Konya’nın kültürel değerlerinin tam manasıyla yansıtılamadığından dert yakınan Yazar Mustafa Sinan Ümit, geçmiş dönemde Konya’da birbirinden değerli birçok insanın yaşadığına ve Konya’nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına değinerek Konya’daki bu güzelliklerin ortaya çıkması gerektiğini bildirdi. Diğer şehirlerde var olan ‘şehir müzesinin’ Konya’da da olması gerektiğine dikkat çeken Ümit, şehirdeki müzelerin eski olduğunu ve Konya’nın yeni müzeye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

2-4-98

‘NEDEN YENİ MÜZEMİZ YOK!’

Gezdiği diğer şehirlerde, yeni yapılan müzelere karşın Konya’da yeni bir müzenin olmadığını aktaran Ümit, “Afyonkarahisar Müzesi bünyesinde birçok medeniyeti anlatan, aleolitik dönemden itibaren Hitit, Frig, Pers, Lidya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin bulunduğu devasa bir müze. Erzurum’da da aynı şekilde yeni bir müze yapıldı. Konya’da da tanıtılması gereken o kadar güzel eserler var ki, bizim neden yeni bir müzemizin olmadığını düşünüyorum. Konya’da bir şehir müzesi yok. Böyle bir müze yapılmak istenilse Konya’daki birçok bağışçının eskiye dair ellerindeki varlıkları paylaşmak isteyeceğinden eminim.” dedi.

2-1-96

KÜLTÜREL ZAYIFLIK HAKİM

Konya’da var olan müzelerin geçmiş dönemlerde yapılmış, eski müzeler olduğunu söyleyen Ümit, bu müzelerin mahalli düzeyde olduğuna ve geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Konya’nın yeni müzelere ihtiyacı olduğunu aktaran Ümit, kültürel anlamda Konya’daki şahsiyetlerin de tam anlamıyla tanıtılamadığını ifade ederek şunları söyledi: “Kültürel anlamda o kadar zayıfız ki hemşehrimiz Vedat Milor’u en az bilen toplum, belki de biz Konyalılarız. Başka şehirlerdeki restoranlarda Vedat Milor’un restorandan büyük resmi var ancak Konya’da bunu göremiyoruz! Malatya'da Mercedes Kadir olarak bilinen meczubun balmumu heykeli yapılarak Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi'ndeki yer aldı. Konya’da ise vefat eden insanların eşyaları kaybolup gidiyor.” diye konuştu. 

2-2-100

Güneşin enerjisi tarıma da geldi Güneşin enerjisi tarıma da geldi

 ‘KENDİ ASKERLERİMİZİN ARŞİVLERİ BAŞKA ÜLKELERDE’

Türkler olarak genel manada maneviyatımıza olan hassasiyetimizin artması gerektiğine vurgu yapan Ümit, bunu bir örnekle açıkladı. Yazar Ümit, Kore Savaşı süresince Kuzey Kore ve Çin kuvvetleri tarafından esir edilen askerlerin içerisinde 244 Türk askerinin bulunduğunu, savaştan yıllar sonra Askerî antropolog Dr. Aynur Onur’un Amerikan ve İngiliz arşivlerinden elde ettiği askerî belgelerle ortaya çıkardığını söyledi. Aynı kampta bulunan Amerikan ve İngiliz askerlerinin düşmana sığınmasına karşın, hiçbir Türk askerinin düşmana iltica etmediğini ve bu askerlerin uzun yıllar sonra hayatının kaleme alındığını aktaran Ümit, Türk askerlerinin verilerinin Türkiye’de değil, Amerikan ve İngiliz arşivlerinde bulunmasının büyük kayıp olduğunu ifade etti.

Kaynak: Hacer Ceylan