Geçen hafta TÜRSAB Konya Bölge temsil Kurulunun(B.T.K) Konya ve Karaman Bölgesi Seyahat Acentaları ile, Afyonkarahisar bölgesi Termal Otellerine ve yeni destinasyon Frig vadisine düzenlenen info gezisinin katıldım.

İki süren bu gezide, 3 bin yıllık tarihi geçmişi olan Frig Vadisi, NG Güral Afyon Wellness Termal Hotel, Budan Termal Spa Hotel, Akrones Termal Hotel, Korel Termal Resort Hotel, Oruçoğlu Termal Hotel’den sonra Hilton Afyonkarahisar Hoteli gezilerek, seyahat acenteleri sahipleri ve yöneticileri görüşmeler yaptı.

Turizmde, Yeni bir rota oluşturma veya mevcut programlara eklenebilecek yeni bir rota olarak acentalar, bölgeyi keşfettiler ve yapılan yeni altyapı yatırımlarını yerinde tespit etmiş oldular.

Zaten TÜRSAB Bölge Temsil Kurulu acentalara ülkemizdeki yeni destinasyonları tanıtmak, yeni keşifleri göstermek ve mevcut tur programlarının zenginleştirmesi için bu tür info programları düzenliyor.

Son derece verimli geçen gezide, Konyalı ve Karamanlı seyahat acentaları termal turizm alanında müşterilerine hizmet vermek için anlaşma yaptı.

Böylelikle Pandemi de iç turizmi harekete geçirerek, canlandıracak ve pazarı arttıracak olan gezi, amacına ulaşmış oldu.

Afyonkarahisar gezisinde dikkatimi çeken diğer bir konuda, iç turizmin canlandırılması için yeni turizm destinasyonu olan Frig vadisinin acentalara Afyon valiliği Turizm Tanıtma Müdürlüğü tarafından tanıtılması oldu.

Birçok kez gittiğim Afyonkarahisar’da böylesine tarihi geçmişi olan ve içerisinde doğal güzellikleri, kaya anıtları, kaya yerleşimleri, açık hava tapınakları, peri bacaları ile 3000 yıllık geçmişiyle Frig Vadisini ilk kez görmüş oldum.

Frig vadisi aynı zamanda Türkiye’nin en güzel 10 vadisi içerisinde yer almaktadır.

Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu rotalarından biri olan Frig Yolu’nda yürürken, Arog filminin çekildiği Memeç Kayalıklarını, flamingoların göç yolları üzerindeki Emre Gölü’nü ve daha birçok tarih kokan doğal güzellikleri keşfedeceksiniz.

Bir gün yolunuz Afyonkarahisar’a düşerse, Frig vadisini görmeden, şifa kaynağı olan termal tesislerinde kalarak, sağlığınız daha güçlendirmeden dönmeyiniz.

Çünkü koronavirüs salgını karşısında termalin vücudumuzun bağışıklık sistemine çok büyük katkısı vardır.

Ayrıca romatizma hastalıkları ve birçok sağlık sorunu yaşadığımız hastalıklara da şifa kaynağıdır.

Termal oteller özellikle pandemide uygulanan tedbirler açısından oldukça sağlıklı olduğu kadarda güvenlidir.

Oruçoğlu Termal Hotel’in Müdürü Emrah Esen’in ifade ettiği gibi, termal hoteller son derece tedbirleri uyguluyor.

Termal otellerdeki odalar, dezenfektan edildikten sonra ozonlanıyor. Yüzde 100 havalandırmalı mobil sistemler uygulanıyor.

Ailenizle birlikte, rahat ve huzurlu bir tatil yapabilme imkanlarına da sunuyor.

Gelelim asıl konumuza pandemi sürecinde Türkiye genelinde şehirlerin iç turizmin canlandırılması adına yapılan çalışmalara.

Daha önceki TÜRSAB Konya Bölge Temsil Kurulunun iç turizmi canlandırılması amacıyla düzenledikleri gezilerde gördüğüm gibi, Afyonkarahisar ilinin yeni turizm destinasyonu olan Frig vadisinin tanıtması ve turizme kazandırması gibi, çalışmalarını birçok şehrimizde uyguluyor.

Konuyla ilgili TÜRSAB Konya B.T.K. Başkanı Özdal Karahan değerlendirmesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Özdal Karahan pandemi sürecinde iç turizmde bütün şehirlerin ciddi bir pay almaya çalışması önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Son yıllarda pandemi süreciyle ülkemizde özellikle iç turizm alanında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Bütün şehirler iç turizmden ciddi bir pay almaya çalışıyor ve yeni destinasyonlar kazandırmaya çalışarak, altyapı çalışmalarını hızlandırıyor. Bu durum güzel bir gelişme olup, iç pazarı da canlandıracaktır. Bizler de bu yenilikleri her zaman takip ederek acentelerimizle birlikte yerinde incelemelerde bulunuyoruz. Afyon bölgesinde termal ağırlıklı otellerimizin yaptıkları değişiklikleri ve yeni konseptlerini de yerinde görmek amacıyla acentalarımıza bölgedeki bütün otelleri gezdirip, tanıtmış olduk. Bölgedeki oteller ile seyahat acentalarımız arasında zaten sürekli bir ilişki mevcuttur. Bölgedeki otellerin en büyük pazarlarından birisi de Konya ve bölgemizdir.”

Son yıllarda şehirlerin turizmde yeni destinasyonlarını tanıtma çabalarının ekonomiyi ve istihdama oldukça büyük katkılar yapacağını dile getiren Özdal Karahan, bu tür faaliyetlerin yeterince desteklenmesi gerektiğini de ifade ediyor.

Sonuçta, pandemiyle birlikte en çok olumsuz etkilenen sektörlerden Turizm sektörünün içinde yer alan Turizm ve Seyahat Acentaları bu tür info gezileri sayesinde sektörünü hareketlendirebilecektir.

Bu hareketlenmeye de şehirlerin iç turizmin yeniden aktifleşmesi adına yaptıkları yeni destinasyon çalışmaları da oldukça büyük bir katkı sağlayacaktır.

Böylelikle şehirlerimiz turizmde ciddi bir pay alırken, beraberinde ekonomide ve istihdamda yeni alanlar geliştirecektir.

Tabi ki burada yapılacak önemli bir işte, şehirlerin iç turizmini geliştirme adına yapacakları her türlü çalışmaları mülki ve yerel yönetimlerce yeterince desteklenmesidir.

Ancak bu sayede şehirlerin iç turizmi geliştiği gibi, yeni destinasyonlarını da tanıtır. Ekonomimizde bir canlılık yakalarız.

Ne dersiniz sizce de böyle olması gerekmez mi?