Pazarda zam furyası! Pazarda zam furyası!

Yurt dışında Konya’yı en iyi şekilde temsil etmeye çalışan ve başarılı iş insanı olan Çumralı Mehmet Cihan, yazılım şirketlerinin olduğunu belirterek bu alanda emin adımlarla ilerlediklerini dile getirdi. Geleceğin mesleğinin yazılım mühendisliği olduğunu öne süren Mehmet Cihan, “İnsanların yazılım okuması çok önemli. Çünkü geleceğin mesleği yazılım mühendisliği olacak. Çağımız teknoloji çağı olduğu için yazılım mesleği ilerde ciddi anlamda değerli olacak. Şu anda yazılım yapan çok az insan var. Ama bu bölümü okuyanlar asla işsiz kalmıyor ve işi hazır oluyor” diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 02 22 At 17.43.37 (1)

Sizi tanıyabilir miyim?

Ben Mehmet Cihan. Konya’nın Çumra ilçesinde doğdum. Yaklaşık 40 senedir Almanya’da yaşıyorum. İş insanıyım ve yazılım şirketlerim var. İlkokulu Konya’da bitirdim. Sonrasında Almanya’ya göç ettik. Ama sık sık Konya’ya gelirim. Burayı çok seviyorum.

20476103 10210268700376129 1426176583953075945 N

Sizin için yurt dışında yaşamak nasıl bir duygu?

1980’li yıllarda Türkiye’den Almanya’ya göç ettik. Babam yurt dışına çıkmamızı istiyordu ve çıktık. Benim için yurt dışında çalışmak ve yaşamak güzel bir duygu. Hiç pişman olmadım. Çünkü yurt dışındaki şartlar Türkiye’ye göre daha rahat geldi. Almanya’daki yaşama koşulları, iş imkanları ve stresten uzak kalmamdan dolayı mutluyum. Bu sayede işimde başarılı bir şekilde ilerliyorum.

Yurt dışında çalışan bir iş insanı olarak tecrübelerinizden bahsedebilir misiniz?

Almanya’da fiilen 11 sene çalıştım. Sonrasında ticarete başladım. Şimdi ise iki tane yazılım firmam var. Bir tanesi İstanbul’da diğeri de Almanya Hamburg’ta bulunuyor. Bu firmalarda isteğe bağlı olarak birçok sektörü içeren yazılımlar yapıyoruz. Bir iş insanı olarak yaptığım işten oldukça memnunum. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum; geleceğin mesleği kesinlikle yazılım mühendisliğidir.

Türkiye’de veya Konya’da çalışmak ile yurt dışında çalışmak arasında ne gibi farklılıklar var? Anlatır mısınız?

Yazılım firmalarımdan bir tanesini İstanbul’a taşıdım. Çünkü işçiliğin Türkiye’de ucuz olduğunu biliyorum. Almanya’da tam tersine işçilik çok daha pahalı. Bundan dolayı firmayı bölmek zorunda kaldım. Şu an 30 tane çalışanım İstanbul’da, diğer 30 çalışanım ise Almanya’da var. Okumuş mühendislerle çalışıyoruz. Yazılımı Türkiye’de yazıyoruz, Almanya’ya satıyoruz. Süreç bu şekilde ilerliyor.

Whatsapp Image 2024 02 22 At 17.43.36 (1)

Yurt dışında faaliyet gösteren bir iş insanı olarak Türkiye’yi temsil etmek sizin için nasıl bir duygu?

Tabi ki de güzel bir duygu. Biz Almanya’dan memnunuz. Yaşantımızı oraya kurduk. Geri dönmeyi düşünmüyoruz. Ama bir Konyalı olarak Almanya’da yaptığımız çalışmalarla güzel izler bırakıyoruz. Hatta yurt dışında lakabım ‘Konyalı Mehmet’tir. İş hayatı yurt dışında daha verimli oluyor. Çünkü hayat Türkiye’de yurt dışına göre biraz daha zor. Almanya’da olan bu rahat yaşam sayesinde işimi çok iyi yapıyorum ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyorum.

Konya’ya yapılan yatırımlar kapsamında düşünceleriniz nelerdir?

Konya, ihracatta çok başarılı ilerliyor. Şu an güçlü bir ivme yakaladı ve ihracat rakamlarında artış yaşandı. Konya gerçekten sanayisi büyük olan bir şehir. Aynı zamanda tarımın başkenti olarak biliniyor. Bu şehir ticarette başarılı bir şekilde ilerliyor.

Whatsapp Image 2024 02 22 At 17.43.37

Tecrübelerinize dayanarak ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

 İnsanların yazılım okuması çok önemli. Çünkü geleceğin mesleği yazılım mühendisliği olacak. Çağımız teknoloji çağı olduğu için yazılım mesleği ilerde ciddi anlamda değerli olacak. Şu anda yazılım yapan çok az insan var. Ama bu bölümü okuyanlar asla işsiz kalmıyor ve işi hazır oluyor. Bindiğimiz uçaktan tutun elimizden düşürmediğimiz cep telefonuna kadar her şey yazılımla çalışıyor. Özellikle gençlere geleceğin en kıymetli mesleği olacak olan yazılıma yönelmelerini tavsiye ediyorum.

Teşekkür ediyoruz.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT 

Editör: Birkan Bakay