Probiyotikler, konakçısının sağlığına faydalı mikroorganizmalardır. İnsan gastrointestinal sisteminde şuan bilinen 500’den fazla tanımlı bakteri bulunmaktadır. Etkileri ve çeşitlilikleri hala araştırılmakta ve günden güne yeni bilgiler ortaya çıkartılmaktadır. Bu geniş popülasyonda probiyotik türleri farklı suş kodlarına sahiptir. Her türün ulusal bir suş kodu bulunur ve bu kod ile adlandırılır. Günümüz teknolojisiyle probiyotikler besin destekleri ve fonksiyonel gıdalar ile hayatımıza girdi. Oldukça geniş bir evrene sahip olan probiyotikler söz konusu olduğunda tercihler de çoğalıyor.

Peki probiyotik besin takviyesi tercih ederken kritik noktalar nelerdir?

Ürün klinik çalışmaları yapılmış suşları içermelidir. Kutu ve etiket kontrolü sağlanmalı, ürün içeriğinde bulunan mikroorganizmaların ulusal kodları belirtilmiş olmalıdır. Probiyotikler bakteri veya maya kökenli olabilir. Bakteri kökenli probiyotiklerin sindirim sisteminden etkilenmeden sağlıklı bir şekilde bağırsağa ulaşmasını sağlamak gerekir. Teknolojik donanımlar sayesinde özel kapsülleme ile bu korumayı sağlamak mümkündür.

Aside dirençli kapsülleme teknolojisi probiyotik takviyelerinde kullanılmaktadır. Probiyotikler canlı mikroorganizmalar oldukları için çevresel birçok etmenden etkilenirler. Bu nedenle GMP (Good Manufacturing Practices - İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında üretilmiş ürünlerin tercih edilmesi önerilir. GMP normlarında üretim; çevresel koşulların standartlara uygun olduğunu garanti eder. Probioyotikler kadar önemli olan prebiyotikler ile kombine halde bulunması da etkinlik için önemlidir. Prebiyotikler; probiyotik mikroorganizmaların parçalayarak besin elde ettikleri lif kaynaklarıdır. Canlı olan probiyotiklerin ortamda varlığını sürdürmesi ve çoğalabilmesi için prebiyotiklerin de o ortamda bulunması önemlidir. Probiyotik Takviyelerde Teknik Uz. Bio. Nazan Güven Medikal Uzmanı

REFERANSLAR 1. Özen M. Editör’den. Probiyotik Prebiyotik Günlükleri 2011; 1: 4-5. 2. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Saglık Beyanları Yönetmeligi. 3.Editör Özen M. Sağlıklı kalmak için probiyotikler ve prebiyotikler anlatılmayan tarihçe. 2. Baskı. 2015. Nobel Tıp Kitapevleri. 4. David R. Mack. Probiotics. Can Fam Physician. 2005 Nov 10; 51(11): 1455–1457. PMCID: PMC1479485.