2018 yılından bu yana Selçuklu Müftülüğüne bağlı olarak hizmet veren Alemdar Sultan Hacı Hasan Efendi Kur'an Kursu, Şefikcan Caddesi üzerinde Alemdar Sultan Camii alt bölümünde hizmet veriyor. Alemdar Sultan Hacı Hasan Efendi Kur'an Kursu ağırlıklı olarak hafızlığa hazırlık eğitimi veriyor. Alemdar Sultan Hacı Hasan Efendi Kur'an Kursu Yöneticisi Mustafa Çetinkaya kursları hakkında bilgi verdi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Merhaba ben Mustafa Çetinkaya.1983 Konya doğumluyum. İlköğrenimimi Konya' da tamamladım.  Havzan Nuraniye Kur'an Kursunda hafızlığımı ikmal ettim. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdim. 2007 yılında Diyanet İşleri Başkanlığının bünyesinde Müezzin Kayyım olarak, ilk görevime başladım. 2013'e kadar Türkiye'nin muhtelif yerlerinde bu görevimi devam ettirdim. 2013'ten sonra ise Kur'an Kursu Öğreticisi olarak görev yapıyorum. 2019’ da Alemdar Sultan Hacı Hasan Efendi Kur'an Kursu'na naklimi isteyerek 3 yıldan beri burada hizmet ediyorum. Kursumuzdaki yöneticilik görevine ise yeni başladım.

Kursunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Selçuklu Müftülüğümüze bağlı Alemdar Sultan Hacı Hasan Efendi Kur'an Kursu Gündüzlü Kur'an kursu olarak 2018 yılından itibaren hizmet vermektedir. Kursumuz Şeker Mahallesi Şefikcan Caddesi üzerinde Alemdar Sultan Camii alt bölümünde hizmet vermektedir. 6 adet sınıfımız mevcuttur. Sınıflarımız 15 ile 20 öğrenci kapasitelidir. Kursumuza Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 5-6 farklı okuldan ilköğretim 3.ve 4. sınıfa giden öğrenciler okul derslerinden sonra servislerle gelmekte olup öğrencilere hafızlığa hazırlık eğitimi verilmektedir. Öğrencilerimiz öğlen yemeklerini kursumuzda yedikten sonra namazlarımızı Cami cemaatimizle birlikte kılarız sonrasında derslerimize başlarız. En büyük avantajımız cami merkezli kurs olmamızdır. Kursumuzdan camiye kolay bir şekilde geçiş olduğu için öğrencilerimiz öğrenmiş oldukları Kur'an- ı Kerim'leri camide cemaatimizin karşısında okuyarak hem özgüvenli öğrenci olarak yetişmiş olmakta hem de ezberleri daha kalıcı hale gelmektedir.

Kursunuzda kaç öğrenci şu ana kadar eğitim aldı? Devam eden öğrenci sayınız nedir?

Kursumuzda 400 öğrenci şu ana kadar eğitim almıştır. Devam eden öğrenci sayımız ise 80 adettir.

Bünyenizde hafızlık eğitimi alan öğrencilere eğitimleri ne şekilde sunuyorsunuz?

Esasen kursumuz Hafızlığa hazırlık eğitimi vermektedir. Bununla birlikte kursumuzda görev yapan İbrahim Güngör hocam hafızlık yapmaya elverişli olan öğrencilerden 3. ve 4. sınıfa giden öğrencilere hafızlık eğitimi vermektedir. 6 öğrencimiz hafızlığını tamamlamış olup 4 tanesi belgelerini almışlardır. Öncelikle Hafızlığa başlayacak öğrencimize, Kur'an-ı Kerim'i sahih bir şekilde okuyacak Talim ve Tashih-i Huruf eğitimi verilir. Öğrenci Kur'an-ı Kerim'i seri bir şekilde okuyacak duruma geldiğinde 30. cüz ezberletilir. Öğrencinin ezberleme kabiliyetine göre hafızlığa başlatılır.  Öğrencilerimiz okulla birlikte hafızlık eğitimi aldıkları için ezberleme usulü olarak; klasik usul ile yapılan 1. cüzden başlayıp 30. cüze kadar her cüzün 20. sayfası ezberletilir bir diğer usul olarak ise son 15 cüz ezberletilip sağlamlaştırıldıktan sonra ilk 15 cüz ezberletilerek hafızlık tamamlattırılır. Hafızlığını bitiren öğrencilerimiz hafızlıklarını daha uzun süre muhafaza etmeleri için Ramazan-ı Şerif'te mukabeleyi ezber olarak okurlar.

Kursunuzda eğitim alan öğrencilerinize yönelik gerçekleştirdiğiniz sosyal ve kültürel faaliyetler nelerdir?

