Ressam Ayfer Hatipoğlu Sarı, çocukluk yıllarından buyana ilgi duyduğu resim sanatının büyülüğü yolculuğunda başarıyla çalışmalar sürdürüyor. Halı, kilim, bakır ve antika objeler gibi tarihi eserlerden ilham alan Sarı, kendini “çok fazla detaycı” olarak tanımlıyor. Yağlı boya tekniğiyle çalıştığı resimlerde kendine has bir üslup ve amaç belirleyen Sarı; “Resimlerimde, yaşadığım kültüre sahip çıkıp onları tuvalime yansıtarak ileriye taşımayı düşünüyorum. Yurtdışında sergi açmak istiyorum” diyor.

1-196

Ayfer Hatipoğlu Sarı kimdir? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Trabzon doğumlu, Trabzon lisesi mezunuyum. Açık öğretim işletme bölümünde okuyorum. Küçük yaşlardan beri ilgi duyduğum resim hayatıma 2004 yılında Yüksel Baydar atölyesinde başladım. Hocalarımdan resim ve desen üzerine dersler aldım. Uzun bir atölye hayatından sonra evimin bir bölümünde kendi atölyemi kurdum. Halen kendi atölyemde çalışmaktayım. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok karma sergide ve sanat fuarlarında yer aldım. Birçok sosyal sorumluluk projelerinde bulundum. 2015 yılında hayatına başlayan Tılsım Uluslararası Sanat Derneğinin kurucularından olup, 2. Başkan olarak görevime devam etmekteyim. 2022 yılında Trabzon'daki ilk kişisel sergimi açtım. Şuan İstanbul'da çalışmalarıma devam etmekteyim.

Ressam olarak sanat yolculuğunuza nasıl başladınız? İlk ilham aldığınız anı hatırlıyor musunuz?

2004 yılında Yüksel Baydar atölyesine katılarak bu yolculuğa başladım. Çocukluğumdan beri içimde var olan bir duyguydu.

Konut envanteri çıkarılmalı Konut envanteri çıkarılmalı

2-166

Çalışmalarınızda hangi teknikleri ve malzemeleri tercih ediyorsunuz?

Resimlerinde yağlı boya kullanıyorum. Çok ince fırçalarla desen çalışması yapıyorum. Realist çalışıyorum. Fazla detaycıyım.

Resim yapma sürecinizde sizi en çok motive eden şey nedir? İlham aldığınız kaynaklar nelerdir?

Ben gezerken gördüğüm etkilendiğim her şeyin fotoğrafını çekiyorum. Aklımda farklı fikirler oluştuğunda not ediyorum. Tabi ki ilham aldığım kaynakların başında halı, kilim, bakır ve antika objeler geliyor. Tarihi eserlerde dikkatimi çekiyor.

 3-157

Eserlerinizde sıkça rastlanan belirli temalar var mı? Eserlerinizin genel bir teması veya mesajı var mı?

Eserlerimde genellikle halı ve kilim motifleri başta olmak üzere antika objelerde yer alıyor. Resimlerimde, yaşadığım kültüre sahip çıkıp onları tuvalime yansıtarak ileriye taşımayı düşünüyorum. Yurtdışında sergi açmak istiyorum.

Kendi sanat tarzınızı bulma süreciniz nasıl gelişti?

İlk başladığımda portre ve manzara çalışıyordum. Bir resimde gördüğüm halıdan etkilenerek kendimce evdeki objelerden bir kompozisyon oluşturdum. Bu ilk desen çalışmamda dışarıdan aldığım destek ve ilgi mesajları ve kendi gözlemimle bu alanda daha başarılı olduğumu fark ettim. Bu benim bu tarzda ilerlemek neden oldu.

4-141

Eserlerinizde anlatmak istediğiniz hikâyeler var mı? Bir resimde ifade etmeye çalıştığınız bir mesaj veya tema var mı?

Eserlerimde genellikle eski yaşanmışlıkları çalışıyorum. Benim bir çalışmamda çeyizimde bulunan bünyen halımı, gümüş takunyamı, hamam tasımı ve peşkirimi çalışmıştım. Çocuklarım o resimde hep çocukluklarını yaşadıklarını söylüyorlar. Manevi değeri olan eseler ortaya çıkabiliyor.

Bir eser üzerinde çalışmaya başlamadan önce nasıl bir hazırlık süreci geçiriyorsunuz? Çalışma sürecinizde hangi adımları takip ediyorsunuz?

Öncelikle resme başlamadan kompozisyonu düşünüyorum. Ona göre halı veya kilim olmasına karar veriyorum. Daha sonra objeleri seçiyorum. Şekil verip ışığına karar veriyorum.

6-120

Sanat kariyerinizdeki önemli dönemleri ve değişimleri anlatır mısınız? Kendi sanatınızda nasıl bir evrim gözlemlediniz?

Ben öncelikle her tarzda resim çalışıyordum. Ama tek bir halı benim dönüm noktam oldu. İlk yaptığım çalışmalarla şimdikiler arasında tabi ki fark oluyor. Desenlerde daha detaya girdiğimi fark ediyorum.

Şu anda üzerinde çalıştığınız veya gelecekte planladığınız projeler nelerdir?

Şuan İstanbul'da ikinci sergimi açmak için girişimlerde bulunuyorum. Yurtdışında özel bir sergi projem var.

7-108

Sanatınızda yeni bir yöne doğru gitmeyi düşünüyor musunuz?

Tabi ki her zaman yeniliğe açığım. Araştırıyorum. Aslında kültür değerlerimize tarihi eserlerimizi içine düşünüyorum.

Teknolojinin sanat pratiğinizi nasıl etkilediğini düşünüyorsunuz? Dijital medyanın sanat dünyasındaki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Teknolojiyi azda olsa kullanıyorum. Dijital medya eserlerimi geniş bir kitleye tanıtmayı sağlıyor. Diğer sanat eserleri bizim görmemize sanatçılarla tanışmamıza yardımcı oluyor.

8-95

Sanatın toplumu şekillendirebilecek bir güç olduğuna inanıyor musunuz?

Sanatçılar eserleriyle bireysel ve toplumsal yaşama ayna tutarlar. Zıt kültürlerden bireyleri birleştirmekle beraber birbirlerini anlamalarını sağlarlar. Toplumda dikkat çekilmesi gereken konularda çalışarak gündemde yer almaya duyurmaya aracı olurlar.

Ressam olarak, toplumsal konulara dikkat çekmek veya değişiklik yapmak gibi bir sorumluluk hissediyor musunuz?

Ben derneğimle beraber elimden geldiğince sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya çalışıyorum. Gelen talep olduğunda dernek olarak değerlendiriyoruz.

9-75

ALAADDİN ALADAĞ 

Editör: Birkan Bakay