Lise eğitimini Konya’da tamamlamak üzere Bosna Hersek’ten Konya’ya gelen 16 yaşındaki Muhamed Mirascija, hayatının Konya ile bağlı olduğuna dikkat çekti. Babasının Hazreti Mevlana’yı çok sevdiğinin altını çizen Mirascija, küçük yaşlarda Konya’ya geldiği ve babasının kendisini hep Konya’da okutmak istediğini anlattı. Babasının bu isteğinin gerçekleştiğini vurgulayan Mirascıja, Konya’da okumaktan ötürü memnun olduğunu ifade etti.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

İsmim Muhamed Mirascija,16 yaşındayım, Saraybosna’dan gelmekteyim. 5 ablam var, Konya’ya iki sene önce geldim. Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisiyim.

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Hayatım aslında hep Konya ile bağlıydı. Ben daha 5-6 aylıkken Konya’ya ailemle beraber geldim. Babam Mevlana Hazretlerini çok seviyor ve buralara gelince daha da çok sevdi, şehrini, insanları, kültürünü. Çocukluğumdan beri Konya ile bağımız olduğu için babam beni hep burada okutmak istedi. Aslında tüm ailem Hazreti Mevlana’yı çok sevdiği için tüm ailem Konya’ya bağlı gibidir. Buraya okumaya gelmeden önce bile Konya’yı çok seviyordum ve Allah nasip etti ki ben buraya geldim ve çok mutluyum.

15 2-7

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Burası benim ikinci yılım, o yüzden eğitimimi tamamlanana kadar daha iki senem var ve şu anda tam net bir hedefim yok. Aslında ilk önce küçük hedefler koyuyorum önümü, o yüzden ilk önce ikinci yılı bitirmek istiyorum, sonra da üçüncü, dördüncü. Hayırlısıyla tabii ki üniversiteye gitmek isterim. Onun nerede, ne şekilde, nasıl olacağını daha net bir şekilde karar veremedim. Fikirlerim değişiyor, insan zamanla olgunlaşıyor, o yüzden de bu iki sene içerisinde eğitimimi bitirene kadar fikirlerim değişecek, ama sonunda en doğru kararı vereceğime eminim.

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Aslında Türkiye ve Bosna-Hersek çok benziyor diyebilirim. Dinimiz aynı, o yüzden kültürde az çok benzerlikler bulunuyor. Ülkemizdeki insanlar çok samimi, misafirperverler ve dürüstler. Çoğu insanın dinine bağlı olduğunu söyleyebiliriz.

Tevafukun böylesi: Ölümü de ömrü gibi oldu! Tevafukun böylesi: Ölümü de ömrü gibi oldu!

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Söylediğim gibi, daha çocukken Konya’ya geldim. Türkiye’yi çok seviyorum, çok büyük, çok güzel bir ülke. Ne ararsanız var; ticaretten seyahate kadar, turistik yerler çok mükemmel. Dağ turizmi gibi çeşitli olanaklar da var. Türkiye’yi gerçekten çok seviyorum.

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Bosna’da Ramazan sevinci, Ramazan’dan çok önce başlar ve hissedilir. İnsanlar Ramazan ayını en güzel şekilde karşılamak için özel hazırlıklar yaparlar ve buna çok önem verirler. Recep ve Şaban ayında nafile oruçları tutmaya başlarlar ve ibadetlerine daha fazla özen gösterirler. Ramazan yaklaştığında evlerde ve camilerde büyük temizlikler yapılıyor. İftarlar için alışveriş yapılıyor. Ramazan’dan bir gün önce ilk teravih namazına herkes katılmaya çalışıyor. Minarelerdeki ışıklandırılıyor. Fırınlardan ilk somunların kokuları geliyor. Sadece Ramazan’da yapılan özel “somun”lar var. Somun hem şekliyle hem tadıyla pideye çok benziyor. Ayrıca “topa” denilen, süt, kaymak, tereyağ ve peynirden yapılan bir yemek de Saraybosna’da Ramazan geleneklerinden biri. Topa her akşam yapılabilir ve iftar onunla açılır. Bu Saraybosna’ya özel bir gelenek. Birçok şehirde iftar vaktinde top atılıyor. Ve böylece iftar vaktinin geldiğine haber veriyor. Ayrıca iftar vakti geldiğinde minarelerde ışıklar açılıyor ve imsağa kadar açık kalıyor. Çocuklar iftardan biraz önce camlarından ya da sokaklardan minarelere bakıp ışıkların açılmasını bekliyorlar. Ve evlerine koşarak ailelerine haber veriyorlar. Bu çocukların en sevdikleri aktivite. Ayrıca imkanı olan her aile evinde büyük iftarlar hazırlıyor. Mesela bir iftar komşular için yapılır. Başka bir günde akraba ya da arkadaşlar için yapılabilir. Benim de Ramazan’da en sevdiğim adetimiz bu. Bazı aileler de bu iftarlardan birine imamı da çağırırlar. İmam yasin ve duayı okur, iftardan sonra da ayrılır.  Ramazan sevinci çok güzel yaşanıyor ve hissediliyor Bosna’da.

Kaynak: MEHMET ALTUNTAŞ