıştığını" belirtti.

Bakan Yıldırım, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı açılış töreninde, “Konya'nın tarihi bir gün yaşadığını, yüksek hızlı trenin Konyalılara hayırlı olması” temennisinde bulundu.

Ulaştırma Bakanlığı görevine başladığında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine "Demir yolları bu ihmali hak etmiyor, ne yapıp yapalım bir an önce Cumhuriyetimizin, istiklalimizin sembolü bu kurumu ayağa kaldıralım" dediğini belirten Yıldırım, "Bugün demiryolu seferberliğinin geldiği nokta, dünyada sekizinci, Avrupa'da altıncı yüksek hızlı tren işleten bir Türkiye'dir. Bu Türkiye'nin başarısıdır, milletimizin başarısıdır" dedi.

Zamanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ’da açılış konuşmasında” Ankara-Konya arasında yüksek hızlı tren seferlerinin başlamasının, sadece kolay bir ulaşım imkanının başlaması anlamı taşımadığını, aynı zamanda tarihi bir buluşmanın da işareti olduğunu” söyledi.

Davutoğlu, "Bu yüksek hızlı tren hattı, Anadolu'daki ilk başkentimiz Konya ile son başkentimizin, Cumhuriyetimizin başkenti Ankara'nın tekrar güçlü bir şekilde buluşması ve geleceğe birlikte yürüyeceğinin işaretidir. Bu aynı zamanda Hazreti Mevlâna ile Hacı Bayramı Veli'nin buluşmasıdır. Anadolu'yu medeniyetimizin, kültürümüzün merkezi, odağı, ekseni yapan köklü geleneğimiz ile bugünümüzün, siyasetimizin geleceğe güçlü bir şekilde yürümesinin işaretidir" dedi.

Büyük buluşmanın gerçekleşmesinde katkıda bulunanlara teşekkür eden Davutoğlu, “YHT sayesinde Konya'da yaşayan birisinin, Ankara'da çalışabileceğini” ifade etti. "Bu hızlı tren imkanıyla geleceğe dönük bir projeksiyon yaptığımızda, Ankara'da çalışan birçok bürokratın Konya'da ev sahibi olabilmesi demek. Konya ile Ankara'nın iki büyük şehrinin buluşması, kaynaşması demek. Konya'nın ekonomik potansiyelinin Ankara'nın siyasi iradesiyle daha güçlü bir şekilde buluşması demek. Sayın Başbakanımız, her vesileyle fahri Konyalı olduğunu vurgularlar, bunu bir kez daha gösterdiler. Bütün Konyalılar adına kendisine minnetlerimi sunuyorum. Bu büyük buluşma, geleceğe dönük olarak yepyeni umutları, yepyeni perspektifleri beraberinde getirecek. Konya ve Ankara birlikte güçlü bir odağı oluşturacaklar. "

Hem başbakanın hem de dışişleri bakanının ileriye dönük umut verici mesajları vardı. Şahsen ben bu umut verici mesajlara teminat kabul ederek Tam 6 yıldır Konya-Ankara arasında yüksek hızlı trenin abonman yolcusu olarak kullanmaktayım. Ufak tefek aksaklıklar olmasına rağmen genel de memnunum.

Ne oldu da bir gece operasyonu ile tren kart ve abonman ücretlerinde bazı indirimler kaldırılarak gizli zam yapıldı?

TCDD Yetkileri “bilet fiyatlarına zam yapmadık” diyor. Peki zam yapmadınız da indirimleri kaldırmak gizli zam değil mi?

Ulaştırma bakanlığının zam yapmadık tezini size örnekleme ile çürüteyim.

Yüksek hızlı tren tarifesini Konya-Ankara güzergâhı üzerinden örneklendirme yaparak açıklıyorum…

Ekonomik klas bilet örneklemesini iki durumda yapalım.

1) Konya –Ankara arası tek gidiş bilet fiyatı 31 TL iken 7 Ekim 2019 tarihinde yüzde 20 zam yapılarak 37,5 TL olmuştu. Bu fiyat üzerinden hareketle.

60 gün süreli tren kartı biletleri ise aşağıdaki indirim oranları ile şu şekilde idi:

İndirim Oranları:
5 Biniş %20 İndirim = Tek bilet fiyatı 30 TL
10 Biniş %25 İndirim= Tek bilet fiyatı 28.25 TL
15 Biniş %30 İndirim= Tek bilet fiyatı 26.25 TL
20 Biniş %35 İndirim= Tek bilet fiyatı 24.35 TL
30 Biniş %40 İndirim= Tek bilet fiyatı 22.5 TL

30 günlük Aylık abonman bedeli Konya-Ankara 624 TL

Gidiş Dönüş bileti alınırsa yüzde 20 indirim yapılmaktaydı.

2) TCDD’nin 21 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren tarifesi ile tren kartı uygulama fiyatları:

İndirim Oranları
5 Biniş = indirim kalktı
10 Biniş = indirim kalktı
15 Biniş % 15 İndirim = Tek bilet fiyatı 31.90 TL
20 Biniş %20 İndirim= Tek bilet fiyatı 30.00 TL
30 Biniş %25 İndirim= Tek bilet fiyatı 28.13 TL oldu.

Konya – Ankara arası 30 günlük abonman bedeli ise 1687,50 TL

Gidiş dönüş bilet alınırsa yüzde 15 indirim yapılmakta.

Benim gibi günlük geliş gidiş yapan memur, öğrenci, esnafın ortalama 5-6 saati yollarda geçmekte. Her gün gidiş geliş yorucuda olmakta. Fakat hızlı trenin açılışından beri abanman bedellerinin cazip olması bu yorgunluğa, eziyete değmekte idi.

TCCD yetkilerinden sızan bilgilere, işletmenin zarar ettiği. Tamamda bu zarar  yolcu talebi le ilgili değil ki. Konya Ankara hızlı tren günde 6 şar sefer ile karşılıklı çalışmakta, doluluk oranları yüksek seviyelerde. Bu tamamen işletme yönetim hatası ile ilgili olabilir.

Devlet bu tür yatırımları kar etmekten ziyade hizmet öncelikli düşünmelidir.

Eğer bu fiyatlar kurtarmıyor ise, makul şartlarda makul zamanla ile kademeli olarak yapılabilir. 

Burada can alıcı nokta 30 günlük abonman bedelinin bir anda 624 TL’den 1687,50 TL ye çıkarılması.

Yukarıda örneklemeler ışığında, TCDD yetkililerinin “zam yapmadık” açıklamaları kamuoyunu eksik bilgilendirmelerinden başka bir şey değildir.

Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,

Sn. Ulaştırma ve  Altyapı  Mehmet Cahit Turhan,

Sn. Konya milletvekilleri  Leyla Şahin Usta, Ahmet Sorgun, Tahir Akyürek, Orhan Erdem, Ziya Altunyaldız, Hacı Ahmet Özdemir, Abdullah Ağralı, Halil Etyemez, Selman Özboyacı, Gülay Samancı’dan TCDD’nin bu  kararın revize edilmesi için desteklerini bekliyoruz.

TCDD Bu gizli zamdan geri dönüş yapar mı? Sorusunun cevabı yürütmenin başı Sn. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Ulaştırma ve Altyapı bakanımız Mehmet Cahit Turhan’ın telkinleri ile yapabilir.

Baki selamlar.