Mistik bir geçmişe sahip olan Çörek Otu (Nigella sativa) bitkisi içerdiği fitobileşenler ve zengin yağ asiti içeriği ile yüz yıllardır kullanılmıştır. Üzerine en çok bilimsel araştırma yapılan bitkiler arasındadır.

 Besin açısından oldukça zengin olan çörek otu tohumunun aktif fitobileşeni timokinondur. Timokinon yüksek biyolojik aktivite sergiler bu nedenle oldukça kıymetlidir. Timokinon tohumda olduğu gibi çörek otu yağında da majör bileşendir. Yağa geçen timokinon oranını etkileyen birçok parametre vardır. Bunlardan bazıları çörek otu yağının eldesinde kullanılan yöntem ve sistemler, yağ eldesi için tercih edilen tohum, ambalaj tercihi ve saklama koşullarıdır. Tohumların gelişigüzel şekilde market, aktar, pazar gibi açık alanlarda el yordamı ile sıkılarak yağının tüketilmesi kontrolsüz ve uygunsuz bir yöntemdir. Çünkü çevresel kirleticilere oldukça açıktır. Öncelikle kaliteli bir çörek Otu Yağı elde etmek için doğru tohuma ulaşmak, temiz tarım ile üretilmiş tohumu seçmek gerekir. Doğru zamanda hasat edilen, kontrollü tarım yöntemi uygulamış çiftçilerin ürettiği tohumlar kıymetlidir. Güvenilir Ar-Ge merkezlerinde tohumun pestisit (zirai ilaç) gibi toksik maddeleri içerip içermediği test edilmelidir. Temiz tohumun bir sonraki süreci; GMP (Good Manufacturing Practices-İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında soğuk sıkım (cold pres) yöntemi ile yağın çıkartılmasıdır. Yağ sıkımı sağlandıktan sonra, dolum ve paketleme aşamalarının da GMP standartlarında yapılması gerekir.

Çörek otu yağının saklama koşulları da etkinliğin korunması için önemlidir. Farmasötik kullanıma uygun olan koyu renkli cam ambalajlarda paketlenmiş olmalıdır. Kullanım sonrası ağzı sıkıca kapatılarak, güneş görmeyecek bir ortamda orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir.

Uz. Bio. Nazan Güven