Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Yunak Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 16.04.2018 tarihinde Konya merkezde Hasan Yıldırımer, Hasan Özel, Mehmet Sabi Cihanbeyoğlu, Alişan Şan, Mevlüt Can, Hasan Bayır ve Mehmet Ali Yavuz’un öncülüğünde kurulmuştur.

Derneğinizin kuruluş amacı ve faaliyet alanları nelerdir?

Konya ilimizde ikamet eden Yunaklı hemşehrilerimizin bir arada olmalarını sağlamak, yardımlaşma ve dayanışmayı temin etmek ve haberleşme imkânı oluşturmak amacı taşıyoruz.

Derneğin mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

Mevcut yönetim kurulumuzda bendeniz Hasan Yıldırımer başkanlık görevini yürütüyorum. Hasan Bayır, Mehmet Sabi Cihanbeyoğlu, Mevlüt Can ve Ahmet Demirhan’da yönetim kurulu üyesi olarak hizmet ediyor.

Yörenizde geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimizin uzun bir geçmişi yok. Devraldığımız geleneksel bir faaliyet te söz konusu değil. Dernek işlerine hevesli başladık ama covit19 salgınından dolayı mecburi bir duraklama yaşandı.

İcra edebildiğiniz faaliyetlerinizi anlatır mısınız?

Ramazan aylarında; Osmanlı geleneği olan askıda ekmek faaliyeti, yöremizin yetiştirdiği Profesör Doktor Osman Demirhan hocamızla insan DNA’sı ile ilgili söyleşi, bunun yanında hemşehrilerimizle belli tarihlerde bir araya gelip fikir teatisinde bulunmak gibi etkinliklerimiz oldu.

Tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?

Broşür katalog ya da dergi gibi derneğimize münhasır bir yayın yapmadık. Ancak yaptığımız bazı faaliyetleri Konya basını ile paylaşarak duyurulmasını sağladık.

Derneğe kayıtlı ne kadar hemşehriniz var ve ilgileri ne düzeyde?

Konya ilinde toplamda 5 bin civarında Yunaklı hemşehrimiz bulunmaktadır. İnsanların, zamanın getirdiği zorluklar nedeniyle dernek faaliyetlerine çok zaman ayıramamaktadır. Geçim şartları ve zaman mefhumu bundan etkili oluyor. Dolayısıyla ilgisinin çok olduğu söylenemez. Ama biz ilgiyi artırmaya yönelik gayretler gösteriyoruz.

Sivil toplum faaliyetlerinin sizce en büyük sıkıntısı nedir?

İnsanların istek, arzu ve beklentileri çok farklı olduğundan dolayı söz birliği sağlamak hayli güç oluyor. Bu farklı beklentiler bir arada olabilmeyi de zorlaştırıyor. Biz her halükarda öz veri ile çalışmaya devam ediyoruz.

Eğitim, sosyal ve kültürel anlamda ne tür faaliyetleriniz var?

Esasen bu tür faaliyetlerde bulunma düşüncemiz vardı ama yeni bir dernek olmamız ve koronavirüs salgını sebebiyle uygulanan kısıtlamalar sebebiyle dernek faaliyetleri de epeydir aksadı; bir şey yapamadık.

Yardımlaşma sözcüğünün sivil toplum faaliyetlerinde karşılığı nedir?

İnsanların zor ve çaresiz durumlarda müracaat edebileceği bir yerin, mekanın olması, maddi ve manevi olarak hemşehrilerinin yanında olduğu hissini taşıması önemli bir duygudur. Arkadaşlarım ve ben bu hissiyatının tüm hemşehrilerimizde olmasını arzu ediyoruz. İmkanı olan, ihtiyacı olanın elinden tuttuğu zaman dünya da here şey güzel olur. STK’lar da bunun için var olmalıdır.

Şehri ve beldenizi yönetenlerden ne tür beklentileriniz var?

Yöneticilerimizin bizlerin yanında olduklarını hissetmemiz, görmemiz bizlerin heyecanını iki kat artıracak ve çalışmalarımızın daha verimli olmasını sağlayacaktır. STK’lar toplumun gözü ve sözcüsüdür.

Yörenizin turistik ve kültürel değerler açısından tanıtılması için neler yapılabilir?Yunak, tarihi çok eski çağlara dayanan ve önemli kalıntılara sahip bir coğrafyadır. Konya’ya uzak olması bir dezavantaj gibi görünse de turistik ve kültürel bu değerlerin güzel ve doğru bir şekilde tanıtılması ilçemiz için olduğu kadar Konya için de önem taşımaktadır.

YARIN: BEYŞEHİR GÖL FENERİ DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN

Editör: TE Bilişim