Yazdığı şiir ve roman türü kitaplarla Türk kültür ve geleneklerini yaşatmaya çalışan Şair ve Yazar Remzi Karanfil, kitapları hakkında konuştu. Şubat ayında çıkarmış olduğu şiir kitabında ruhun gıdası olarak gördüğü ve insanlara ‘naiflik’ kattığına inandığı birçok şiiriyle okuyucuları manevi dünyalarında yolculuğa çıkaran Karanfil, ilk romanı olan ‘Nazlı’ kitabında ise rol model olarak aldığı bir öğretmen karakteri ve Anadolu insanını bütünleştiriyor.

Küresel şeytanlar estetiğe özendiriyor! Küresel şeytanlar estetiğe özendiriyor!

2 5-1

‘IRMAKLAR OKYANUSLARI; ŞİİR İSE RUHU BESLER’

Şubat ayında çıkarmış olduğu üçüncü şiir kitabı ve dördüncü eseri olan ‘Gönül Dilinden’ eseriyle 2024 yılına verimli bir giriş yapan Yazar Karanfil, şiir kitabının içeriği hakkında konuştu. Kardelen Yayınları tarafından 96 sayfa olarak yayımlanan şiir kitabında farklı ruh hallerini yansıtan ve her konuda şiirlerin yer aldığını söyleyen Karanfil, şiiri ırmağa benzettiğini ifade etti. Şiirin de ırmak gibi nereye akacağı ve sonu nereye varacağının bilinmezliğini aktaran Karanfil, “Nereye akacağı belli olmasa da ırmakların okyanusları beslediği gibi, şiirler de duyguları besliyor. Bazen gönül kapısını çalıp bir damla gözyaşıyla dile gelen şiirler, bazen annenin dilinde ninni bazense çobanın kavalında nağme olur. Şiirle beslenen gönüller de bu yüzden zarif, yüce ve naiftir.” ifadelerini kullandı.

2 4-1

ANADOLU KÜLTÜRÜNÜ GELECEK KUŞAKLARA AKTARDI

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi öncesi ve sonrası çekilen çilelerle birlikte toplumla iç içe ve Anadolu kültürünü yaşatan bir öğretmenin hayat hikayesini kaleme alan Karanfil, çevresindeki insanların yaşadığı ve kendisine aktarılan hikayelerden yola çıkarak böyle bir roman yazdığını ifade etti. Kardelen Yayınları tarafından 215 sayfa olarak yayımlanan ‘Nazlı’ kitabıyla birlikte Anadolu kültürünün birçok simgesi ve geçmiş yıllarda ki geleneklerinin şimdiki ve gelecek nesillere aktarılması konusunda büyük bir rol oynayan kitabın içeriği hakkında bilgi veren Yazar Karanfil, “Dedemin Rusya’da esir kaldığı dönemler ve kayınbabamın yaşadıkları başta olmak üzere Anadolu insanın çektiği çileleri anlatırken aynı zamanda şu anda yaşanmıyor oluşuyla beni derinden üzen kültürümüzün geçmişte nasıl olduğuyla ilgili demeçlere yer verdiğim kitabımda bir Türk ailesini anlatmayı amaçladım.” ifadelerini kullandı. 

‘BİZİM ZAMANIMIZDA BAYRAM, KURULAN BÜYÜK SOFRALARDI’

Dünü bugüne, bugünü ise yarına aktarırken aynı zamanda bir rol model olarak hiçbir sivil toplum kuruluşuna gerek kalmaksızın öğrencilerine örnek olabilen bir öğretmenin hayat hikayesinin işlendiği ‘Nazlı’ romanında Türk örf ve adetinin oldukça sık ancak sıkmadan yer verildiğini ifade eden Karanfil, “Bizim zamanımızda bayram, küslerin barıştırılması, büyüklerin evlerine kurulan sofralardı. Bu anları belki de hiç yaşamayacak olan torunlarımız için yazmak, onların öğrenmelerine imkân tanımak istedim.” diye konuştu.

REMZİ KARANFİL KİMDİR

Seydişehir’in Ortakaraören mahallesinde dünyaya gelen Karanfil, Ankara Gazi Üniversitesi Fransızca bölümünü tamamlayarak Fransızca ve Türkçe öğretmeni olarak 30 yıl görev yaptı. Pandemi sonrası şiir ve roman yazmaya kendini adayan Karanfil’in 3 tanesi şiir ve 1 tanesi roman türünden olmak üzere 4 tane kitabı bulunuyor. Gönülde Yeşerenler, Gönlü Dilinden Şiirler ve Yürekli Şiirler Antolojisi şiir kitaplarının ardından şahit olduğu hayatları hikayeleştirerek Türk kültür ve geleneğini de romanında kaleme alan Karanfil, Nazlı isimli romanıyla 2023 yılını kapatmıştı. Karanfil, şimdi ise roman türünden ikinci eseri olacak olan 5. kitabını yayımlamaya hazırlanıyor.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay