Konya M.Ö. 7000'li yıllardan itibaren, insanlık tarihi açıdan önemli medeniyetlere sahne olmuş, oldukça zengin bir kültürün izlerini bağrında taşıyan, Mevlana gibi yetiştirdiği İslam büyükleri ile gönülleri fetheden, tarihi ipek yolunun ticaret ve konaklama merkezi olarak adeta bir müze şehir kimliğine sahip olan istisna bir şehirdir. Türk tarihinin en eski ve kıymetli eserlerini sinesinde barındıran Konya, ayrıca bir gönül diyarıdır.

Son 10 Yılda Konya’da Kültür sanat anlamında önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle Selçuklu Belediyesi tarafından Konya’ya kazandıran Selçuklu Kongre Merkezi’nin açılması ile birlikte Konyalılar sanata ve sanatçıya verdiği önemi gösteriyor. Şehrimizde gerçekleştiren Kültür sanat organizasyon biletleri neredeyse yok satıyor.

Konya Devlet Tiyatrosu, devlet tiyatrosu bulunan şehirlerde seyircisi ile farkını ortaya koyuyor. Konyalıların Kültür sanata verdiği örnek bunun örneği. Şehrimizde başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Selçuklu Belediyesi, Karatay Belediyesi ve Meram Belediyesi Kültür sanata önemli destekler veriyor.

Geçtiğimiz günlerde Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı’nın daveti Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bilgiç, Basın Müdürü Cemil Anıl Doğan’ın destekleri ile Selçuklu Kongre Merkezi’nde 2 yıldan beri devam eden Şehir Tiyatrosunda oynanan bir oyunu izleme fırsatı buldum. Büyükşehir Belediyesi’nin Kültür ve Sanatta verdiği önemi bir kez daha şahit oldum. Şehir Tiyatrosunda her yaştan katılımcı varken, bilet fiyatları oldukça güzel. Şehir Tiyatrosu ekibine emeklerinden dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dilerim.

İsmail Detseli ağabey’in Konya ile ilgili kaleme aldığı şiiri sizlerle paylaşarak bu haftaki yazımı sonlandırmak istiyorum.

Konyada Konya da

Ünüm yayılsa da dünya ya

Cismim Konya da Konya da

Yıllar yılı hep anılacak tır

İsmim Konya da Konya da

İnsanoğlu üretken olmalı

Dünyada bir eseri kalmalı

Kendine layık yer bulmalı

Bu şehri Konya da Konya da

Şehrimizin tarihi eserlerini

Görülmeye değer yerlerini

Bahçe deki açan güllerini

Görmeli Konya da Konya da

Yeşil bahçeleri ve bağları

Geniş ovalarıyla dağları

Çok zengin yeraltı suları

Vardır Konya da Konya da

Selçuklulardan ve Osmanlıdan

Kervan sarayından hanından

Ulu yatır olan Mevlana dan

Feyz alır Konya da Konya da

Şıh Sadreddin şems Tebriz i

Her karış ında var ulama izi

Maneviyat a boğar hepimizi

Bu güzel Konya da Konya da

İl olup ayrılan karaman ı

Onca tarih dolu diyarlarını

Türkçe dilimizin mimarlarını

Anarız Konya da Konya da

Ozan İsmail sever ülkeyi

Arar geçmişi ve eskileri

Cennet ülkem deyi deyi

Döner Konya da Konya d