Hazreti Mevlâna’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri bu yıl pandemi şartları altında sona erdi. 2020 yılında pandemi sebebiyle seyircili yapılamayan törenler bu yıl maske, mesafe ve temizlik kuralları çerçevesinde gerçekleştirildi. Bu yıl Konya’nın cadde ve sokaklarında yaşanan hareketlilik başta esnaflar olmak üzere Konyalıların yüzünü güldürdü. Özellikle Hz. Mevlâna’yı Anma Törenleri kapsamında Mevlâna Meydanına kurulan çadırda Karatay Türbeönü Buluşmaları kapsamında icra edilen programlar ile İran’dan Konya’ya Hz. Mevlâna’yı anmak için gelen İranlıların konserleri de renk kattı. Özellikle Karatay Türbeönü Buluşmalarında Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Türk Müziği Devlet Konservatuvarı İrfani Nağmeler konserleri, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı Musiki-Şiir Dinletileri ile İrfan Vakti Sohbetleri Mevlâna Meydanında hareketliliği artırdı. Bu yıl da her sene olduğu gibi törenlerde İran’dan gelen Mevlâna dostlarının yoğunluğu gözlerden kaçmadı.

Karatay Belediyesi, Hz. Mevlâna'nın 748. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri (Şeb-i Arus) Etkinlikleri boyunca Konya’ya gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlamak için büyük gayret göstererek Konya’ya gelen misafirlere salep ikramında bulundu. Her akşam etkinliklerin yapıldığı Mevlana Kültür Merkezi önünde misafirlere ikramda bulunan Karatay Belediyesinin yürekleri ısıtan bu hizmeti yerli ve yabancı turistlerde büyük beğeni aldı.

Bu yıl Konya Panorama Müzesi’nin akşam belirli saatlere kadar açık olması da Konya’nın tanıtımı için oldukça güzel oldu. İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi'nde (İRFA) de Şeb-i Arus törenleri düzenlenen program ile dolu dolu geçti. Hazreti Mevlana'nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenlerinin hazırlanmasında ve kusursuz bir şekilde gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve bakanlık yöneticilerine, Konya Valisi Vahdettin Özkan’a, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeline, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve ekibine, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve ekibine, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve ekibine, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve üniversitelerimizin akademik ve idari personellerine, Konya Devlet Tiyatrosu yetkililerine ve oyuncularına, Türkiye Yazarlar Birliğine ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Yöneticilerine teşekkür ederim.