Beylerin şehri Beyşehir başta İzmir ve İstanbul olmak üzere pek çok büyük şehre göç vermiş, zaman içerisinde buralarda önemli misyon üstlenmişlerdir. Başkent Ankara’da faaliyet gösteren ve kısa adı BEYDER olan Konya ili Beyşehir Derebucak ve Hüyük Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Başkanı Ahmet Taş ile dernek çalışmaları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Derneğiniz ne zaman ve kimler tarafından kuruldu?

Derneğimiz, 18.02.2005 tarihinde Özber Duvarcı, Fahrettin Yokuş, Osman Aktar, İsmet Ölmez ve Şeref Avcı tarafından Ankara’da kurulmuştur.

Kuruluş amacınız ve faaliyet alanlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Derneğimizin öncelikli kuruluş amacı; Ankara’da yaşayan aynı kültürü, örf ve adetleri paylaştığımız yöremiz insanlarını bir araya getirerek Ankara’daki hemşerilerimiz arasında birlik ve beraberliğin artmasını sağlamak ve kültürel değerlerimizi yaşatmaktır.

Faaliyet alanınıza dair bilgiler verir misiniz?

- Beyşehir, Derebucak ve Hüyük yöresinden hemşerilerimizin tanışıp kaynaşacağı toplantılar, çaylar, geziler, müsamereler ve konferanslar tertip etmek,

- Gençlerin yetişmesi, yükselmesi, eğitim ve öğrenimlerini yapmaları, ruhen ve bedenen gelişmelerinin sağlanması için maddi ve manevi destekte bulunmak, kültürel ve sosyal etkinlikler yapmak,

- Beyşehir, Derebucak ve Hüyük yöresindeki yer altı ve yerüstü zenginlikleri ile tarım, hayvancılık ve turizm gibi konularda ekonomik gelişmenin sağlanması bölgenin kendine has kültürel yaşamının unutulmaması ve ekonomiye kazandırılması yolunda faaliyetlerde bulunmak,

- Dernek amacına uygun olarak dergi, broşür, gibi çeşitli basım, yayın ve dağıtım işlerini yapmak, sosyal etkinliklerde bölgeyi temsil etmek,

- Dernek amacının gerektirdiği diğer sosyal ve ekonomik faaliyetleri yapmak, derneğimizin başlıca görevleri arasındadır.

Günümüz itibariyle derneğinizin mevcut yönetim kuruluna dair bilgi verir misiniz?

Derneğimizin Genel Kurulu tarafından 2021-2023 yılları için belirlenen Yönetim Kurulu üyelerinin şu isimlerden oluşmaktadır:

Başkan: Ahmet TAŞ, Başkan Yardımcısı: İsmail Korkmaz, Başkan Yardımcısı: Hüseyin Şimşek, Başkan Yardımcısı: Ahmet Bedel, Başkan Yardımcısı: Ahmet Külahçı, Genel Sekreter: Gürsel Gökkkaya, Sayman: Yüksel Yörür, Yönetim Kurulu Üyesi: Süleyman Ağmaz, Yönetim Kurulu Üyesi: Mehmet Koçak.

Yönetim Kurulu üyelerimiz, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında üst düzey görev yapan, belirli yetkinliğe sahip yöremiz insanlarından oluşmaktadır. Üyelerimiz gönüllülük esasıyla, özverili bir şekilde çalışmaktadır.

Derneğinizin kurumsal yapısı ne seviyededir?

Derneğimiz kurulduğu günden bu yana her alanda önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Her yeni dönemde; Derneğimizin kurumsal yapısı daha da güçlendirilmiş, Ankara’da daha çok hemşerimize ulaşılmış, düzenlediğimiz etkinlik sayı ve çeşitliliği artmış ve memleketimizde de Derneğimiz önemli bir bilinirlik düzeyi ve saygınlığa ulaşmıştır.

Bir dernek klasiği haline gelen, geleneksel hüviyet kazanan faaliyetiniz var mı?

Derneğimizin başta yöremiz ve ilimizin olmak üzere ülkemizin birlik, beraberlik ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması için gayret sarf ediyoruz.

Derneğimiz tarafından; her yıl ramazan ayında iftar yemeği ve kış aylarında ise geleneksel hale getirdiğimiz arabaşı çorbası etkinliği düzenlenmektedir. Etkinliklere hemşerilerimiz tarafından büyük bir katılım olmaktadır. Ayrıca yöremizden Ankara da okuyan yükseköğretim öğrencilerine imkânlar elverdiğince burs verilmektedir. Kahvaltı programları, yöresel ürünlerimiz olan tarhana ve termiye günleri ile yöremizden duayen isimlerle istişare toplantıları sıkça yaptığımız diğer etkinliklerdir.

