Meram Belediyesi yerel ve ulusal bazda kardeş şehir çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar pek çok yerle kardeş şehir olan Meram Belediyesi bir yandan da tecrübe paylaşımı yapıyor. Konya’nın kültürüne ve tanınırlığına katkı sağlıyor. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, kardeş şehirlerle hem dostluk hem ortaklık kurduklarını kaydetti. Kavuş, kardeş şehir ilişkilerinin yalnızca dostluk amaçlı kurulmadığını belirterek, “Belediyeler üstlendikleri görevlerin birçoğunu yerine getirirken ortaklıklara başvurabiliyoruz. Burada yalnızca görüp öğrenen değil, çözümü geliştiren belediye de yarar sağlamaktadır. Ortak soruna getirilen çözüm, daha geniş bir uygulama zemini bulmakta, yaygınlaştıkça olgunlaşmaktadır. Bu yüzden kardeşlik kavramına bağlı kalarak bu bağlarımıza önem veriyoruz. Bu şekilde dostluğumuz gelişirken orada yaşayan hemşerilerimiz bize yeni alanlar açacaktır. Bizler belediye başkanları olarak kolaylaştırıcı tarafta olacağız. İnsanları birbirleriyle yakınlaştırmaya zemin hazırlayacağız’’ şeklinde konuştu.

“2006’DAN BERİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”

Meram Belediyesi’nin 2006 yılından bu yana yürüttüğü kardeşlik köprüsü sayesinde 13 tane ulusal ve uluslararası belediye ile kardeş olduğunu belirten Başkan Kavuş, Küresel ekonominin etkinliğinin artmasıyla belediyelerin, ya da daha geniş anlamda şehirlerin bunun içinde yer alabilmesi, küresel rekabette geri düşmemeleri için de bir ağın parçası haline gelmeleri artık zorunludur” diyerek sözlerini tamamladı. 

‘YUEXİU ÇİN’

Meram Belediyesi’nin kardeş şehir ilan ettiği yerlerden birisi Uzak doğu ülkesi olan Çin’in Yuexiu Bölgesi olarak dikkat çekiyor. Çin’in Guangdong Eyaleti’nin başkenti olan, Tianhe Bölgesi’nin batısında ve Liwan Bölgesi'nin doğusunda, vilayet düzeyindeki Guangzhou kentinin 11 kentsel bölgesinden biridir. Guangdong' un ticari, politik ve kültürel merkezidir ve yüksek kaliteli eğitimiyle dikkat çekmektedir. Guangdong eyalet yönetimi ve Guangzhou şehir yönetiminin her ikisi de Yuexiu Bölgesi’ndedir. 1960 yılında kurulan bölge Baiyun ve Tianhe bölgelerinin birkaç eski alt bölgesi ile birlikte Mayıs 2005'te eski Dongshan Bölgesi'ni bünyesine katmıştır. Meram Belediyesi Yuexiu ile 2012 yılında kardeş şehir olmuştur.

‘AKJOUJT MORİTANYA’

Meram Belediyesi’nin kardeş şehir ilan ettiği yerlerden birisi Moritanya’nın batısında yer alan Akjoujt şehridir. Meram ve Akjoujt 2013 yılında kardeş şehir olmuşlardır. Akjoujt Inchiri Bölgesi’nin başkentidir. "Akjoujt" 'kuyular' anlamına gelir. Şehrin ana sanayii altın ve bakır madenciliğidir. Arkeologlar, MÖ 1000 gibi erken bir tarihte Akjoujt'ta bakır eritme ve madenciliğinin gerçekleştiğini keşfetmişlerdir. Şehirde büyük şirketler maden işletmeciliği yapmaktadırlar. Şehrin kalkınması ve gelişmesinde madencilik ön planda yer almaktadır.

‘TETOVA MAKEDONYA’

Meram Teova ile 2015 yılında kardeş şehir olmuştur. Kalkandelen veya iki dilli kullanımda Tetova Kuzey Makedonya'nın kuzeybatısında bir şehirdir. Şar Dağları’nın eteklerine kurulu olup Pena Nehri kenarındadır. Kuzey Makedonya’nın kuzeybatısında, Polog Bölgesi sınırları içinde yer alır. Başkent Üsküp ve Manastır'dan sonra ülkenin üçüncü büyük şehridir. Belediye yüzölçümü 1.080 kilometrekare olup denizden yüksekliği (rakım) 468 metredir. Kalkandelen, yarı karasal bir iklime sahiptir. Bu iklim yapısında yaz ayları nispeten nemli ve sıcak; kış ayları soğuk ve kar yağışlıdır. İlkbahar ve sonbahar sık sık yağışlar görülür. Şehirde Osmanlı dönemine ait önemli eserler ve yapıtlar vardır.

‘TAŞKENT KONYA’

Meram’ın kendisine kardeş şehir ilan ettiği yerlerden biriside Taşkent ilçesidir. Taşkent Konya’nın en önemli ilçelerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Meram ile Taşkent, 2013 yılında kardeş olmuşlardır. Taşkent heybetli bir kayalığın Taşkent ilçesi Konya il merkezinin 133 kilometre güneyinde bulunmaktadır. Rakımı 1620 metredir. Coğrafi bölge olarak Akdeniz Bölgesinde yer alan ilçenin, Akdeniz'e kuş uçuşu uzaklığı yaklaşık 100 kilometredir. İlçe Akdeniz Bölgesi'nde yer almasına rağmen, Orta Torosların yüksek rakımlı bir bölgesinde bulunmasından dolayı hem Akdeniz hem de Karasal iklimin özelliklerini gösterir. Taşkent gezilecek yerlerden bazıları, Sultan suyu, Çetmi Şelalesi, gibi yerlerdir. Meram Taşkent ile 2013 yılında kardeş olmuşlardır.

‘BAĞCILAR/İSTANBUL’

Karşılıklı olarak belediyeler arası tecrübe paylaşımını sürdüren Meram Belediyesi, İstanbul’un en önemli ilçelerinden biri olan Bağcılar ile, 2013 yılında imzalanan protokol çerçevesinde kardeş şehir olmuştur. Bağcılar özellikle Osmanlı dönemindeki eserleriyle dikkat çekmektedir. Bağcılar'ın 143 yıl önceki fotoğraflarına ulaşılmıştır. Genç Osman’ın 402 yıl önce bugün Bağcılar'ın merkezinin bulunduğu bölgeye cami yaptırıldığı bilinmektedir. Halihazırda Bağcılar'ın merkezine sınırda bulunan Güngören ilçe sınırında kalmış yine Genç Osman'ın yaptırmış olduğu 400 yıllık bir cami bulunmaktadır. Cami İstanbul ilinin sur dışında kalan tek padişah camisi olma özelliğini taşımaktadır

‘BAĞCILAR’DA OSMANLI İZLERİ’

İlçede tahrip olsa da bilinen tarihi eserler mevcuttur. Bağcılar ilçesinin askeri alanında bulunan su kemerleri zamanında İstanbul şehrinin su ihtiyacını karşılamakla görevliydi. Bağcılar'da İstanbul'a gelen tüccarların İstanbul'a giriş izni aldığı kaşıkçı hanının da varlığı bilinmektedir. Bağcılar ilçesinde varlığını sürdüren en eski tarihi yapılardan biriside Mahmutbey Mahallesinde bulunan tarihi çeşmelerdir. Bu çeşmeler zamanında Osmanlı padişahları tarafından İstanbul'un çeşitli yerlerine yaptırılmıştır.

SAMET AKTAŞ 

Editör: TE Bilişim