Sosyal faaliyet olarak öğrencilerimize ve öğrenci velilerimize Ebü'l Hafız ve Ümmü'l Hafız seminerleri kapsamında haftanın Çarşamba ve Cuma günleri hafızlık öncesi, süreci ve sonrası hakkında eğitim verilmektedir. Çocuklarımızı motive etmek ve başarılarını artırmak için haftalık ve aylık ödüller öğrencilerimize takdim edilmektedir. Kursumuzun bahçesinde çocuklarımıza zaman zaman çay ve kahve ikramı yapılarak öğrencilerimizle sohbet ediyoruz. Haftanın 2 günü öğrencilerimizin sevdikleri yemekleri sipariş edip teşvik mahiyetinde ikramlar yapılmaktadır. Öğrencilerimize tarih bilincini aşılamak için “Bir destandır Çanakkale Tiyatrosu”na birlikte katıldık. Öğrencilerimiz ve Velileri ile Sultan Selim Camii ve Selçuklu Müftülüğümüzün yanındaki Ebubekir Camii'nde sabah namazı buluşmaları gerçekleştirdik.“18 Mart Şehitleri Anma Günü” sebebiyle aziz şehitlerimizin ruhlarına hediye etmek için öğrencilerimizle hatim okuyup duasını yaptık. Öğrencilerimiz arasında Temel Dini Bilgiler konusunda yarışma yapıp başarılı olan öğrencilerimizi ödüllendirdik. Ayrıca öğrencilerimizin moral ve motivasyonunu artırmak için çeşitli piknikler düzenlemekteyiz.

Kursunuzun başarıları hakkında bilgi verir misiniz?

 Şunu ifade etmeliyiz ki en büyük başarımız; Kursumuza gelen 3. ve 4. sınıf öğrencilerimiz emsal arkadaşlarına nispeten, dinimizin temel ilkelerini ve Kur'an-ı Kerim'i sahih bir okumayı öğrenip asgari olarak Duha suresinden aşağısını ezberleyip, hem okullarındaki eğitimlerini hem de kursumuzdaki eğitimlerini tamamlamaktadırlar.

Hafızlığın önemi hakkında neler söylersiniz?

Kur'an-ı Kerim Allâh’u Teâla Hazretlerinin sözüdür. Sözlerin en güzeli ve en doğrusudur. İçerisindeki mesajlar kıyamete kadar insanların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde Rabbimiz tarafından Cebrâil Aleyhisselam vasıtasıyla Hz. Muhammed Sallallâhu Aleyhi ve Sellem'e gönderilmiş bir kitaptır. Bir insan ve peygamber olarak Kur'an-ı Kerim'in ilk Hafızı Peygamberimizdir. Bu kutsal miras günümüze kadar hafızlar yoluyla ulaşmıştır. Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip içerisindeki hakikatleri öğrendikten sonra Allâh’u Teala'nın seçkin kulları arasına dahil olmak, Peygamberimizin hafızlarla alakalı müjdesine nail olmak, hafızlığı ve hafızlık yapmayı teşvik eden önemli esaslardır. Kıraat Âlimi merhum İmam-ı Cezerî Hazretleri hafızlığın önemini 'Tayyibetün Neşr' isimli eserinde bizlere şöyle aktarıyor. "İnsan Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip içerisindeki hakikatleri tam öğrendikten sonra Allah katında şerefli bir mevkiye sahip oldu. Çünkü hafızı Kur'an olanlar ümmetin en şereflileri ve kendilerine ihsan olunan kimselerdir. Hafızlar insanların içerisinde Allâh’u Teala'nın dostudur. Rabbimiz onlarla iftihar eder. Kur'an-ı Kerim'de Allâh’u Teala'nın “Seçtiğimiz kullarımıza Kur'an-ı Kerim'i verdik” ifadesi de şeref olarak yeter. Hamil'i Kur'an olanlara içerisinde ebedi kalacakları Cennet nimetleri ve şeref tâcı verilecektir. Dünyada Kur'an-ı Kerim'i doğru okuduğun gibi oku ve cennet derecelerine yüksel hitabına mazhar olacak. Sebebi Hayat olan anne babasına cennet elbiseleri giydirilecek. “Hafızlık hem dünyada hem de ahirette faydası çok olan bir nimettir. Ahiretteki faydalarını öğrendik peki dünyadaki faydası ne; Kur'an-ı Kerim ibadet dili olduğu için her bir harfine sevap alıyoruz. Manasını düşündüğümüzde dini hayatımız canlanıyor. Karşılaştığımız sorunlara daha hızlı çözüm üretiyoruz. Rabbimizin emir ve yasaklarını ezber olarak aklımızda tutabiliyoruz. Bu ve benzeri faydalarını düşündüğümüzde Hafızlığın ne kadar kıymetli bir hazine olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz.

YARIN: SÜREYYA YILDIZ KIZ KUR'AN KURSU

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim