Efeler diyarı Aydın iklimi, iş sahaları ve sahil beldelerinin cazibesiyle Konya’dan önemli oranda göç almış. 30 binin üzerinde Konyalı’nın yaşadığı Aydın’da 1993 yılında kurulan ve yeni nesillerde Konyalılık ruhunu yaşatmayı temel gaye olarak belirleyen Aydın Konyalılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Musa Arslan ile faaliyetlerini konuştuk.

Aydın Konyalılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği hangi tarihte kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz 1993 yılında Musa Yıldırım (vefat etti), Musa Arslan, Ali Doğan, Mahmut Sır (vefat etti), İdris Tutumlu, Haydar Dipi (vefat etti), Mehmet Önder Özatay ve Muammer Duransoy adlı hemşehrilerimiz tarafından kuruldu. İlk Yönetim kurulu üyelerimiz de onlardır. Vefat edenleri saygıyla anıyoruz.

Derneğinizin kuruluş amacı, faaliyet alanları nelerdir?

Bizler gurbet hayatını seçmiş insanlarız. Derneğimiz de yaşadığımız şehirde hemşehrilik bilincinin yaşatılması, sılamızın unutulmaması, yeni neslin birbiri ile tanışıp hemşehrilik bağlarının kurulması, ihtiyaç halinde yardımlaşma ve dayanışmayı temin etmek ve bunların yanı sıra Aydınlı yerel halkla tanışma ve kaynaşmayı sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Geleneksel hale getirdiğiniz organizasyonlarınız var mı, varsa bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Yılın belli zamanlarında Aydın’daki hemşehrilerimizle istişare toplantıları yaparız. Uygun zamanlarda yine hemşehrilerimizin katılımına yönelik piknikler tertip ederiz. Dayanışma amaçlı Konya geceleri düzenleriz. Halk sanatçılarımızın katıldığı konserler organize ederiz. Mümkün olduğunca her yılın Aralık ayında Mevlânâ Gecesi tertip ederek gurbetteki hemşehrilerimize sema lezzetini yaşatırız. Ramazan aylarında iftar yemekleri tertip ederiz. İhtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ailelere gıda, giyim vb. yardımlarda bulunuruz.

Derneğin mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

Başkanlık görevini bendeniz Musa Arslan ifa ediyorum. Yönetim Kurulumuzda Durmuş Alıcı Başkan yardımcısı, Sebahaddin Ak Muhasip üye, Kazım Emre Genel Sekreter, Adnan Meme Veznedar, Abdullah Sarı ve Mehmet Değirmenci Üye üye olarak görev yapıyor. Osman Bilir, Süleyman Sarıca ve Mesut Kıyak ise Denetim kurulu üyemizdir.

Şehrinizde ne kadar hemşehrimiz var ve ilgileri ne düzeyde?

Hem işçi memleketi hem tatil beldesi olarak Aydın Konya’dan önemli oranda göç almış bir ilimizdir. Aydın merkez dâhil tüm ilçelerinde yaklaşık 25 bin ile 35 bin civarında hemşehrimiz vardır. Faaliyetlerimize de herkes imkân buldukça katılıyor.

Tanıtım amaçlı yayınlar yapıyor musunuz?

Kitap, dergi gibi herhangi bir matbu yayınımız yok. Duyuru, tanıtım ve iletişim amacıyla dijital mecralardan istifade ediyoruz.

Konya ile münasebetleriniz ne seviyede?

Konya Büyükşehir Belediyesi ile iletişim halindeyiz. Gurbetteki Konyalı dernekleriyle kurdukları münasebetten dolayı da teşekkür ediyoruz.

Ayrıca İzmir Konyalılar Vakfı ve Konyalı Dernekler Fedarasyonu ile ilişki halindeyiz.

Şehrin siyasetinde ve iş çevrelerinde Konyalıların etkinliği ne düzeyde?

Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde Konyalı hemşehrilerimizin siyasal etkinliğini biliyor ve takdir ediyoruz. Ancak Aydın’daki Konyalılar siyasi çevrelerden uzak duruyor. Bu konuda fazlaca etkinliğimiz yok. İş hayatında da çok öne çıkmadan herkes kendi meşguliyetiyle hayatını idame ettiriyor.

YARIN: BURSA KONYA EREĞLİ SOSYAL YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim