Her yazımızda olduğu gibi bu yazımızda da şehrimiz ve ülkemiz için düşündüklerimizi aktarmaya çalışacağız. Yazımıza şehrimizde etkisini hissettiren gurbetçi hemşerilerimizin vesile olduğu hareketlilik ve ticari canlılık ile başlıyoruz. Yaklaşık 1,5 yıldır memleketlerine gelemeyen gurbetçilerimiz bu yıl şehrimize gelerek hem memleket hasretini giderdiler, hem de sıla-i rahim yaparak akraba bağlarını güçlendirmenin yanında şehir ekonomisine canlılık kattılar. Özellikle Tarihî Konya Bedesteni’nde konuştuğum ve görüştüğüm esnaflar bu alışverişlerin kendilerine ilaç gibi geldiğini ifade ettiler. Şunu çok iyi anlamayalıyız ki şehrimize gelen başta gurbetçiler olsun, yerli ve yabancı turistler şehrimizin ekonomisine katkı sağlıyorlar ve bundan sonra da sağlayacaklar. Özellikle Mevlâna Müzesi, Tarihî Konya Bedesteni, Sille, Meram gibi alanlarda ticaret yapan esnaflarımızın bu isimlere karşı hassas olduklarını biliyoruz. Bu bölgelerde ticaret yapan esnaflarımızın hassasiyetlerinin devam etmesinin şehrimiz için önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

KONYA TRAFİĞİ ALARM VERİYOR

Türkiyenin yüzölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık yedinci şehri olan Konya’nın trafiği artık alarm vermeye başladı. Konya trafiğine küçük dokunuşlar yapılmaya çalışılsa da sorun henüz çözülmüş değil. Özellikle şehrimizin işlek caddelerinde hatalı parklara asla izin verilmemeli. Özellikle Kadınlar Pazarı, Tarihî Buğday Pazarı, Zafer, Alaeddin, İhsaniye, Form Kavşağı gibi alanlarda İl Emniyet Müdürü yetkilileri ile Konya Büyükşehir Belediyesine bağlı Trafik Zabıta ekipleri denetimlerini sıklaştırmalı. Yine Nalçacı Caddesi, Sille Yolu, Emniyet kavşağı, Ankara yolunda da ekip sayısı artırılmalı. Konya’da trafik sıkıntısının önüne bir nebze de olsa geçilmesi adına toplu taşıma kullanımı ile taksi kullanımı teşvik edilmeli. Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri trafiği rahatlatma adına yollara küçük dokunuşlar yaptı. Ama bu düzenlemeler Konya trafiğini rahatlatmada yeterli olmadı. Örnek verecek olursak, bu anlamda İhsaniye Kavşağı, Sille Battı Çıktısı ve Beşyol civarında yeni düzenlemeler yapıldı. Özellikle Konya trafiğini rahatlatacak projeleri hayata geçirmenin tam zamanı. Konyalı olarak göreve geldiği günden bu yana hizmet aşkı ile 81 ili karış karış gezen, Konya ve Konyaspor projeleri ile dertlenen ve hayata geçmesi için büyük gayret gösteren Konya’mızın gururu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum gibi bir şansımız var. Şehrimizin idarecilerinden Konya trafiği ile ilgili güzel çalışmalar beklediğimizi belirtmek istiyorum.

LARENDE BÖLGESİ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Geçtiğimiz günlerde haber e-posta adresimize Meram Belediyesi tarafından servis edilen bir haber ile heyecanlandım. Şehrin merkezinde kalan ve Konya’ya yakışmayan Larende Caddesi üzerinde bulunan işyerlerinin taşınma sürecinde olduğunu öğrendik. Gönderilen haber metninde esnaflara hitap eden Başkan Kavuş, şehirleri imar etmenin kolay işler olmadığını, her yönüyle düşünülmesi gerektiğini söylemiş. Başkan Kavuşun bu sözlerine imza atıyorum. İnşallah bu proje kısa sürede tamamlanır, bölge esnafı da yeni yere taşınır ve Larende Caddesi de güzel bir görünüme kavuşur. Göreve geldiği günden bu yana Meramın çehresini değiştiren Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve ekibini kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

KONYA’DA VAKALAR ARTIYOR, TEDBİRLER UNUTULUYOR

Uzun kısıtlamaların ardından normalleşme adımlarının atılması ben dahil çoğu Konyalıda kuralların gevşemesine neden oldu. Konya’nın cadde ve sokaklarında, AVM’lerde, toplu taşıma araçlarında kısacası vatandaşların yoğun olduğu alanlarda ne yazık ki maske ve kurallara uyma konusunda gevşeklik yaşanıyor. Yaşanılan bu gevşeklik sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen rakamlarda Konya’da vaka artışları yükseliyor. Konya’da vaka artışları korkutuyor. Şimdi bu yazımı okuyan kıymetli okuyucularımız beni vatandaşları telaşlandırmak ile suçlayabilir. Olsun, bizler şehrin koronavirüs sebebiyle zarar görmemesi adına şehrimizin yöneticilerinin bir an önce denetimleri artırmasını ve Konya’nın koronavirüs ile mücadelede kötü rakamlar yerine güzel haberler ile gündeme gelmesini istiyoruz. İşte bunun için bu konuyu sık sık gündeme getiriyoruz.

Mesela düğün salonu işletmecileri düğünlerine izin verilmezken bir araya gelerek işletmelerini açtıklarında kurallara uyacaklarını ifade etmişlerdi. Ancak devletimizin bu iş yerlerini açması ile birlikte bu sektörde hizmet gösteren birbirinden değerli işletmecilerin kuralları unuttuğuna şahit oluyoruz. Konya’mızın geleneksel düğün pilavını denetimlerin yoğun olduğu dönemlerde aynı tabakta vermeyen işletmeciler denetimlerin esnetilmesi ile birlikte aynı tabakta çok rahatlıkla pilav yedirebiliyor. Bu durum diğer duyarlı vatandaşları korkuturken, vatandaşlar bu duruma el atılmasını istiyor. Şehrimizde ve ülke genelinde yaşanacak yeni bir kısıtlama çoğu esnafımızın işyerlerine kilit vurmasına sebep olabilir. Onun için birbirimizi kurallara uyarma konusunda hassas davranmalıyız. Kısıtlamalar sebebiyle uzun bir süre kapalı kalan ve açılmaları ile birlikte ekonomiye hareketlilik getiren lokanta, restoran, kafe, kafeterya, çorbacı, kokoreççi, çiğ köfteci, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokali vb. işletmelerde kurallara uyma konusunda hassasiyet artırılmalı, çalışanlar ve müşteriler bu konularda eğitilmeli. Özellikle Konya Valisi Vahdettin Özkan, İl Emniyet Müdürü Ender Dinç, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İlçe Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, STK Başkanları ve üyeleri bu konuda farkındalık çalışmalarına katkı vermeli. Şehirdeki vaka artışlarının sebepleri net bir şekilde vatandaşa anlatılmalı ve vatandaşlarımızın daha önce de akıllarında soru işareti olan “Çevre illerden Konya’ya hasta getiriliyor mu?” sorusuna da net bir şekilde açıklık getirilmeli. Aşılama haritasında Konya’nın mavi olması adına ciddi farkındalık çalışmaları yapılmalı. Özellikle toplu taşıma araçlarında denetimler sıklaştırılmalı. En kısa sürede bu hastalıktan kurtulmak ümidiyle...