Yurt içinde ve yurt dışında kardeşlik bağlarını güçlendirmek adına kardeş şehirler ile tecrübe paylaşımı yapmaya devam eden Meram Belediyesi Bosna Hersek’ten Hadzici, Irak Türkmen Cephesi’nden Telafer, Azerbeycan’dan Şeki, Filistin’den Gazze, Amerika’dan Carson, Tunus’tan Manouba, Çin’den Yuexsin, Moritanya’dan Akjoujt, İstanbul’dan Bağcılar, Makedonya’dan Tedova, Bitlis’ten Mutki ve Konya’dan Beyşehir, Akören, Bozkır, Hadim gibi yerlerle kardeş şehir olmuştu. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş kardeşliğe vurgu yaparak, gelişen ve değişen dünyada şehirlerin önemine dikkat çekti.

Şehirler arası kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Günümüzün sürekli değişen ve gelişen dünyasında, şehirlerin önemi de gittikçe artmaktadır. Yönetimde ağırlığın merkezden yerel yönetimlere doğru kayması hem demokrasinin tabana yayılmasını hem de yerel yönetimlerin güçlenmesini sağlamaktadır. Böylece yerel yönetimlerin etkinliği artmakta ve etkinlik alanının uluslararası boyutlara da ulaştığı görülmektedir. Kentler arasında uluslararası iş birliğinin en önemli amacı, yerel yönetimleri geliştirmek, yerel demokrasiyi güçlendirmek, halkın yönetime katılım hakkını savunmak, yerel yönetimler aracılığıyla toplumlar arasında barış ve kardeşliği geliştirmek, çevre kaynaklarının daha iyi kullanılması için yerel düzeyde iş birliği yapmak, yerel yönetimler arasında bilgi ve deneyim paylaşımını sağlamak şeklinde ifade edilebilir” dedi.

‘TELAFER IRAK’

Irak’ta bulunan Telafer ile Meram Belediyesi 2012 yılında kardeşlik protokolü imzaladı. 10 yıldır Telafer ile ikili ilişkileri geliştirmek adına karşılıklı çalışan belediyeler, iş birliği noktasında çalışmalarını sürdürüyor. Irak'ta Ninova iline bağlı ilçe. Musul'un 60 km kadar batısında yer alır, 220.000 civarındaki nüfusun %75'i Sünni ve %25'i ise Şii Irak Türkmenleridir. Bölgeye yerleşim, Osmanlı zamanında kurulan ve bugün hâlâ kalıntıları bulunan ileri karakol ile başlamıştır.

ŞEKİ AZERBAYCAN

Meram Belediyesi’nin kardeş şehir ilan ettiği yerlerden birisi de kardeş ülke Azerbaycan’ın Şeki kenti geliyor. 2012 yılında imzalanan protokol kapsamında Meram ve Şeki kardeş şehirler olarak karşılıklı iş birliğini sürdürüyor. Şeki Azerbaycan'ın kuzeyinde, başkent Bakü’nün 370 km kuzeybatısında Büyük Kafkas Sıradağları eteğinde yer alıyor Şeki Rayonu’nun merkezi olan kent olarak biliniyor. Şeki 1968 yılına kadar Nuxa adlandırılmıştır. Azerbaycan’ın en eski şehirlerinden ve önemli turistik bölgelerinden birisidir. Binlerce turist bu bölgeyi ziyaret etmektedir. 

‘GAZZE FİLİSTİN’

2012 yılında Filistin’in en önemli kentlerinden biri Gazze ile kardeş şehir olan Meram Belediyesi o tarihten beri ikili ilişkileri sürdürmeye devam ediyor. İsrail ablukası altında olan ve insan haklarının hiçe sayıldığı bir bölge olan Gazze’de insani yardım noktasında en çok Türkiye sahip çıkıyor. Uluslararası kamuoyunda Gazze ve Filistin’in haklarını savunan Türkiye, tüm dünyaya adeta demokrasi dersi veriyor.  Gazze, Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri olarak biliniyor. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu yaklaşık 650 bin seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.  Gazze'deki insan yerleşim tarihi bu şehri dünyadaki en eski şehirlerden biri yapacak şekilde 5 bin yıla ulaştığını ifade ediliyor.

‘ABD CARSON’

Yurt dışında kardeş şehir protokollerine devam eden Meram Belediyesi dünyanın öbür ucunda yer alan ABD’nin Carcon şehri ile 2012 yılında kardeş şehir olmuştu. Carson Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles ilçesinde bulunan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 91.174 olduğu bilinmektedir. O tarihten beri kardeş şehir ilişkileri devam etmektedir.

‘MANUBA TUNUS’

Meram’ın kardeş şehir ilan ettiği yerlerden bir tanesi de Kuzey Afrika’da yer alan Tunus’un Manuba şehri olarak dikkat çekiyor.  Manuba Meram’ın 2012 yılından beri kardeş şehir ilan ettiği yerlerden birisi. O tarihten beri belediyecilik anlamında karşılıklı fikir birliğini yürütülmeye devam ediyor.  Manuba,Tunus'un kuzeybatısında bulunuyor. Manuba şehri üniversitesi ile tanınmıştır. Şehir yüksek eğitim seviyesi, çeşitli imkânlara sahip olması ve güvenli olması sebebiyle aile hayatı için tercih edilen bir yerdir.

HADZİCİ BOSNA HERSEK

Meram Belediyesi’nin kardeş şehir ilan ettiği yerlerden birisi Bosna Hersek’in Hadzici kasabası olarak biliniyor. Meram Belediyesi 2006 yılında imzalanan protokol çerçevesinde Hadzici ile kardeşlik bağlarını güçlendirmek adına çalışmaları karşılıklı olarak yürütüyor. Hadzici Bosna-Hersek Federasyonu’na bağlı Saraybosna Kantonu’nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, başkent Saraybosna'nın güneybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 273,3 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarıyla 24.979 olduğu ifade edilmektedir.

Editör: TE Bilişim