Yerel yönetimler yasasındaki yeniliğe kadar Alibeyhüyüğü Çumra’nın önemli kasabalarından biriyken Büyükşehir statüsündeki değişiklikle büyük mahallelerinden bir haline gelmişti. Kendine özgü küçük sanayi sitesinden un fabrikasına kadar önemli tesisleri de olan Alibeyhüğünü’nü, Alibeyhüyüğü Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışa Derneği Başkanı Hüseyin Okka ile konuşurken, benimle aynı soyadı taşıyan Nuh Güden’in derneğin kurucusu olduğunu öğrenmek sürpriz oldu.

Derneğiniz hangi tarihte ve kimler tarafından kuruldu?

Alibeyhüyüğü Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışa Derneği 1999 tarihinde emekli imam Hikmet Ürgüplü ve Alibeyhüyüğü mahallesi sakinlerinden Nuh Güden öncülüğünde kurulmuştur. Siz Derbentlisi’niz ama bizim burada da Güden’ler var.

Derneğinizin kuruluş amacı ve faaliyet alanları nelerdir?

Tahsil seviyesi yüksek, vatana ve millete faydalı nesiller yetiştirebilmek için, o dönem kasaba olan Alibeyhüyüğü’nde ikamet eden üniversite öğrencilerine burs imkânı sağlamak ve maddi imkânlar ölçüsünde ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunmak derneğimizin başlıca faaliyet konusudur.

Derneğimiz, yurtiçi ve yurtdışında bulunan hemşehrilerimizi ortak bir amaçta buluşturma amacı da taşıyan bir yardım derneğidir. Mahallemizde bulunan yardıma muhtaç ailelere maddi destek sağlamak, üniversitelerin 4 yıllık fakülte ve yüksekokullarında eğitim gören öğrencilerimize burs temin etmek ve tüm hemşehrilerimizin birlik, beraberlik ve birbirleriyle kaynaştırılması için çeşitli etkinlikler düzenlemek amacıyla kurulmuştur. Derneğimizin fakir, kimsesiz ailelere ayni, nakdi yardımda bulunmak, dernek kanalıyla zekât, öşür, fitre ve sadaka gibi yardımların toplanarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlamak, yurtiçi ve yurtdışındaki hemşerilerimizi derneğimizin faaliyetlerinden haberdar etmek, Alibeyhüyüğü adına yapılacak etkinliklerin koordinasyonunu sağlamak, Üniversitede eğitim gören öğrencilerimize burs temin etmek gibi geniş amaçları da var. Ancak imkanlar nedeniyle bizim fakir fukara yardımı ile öğrenci burslarından başka faaliyetimiz yoktur.

Derneğin mevcut yönetim kuruluna dair bilgiler verir misiniz?

Yönetim Kurulu Başkanlığını bendeniz Hüseyin Okka sürdürüyorum. Ahmet Küçükinceli başkan yardımcımız, Hikmet Ürgüplü, Nuh Güden ve İbrahim Güney de yönetim kurulu üyelerimiz olarak derneğimize hizmet ediyor.

İlçe, kasaba derneklerinden bazıları yardım faaliyetlerinden başka şenlik, festival, piknik gibi etkinlikler de düzenliyor.  Sizin de bu yöne organizasyonlarınız var mı?

Biz tamamen eğitime odaklandık. Bize bağışta bulunanlar bizim öğrencilere burs verdiğimizi, ihtiyaç sahiplerine yardım ettiğimizi bilerek yapıyor. Bizimde o parayı amacına uygun olarak değerlendirmemiz icap eder. Dernek olarak bu iki yardım faaliyetinden başka bir organizasyonumuz olmadı.

Yardım potansiyeliniz ne seviyede?

Alibeyhüyüğü’nde yüksek tahsil seviyesi giderek yükseliyor. Bundan da mutluluk duyuyoruz. Mahallemizde ikamet eden yaklaşık 76 adet üniversite öğrencisine derneğimiz aracılığı ile burs imkânı sağlanmaktadır. Yine aynı şekilde her sene Ramazan ayında ve yıl içerisinde yaklaşık 40 aileye gıda yardımı ve nakdi yardım yapılmaktadır. Tabi bu hizmeti hayırseverlerin derneğimize yapmış oldu bağışlarla yapıyoruz.

Derneğin tanıtımı için yayın çıkarıyor musunuz?

Biz son derece mütevazı bir derneğiz. Standartlarımız belli, bunun üzerine çıkacak değiliz. Tanıtım amaçlı yayınlar yapmıyoruz. Sosyal medya gelişip yaygınlaştığı bu mecrada derneğimiz adına açtığımız hesaptan gerekli bilgilendirme ve duyuruları yapıyoruz.

Hemşehrilerinizin derneğe ilgileri ne düzeyde?

Derneğe kayıtlı yaklaşık üyemiz 80 var. Fakat bu bir ilgisizlik göstergesi değildir. Hayır hasenat taleplerimize olan duyarlılıklarını baz aldığımızda ilgi seviyesinin memnun edici olduğunu söyleyebilirim.

Sivil toplum faaliyetlerinde yaşanan sıkıntılar var mı?

Kongreleri zamanında yaptıkça, kayıtları düzenli tuttukça, amaç dışı faaliyette bulunmadıkça sivil toplum faaliyetlerimizde herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Biz de böyle yapıyoruz ve bir sıkıntı ile karşılaşmıyoruz.

İlçenizi ve Konya’yı yöneten idarecilerden beklentileriniz var mı?

Biz Valimizden, Kaymakamımızdan, Konya Belediye Başkanlarımızdan Çumra Belediye Başkanımızdan memnunuz ve derneğimiz adına teşekkür ederiz.

YARIN: KOZANLILAR DERNEĞİ

MUSTAFA GÜDEN 

Editör: TE Bilişim