Yurt içinde ve dışında birçok şehir ile kardeşlik protokolü imzalayan Selçuklu Belediyesi, ikili ilişkileri geliştirmeye devam ediyor. Belediyenin bilgi ve birikimlerini diğer kardeş şehirlere aktarmaya ve tarihi ile kültürel ilişkileri sürdürmeye kararlı olan Selçuklu, bu bağlamda çalışmalarını sürdürüyor. Kardeşlik kapsamında 2011 yılında protokol imzalanan yerlerden birisi ise, Filistin’in Beit Hanoun şehri olarak dikkat çekiyor. Türkiye dışında Chernoochene (Bulgaristan) , Barlad(Romanya), Beit Hanoun (Filistin), Kongaz (Moldova), Gafsa (Tunus), Stari Grad (Bosna Hersek), Arafat (Moritanya) gibi belediyeler ile kardeşlik ilişkilerini sürdüren Selçuklu Belediyesi, belediyecilik başta olmak üzere, tarihi ve kültürel açıdan işbirliğini artırmaya devam ediyor.

‘FİLİSTİN’İN YANINDAYIZ’

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Filistin halkının daima yanında olduklarını açıkladı. Beit Hanoun şehri ile 2011 yılında kardeş olduklarını kaydeden Pekyatırmacı, “En içten duygu ve düşünceleri paylaşmak, kardeşlik ve dostluğu geliştirmek, sosyal, kültürel ve teknik konularda iş birliği yapmak, yardımlaşma, dayanışmayı sürekli kılmak için Selçuklu ile Beit Hanoun şehri 2011 yılında kardeş kent ve kardeş belediye olduk. İmzalanan iş birliği protokolünün ardından farklı vesilelerle heyetler arası diyaloglar kurulmak suretiyle Selçuklu’nun bilgi birikimini kardeş belediyemize aktarırken ortak hizmetler ve ortak dayanışma projeleri için de çalışmalar yürütüyoruz. Kardeşliğimizin daha da gelişmesine vesile olmasını diliyorum. Filistinli kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız" dedi.

‘KARDEŞLİĞİ HİSSEDİYORUZ’

Beit Hanoun Belediye Başkanı Dr. Imad Abdullah Adwan ise, “Selçuklu’da kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Şehircilik ve belediyecilik faaliyetlerini örnek aldığımız Selçuklu Belediyemize bize verdikleri desteklerden dolayı bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. Biz hem Türkiye'nin hem de özelde Selçuklu’nun kardeşliğini daima yanımızda hissediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretler de kardeşlik hukukumuzu pekiştiriyor” diye konuştu.

Selçuklu Belediyesi’nin yurt dışında kardeş şehir ilan ettiği yerler ve ülkeler tarihi ve kültürel açıdan büyük zenginlik taşıyor. Bunlardan bazılarını siz okuyucularımız için tanıtırsak, şu ifadelere yer verebiliriz.

‘BULGARİSTAN’

Selçuklu’nun kardeş şehir ilan ettiği yerlerden birisi Bulgaristan’ın Chernoochene şehri. Bulgaristan'ın güneyinde Kırcaali iline bağlı belediyenin merkezi. Yeni Pazar olarak da bilinmektedir. Bulgaristan ayrıca tarihi dokusu ile dikkat çeken bir ülke. Başka örnek verecek olursak, Balkanlar’da yer alan Bulgaristan’ın Sofya şehri, Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri ve tarihi M.Ö 5. yüzyıla dayanan bir Başkenttir. 2500 yıl öncesinde bile, insanların neden burayı tercih ettikleri aslında aşikârdır. Etrafı ulu dağlarla çevrili olan şehir büyük bir vadinin içinden geçen İskar Nehri’nin yanına kurulmuş. Ulu dağlarıyla, nehriyle, yeşil doğasıyla bugün de, geçmişte de insanoğlunu cezbetmeyi başarıyor.

‘ROMANYA’

Bârlad Romanya'nın Vaslui ilinde bulunan bir yerdir. Nüfusu 2011 yılı itibarıyla 55,837'dir. Selçuklu ile Barlad kardeş şehir protokolü imzalamıştır. Romanya’da tarihe ışık tutan ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkenin simgelerinden birisi, Parlamento sarayıdır. Parlamento Sarayı başkent Bükreş'te bulunan, Romanya Parlamentosu'nun iki Meclisi'nin de bulunduğu çok amaçlı binadır. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı'na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim ve en ağır binasıdır. Saray, politik ve yönetim yerleşkesi olarak Ceauşescu Rejimi döneminde planlanmış ve bitirilmiştir. Saray 270 m’ye 240 m tabana sahip olup, 86 m yüksekliğe ve 92 m yer alında derinliğe sahiptir. 1,100 odası bulunmakta ve 2 yeraltı otoparkı ile 12 kata sahiptir. Ayrıca iki ek yeraltı katı ile, halka açık olarak yararlanılmakta ve 4 katın halen inşası sürmektedir.

‘MOLDOVA’

Moldova Cumhuriyeti’nde yer alan Kongaz ile Selçuklu Belediyesi kardeş şehir protokolü imzalamıştır. Kongaz, Moldova Cumhuriyeti'nin Gagavuz Özerk Bölgesel Birimi’nde bir komün ve köydür. 2004 nüfus sayımı, komünü 12.327 kişilik bir nüfusa sahip olarak listelemiştir. Gagauz toplam 11.849. Azınlıklar arasında 149 Moldova, 128 Rus, 91 Ukraynalı ve 62 Bulgar vardı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Boğdan Eyaleti olarak bahsi geçen yer tam da burası.1812 yılına kadar, yaklaşık 300 yıl gibi uzun bir süre boyunca Osmanlı egemenliğinde kalan ülke; bu nedenle Türk turistlere son derece tanıdık gelen mimari ayrıntılara sahiptir. Aynı zamanda dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin üyelerinden olan ve 1991 yılında ülke olarak bağımsızlığını tüm dünyaya ilan eden Moldova, henüz uygulamaya geçen bir karar neticesinde artık Türk ziyaretçileri kimlikle sınırlarına kabul ediyor.

‘TUNUS’

Selçuklu Belediyesi’nin kardeş şehir ilan ettiği yerlerden birisi Tunus’un Gafsa şehridir. Kafsa ya da Gafsa Tunus'un orta kesiminde bir kenttir. Nüfusu 2004 yılı verilerine göre 84,676 kişidir. Aynı zamanda Kafsa vilayetinin merkezi olarak bilinmektedir. Muhteşem sahilleri ile anılan Tunus, aslında daha içerilere doğru girildiğinde çok daha fazlasına sahip olduğunu hissettiriyor. Kuzey Afrika ülkesi Tunus, sahip olduğu Sahra çölü, devasa antik kalıntılar, egzotik şehirler ve renkli pazarları göz önüne alındığında küçük boyutuna rağmen aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir ülke.

‘BOSNA HERSEK’

Kardeşlik bağlarının güçlü olabilmesi adına, yurt dışında ki kardeş şehirler ile ikili ilişkilerini sürdürmeye devam eden Selçuklu’nun protokol imzaladığı yerlerden biriside Bosna Hersek’in Stari Grad şehridir. Bosna-Hersek’in Saraybosna Kantonu’na bağlıdır. Nüfusu 2002 sayımlarına göre 50 binden fazladır. Stari Grad Balkanlar’da en çok turist çeken yerlerden biri olarak dikkat çekmektedir.

YARIN: MERAM’IN KARDEŞ ŞEHİRLERİ

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim