Son yıllarda Konya sanayisi ürettiğini ihraç ederek, bir üretim ve ihracat şehri haline gelmeyi başardı.

Bu başarıda sanayicilerimizin ve iş adamlarının kendi gayretleriyle birlikte mesleki anlamdaki kurumlarında etkisi çoktur.

Konya Sanayi Odası(KSO), Konya Ticaret Odası(KTO) ve diğer kurumlarda şehrimiz sanayisinin üretimini ve ihracatını attırması için elinden gelen her türlü çalışmayı da yaparak, destek vermektedir.

Hatta Innopark Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi’nin hizmetleri ve yön göstermesi de Konya’nın teknoloji gelişiminde kaldıraç etkisi gösteriyor.

Gelinen noktada yüzde 80 oranında düşük teknolojiden çıkan şehrimiz sanayisi, orta-yüksek teknolojiye odaklanan ve yüksek teknolojiyi hedefleyen bir sanayi şehri haline geldi.

Artık Konya bulunduğu konumu ve başarılarından dolayı da Yeni Sanayi Havzasına da Lider edecek bir komumu da gelmiştir.

Zaten liderlik yapacak potansiyeli, gücü, tecrübesi ve birikimi de vardır. Bunu da başarması için hiçbir engel olmadığı gibi, artıları da çoktur. 

Geçen ay sonu şehrimize gelen ve Konya Sanayi Odasını ziyaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, “Türk sanayisi Marmara Havzası’na sıkışmış durumda. Bizim Marmara Havzası’nın dışında yeni sanayi havzalarına ihtiyacımız var. Konya merkezli yeni bir sanayi havzası oluşturulması lazım. Konya, bu yeni sanayi havzasına liderlik etmelidir” sözü de bunun bir ispatıdır diye düşünüyorum.

Şehrimiz için sevindirici bir gelişme olan ihracatını attırması da Konya’nın Yeni bir Sanayi Havzası oluşturmasına liderlik etmesine de önemli bir katkı yapacaktır.

Konya, bu yılın Ocak-Eylül döneminde ihracatını yüzde 11 artırarak, 2 milyar 429 milyon doları aşkın ihracat gerçekleştirdi.

Şehrimizin ihracatının ilk sırasında 581 milyon 928 bin dolar ile makine ve aksamları sektörü yer alırken, ikinci sırada 527 milyon 285 bin dolar ile otomotiv endüstrisi, üçüncü sırada 216 milyon 419 bin dolar ile demir ve demir dışı metaller sektörü, dördüncü sırada 200 milyon 39 bin dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yer aldı.

Bu ihracat rakamıyla, Konya sanayisinin Makine ve otomotiv endüstrisi ihracatta lider sektörler oldu. 

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, “Konyalı sanayicilerimiz, ihracatta yakaladığı yükseliş ivmesini sürdürüyor. Sanayicilerimiz, ihracatlarını Eylül ayında yüzde 15,5, Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 11 artırdı. Böylece bu yılın Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk 9 ayda 2 milyar 429 milyon 126 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Şehrimiz bu rakamla, dönemsel bazda tarihinin en yüksek 9 aylık ihracat rakamına ulaşmış oldu. Tüm sanayicilerimizi ve çalışanlarını tebrik ediyorum.”

KSO Başkanı Kütükcü’ nün Konya’nın tarihin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini ve Konyalı sanayicilerimizin, ihracatta yakaladığı yükseliş ivmesini sürdürdüğünü ifade etmesi oldukça dikkat çekicidir.

İhracatını her sene arttıran, Sanayi Kenti Kimliğine kavuşan ve dünya genelinde iyi bir yerde olan Konya'nın bundan sonraki süreçteki yol haritası, Konya Merkezli Yeni bir Sanayi Havzasına Liderlik Etmesidir.

Çünkü bu liderliği yapacak potansiyeli olduğu kadar, üretimde ve ihracatta da her sene yakaladığı başarıyla da bunu fazlasıyla da ispat ediyor.

Şehrimiz bugünkü konumuyla da artık, Konya Merkezli Yeni Sanayi Havzasına Liderlik edecek gücü ve potansiyeli de vardır.

Yeterki Konya olarak üretimden gelen gücümüzün farkına varalım. Üreticimizi, sanayicimizi ve ihracatçımızın yanında olalım.

İktidarında her alanda olduğu gibi, şehrimizin Yeni Sanayi Havzasına lider etme çabasına destek vererek, yanında olmalıdır diyorum.    

Ne dersiniz sizce de öyle yapılması gerekmez mi?