Düzenlediğimiz etkinliklerle öncelikle; Derneğimizin hemşerilerimiz arasındaki birlik ve beraberliği arttırmayı, çevredeki yöresel farkındalığı ve bilinilirliğini artırarak bölgenin sesi olmak amaçlamaktayız.

Etkinliklerimizin pek çoğunu dernek merkezimizde Yönetim Kurulu üyelerinin imkânlarıyla ve yardımsever hemşehrilerimiz tarafından yapılmaktadır. Dernek merkezimiz; Güçlükaya mahallesi, Fatih caddesi No:110 Tepebaşı Keçiören /ANKARA adresinde bulunmaktadır. Dernek merkezimiz, üyelerimize sosyal medyadaki gruplarımızdan gerekli duyurular yapılmakta, genellikle her cumartesi ve pazar günleri dernek merkezimiz açılmaktadır.

Geniş katılımlı etkinliklerimizi ise değerli hemşerilerimizin ev sahipliğinde yapmaktayız. Covid 19 pandemi koşulları, maalesef bazı geniş katılımlı etkinliklerimizin geçici olarak ertelenmesine sebep olmuştur. Bu dönemde etkinlik düzenlenmesi zor da olsa üyelerimiz arasında iletişimin sürmesi adına daha küçük katılımlı ve pandemi koşullarına azami dikkat edilerek bazı etkinlikler düzenlenmeye çalışılmaktayız. Yine bu dönemde ihtiyaç sahibi hemşerilerimize yardımcı olunmaya çalışılmaktadır.

Ankara’da ne kadar hemşehriniz var ve derneğe ilgileri ne düzeyde?

Yaptığımız araştırmalar sonucunda; Ankara’da ulaştığımız veya ulaşamadığımız tahminen 75 bin civarında hemşerimizin bulunduğunu, bunların büyük bölümünün ise Altındağ bölgesinde yaşadığını tespit etmiş durumdayız. Derneğimizle iletişim kuran ve etkinliklerimize katılan hemşeri sayımız ise yaklaşık bin kişi civarındadır.

Ankara siyaset çevreleri ile münasebetleriniz ne seviyededir?

Dernek yönetimi olarak siyaset üstü bir politika izlemekteyiz. Her türlü siyasi görüşe sahip üyelerimizin ve hemşehrilerimizin bulunduğu bilinciyle hareket edilmekte olup öncelikle hemşehri olma ve hemşerilerimiz arasında birlik ve beraberliği artırmayı amaçlayan bir yaklaşım benimsenmektedir. Ayrıştırıcı değil birleştirici olma bilinciyle hareket etmekteyiz. Etkinliklerimize her türlü siyasi görüşten bölgemiz insanının katılımın çok yoğun olması ve üyelerimiz arasındaki samimiyet de bu yaklaşımın bir ürünüdür.

Konya ile münasebetiniz ne seviyede?

Farklı siyasi partilerde bulunan milletvekillerimizle, Konya Büyükşehir Belediyesi ve bölgemizdeki ilçe belediyeleriyle bölgemizin sorunlarının çözümüne katkı sağlamak adına zaman zaman yararlı görüşmeler yapılmakta ve katkı sağlanmaktadır. Bölgemizi temsil eden siyasiler ve Ankara’daki yerel yöneticiler tarafından Derneğimizin önemi, birleştiriciliği ve hemşerilerimizin potansiyeli bilinmekte ve zaman zaman da dile getirilmektedir.

Dernek olarak İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere yöremizi temsil eden kardeş dernek ve sivil toplum örgütleriyle iletişimimizi ve bazı işbirliklerimiz sürdürülebilir bir şekilde devam etmektedir. Ankara’da faaliyet gösteren Konya ili ve ilçeleri dernek ve sivil toplum örgütleri ile de zaman zaman yöremiz ve ülkemiz için ortak faaliyetlerde bulunmaya çalışmaktayız.

Derneğinizin mülkü var mı?

Dernek olarak öncelikle daha çok hemşerimize ulaşmayı ve hemşehrilerimiz arasındaki iletişimi arttırmayı bölge kültürünün yaşatılmasını hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşmamızda Derneğimize ait Ankara’da merkezi, kullanışlı sabit bir dernek merkezimizin olmasının önemli olduğunu düşünmekteyiz. Hemşerilerimizin ve yöremizden siyasetçi ve iş adamlarımızın katkılarıyla bu hedefe kısa sürede ulaşacağımızı umuyoruz. Böylece Derneğimizin kurumsallaşması noktasında çok önemli bir adım atılacak ve Derneğimizin sürekliliği sağlanarak hemşerilerimize, yöremize ve ülkemize daha iyi hizmet edebilecektir.

YARIN: BURSA/KONYA TÜFEKÇİPINAR KÖYÜ YARDIMLAŞMA DAYANIŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN

Editör: TE Bilişim